ΚΑΖΑΚΟΣ ΜΑΝΟΣ
ΜΑΝΟΣ ΚΑΖΑΚΟΣ

 

 

Ο Μάνος γεννήθηκε στις 13 Ιουνίου του 1995 στα Χανιά. Είναι μαθητής τις Ε΄ Δημοτικού στο 10 Δημοτικό σχολείο Χανίων, και επίσης μαθαίνει και Αγγλικά, του αρέσει το ποδόσφαιρο και παίζει στον Αστέρα Χαλέπας, ενώ δηλώνει θαυμαστής της Εθνικής ομάδας Μπάσκετ για τη διαχρονικότητα των επιτυχιών της.
Η πρώτη του επαφή με το σκάκι ήταν σε ηλικία 4 χρονών όταν βρήκε μια παλιά σκακιέρα της μητέρας μου στο σπίτι της γιαγιάς μου. Ο πατέρας του γνώστης του σκακιού μιας και ασχολούταν και αυτός παλιότερα και του έδειξε τις πρώτες κινήσεις. Το σκάκι τον εντυπωσίασε αμέσως επειδή όπως ο ίδιος δηλώνει είναι «σαν να πολεμάνε δύο στρατοί». Σε ηλικία 5 χρονών αποφάσισε να γραφτεί στο σκακιστικό σύλλογο ΟΑΧ - ΣΑΧ με προπονητές τη Λιανοπούλου Τόνια και τον Κώστα Τσαρουχά. Την ίδια χρονιά συμμετέχοντας για πρώτη φορά στο Πανελλήνιο μαθητικό πρωτάθλημα πήρε την 3η θέση!
Το ταλέντο του ξεδιπλώθηκε από την πρώτη στιγμή δείχνοντας ότι το σκάκι είναι το άθλημα που του ταιριάζει, σε επίπεδο Κρήτης μονοπωλεί τις διακρίσεις στην κατηγορία του ενώ και σε Πανελλήνιο επίπεδο κατακτά τη δεύτερη θέση στο μαθητικό πρωτάθλημα της Α΄ και Γ΄ δημοτικού ενώ στη Β΄ και Δ΄ δημοτικού παίρνει την 1η θέση!
Η λογική της ΣΑΧ να δίνει ευκαιρίες στους τοπικούς παίκτες απαρτίζοντας την ομάδα με παίκτες από το φυτώριό της «ευνόησε» τον Μάνο που από 7 χρονών αποτελεί βασικό μέλος της. Μάλιστα τις δύο τελευταίες χρονιές συμμετέχοντας στην Α΄ Εθνική κατηγορία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στη σκακιέρα κάτω των 12 ετών!
Αποκορύφωμα των σκακιστικών του επιτυχιών ήταν η φετινή χρονιά όπου εκτός από την πρόσφατη επιτυχία του στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κατέκτησε την 1η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κάτω των 10 ετών και βέβαια η μεγαλύτερη επιτυχία του και μία από τις μεγαλύτερες Ελλήνων παικτών στο σκακιστικό χώρο η 1η θέση στο Παγκόσμιο Μαθητικό Πρωτάθλημα!
Ο Μάνος ασχολείται καθημερινά 3-4 ώρες με το σκάκι και εκτός από τα μαθήματα που παρακολουθεί στο σύλλογο διαβάζει αρκετά στο σπίτι, μιας και η προσωπική δουλειά είναι αυτή που κάνει το σκακιστή να ξεχωρίζει. Πιστεύει ότι ο σημαντικότερος παράγοντας στην εξέλιξή του ήταν ο σύλλογός του και ο ευχάριστος και διασκεδαστικός τρόπος διδασκαλίας που γίνεται, ενώ το υψηλό επίπεδο συμπαικτών που έχει τον βοήθησε να εξελιχτεί πιο γρήγορα. Διακρίνεται για τη μεγάλη του μαχητικότητα και το πάθος που έχει στη διάρκεια της παρτίδας και είναι ένας δύσκολος αντίπαλος ακόμη και για πολύ ισχυρούς παίκτες. Θαυμάζει τον Κάρπωφ για το στρατηγικό παιχνίδι του και πιστεύει ότι είναι από τους παίκτες που του ταιριάζει το στυλ.
Φιλοδοξία του είναι να κατακτήσει το Παγκόσμιο ή Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και να παίζει σε ισχυρά διεθνές τουρνουά διεκδικώντας καλές θέσεις
Ο ελεύθερος χρόνος του είναι ανύπαρκτος αλλά αυτό όπως δηλώνει «μου αρέσει γιατί βαριέμαι να κάθομαι και να μην κάνω τίποτα».
Τέλος πιστεύει ότι η Ομοσπονδία και η πολιτεία θα έπρεπε να είναι πιο κοντά στο σκάκι ενώ του έκανε εντύπωση ότι η Σέρβικη τηλεόραση πρόσφατα στο Πανευρωπαϊκό είχε κάθε μέρα μια ώρα αφιερωμένη στο σκάκι.