ΧΑΛΚΙΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΛΚΙΑΣ

ΓΚΡΑΝΜΑΙΤΡ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ
ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

 


Ο Στέλιος Χαλκιάς γεννήθηκε στη Θεσ/νίκη το 1980 και έμαθε σκάκι από τον πατέρα του στα εννέα του χρόνια.
Πρώτος του δάσκαλος ήταν ο Γιάννης Λάζος στον Σκακιστικό Όμιλο του Γαλαξία Θεσ/νίκης.
Το σκάκι τον συνεπήρε από την πρώτη στιγμή καθώς έβλεπε σε αυτό μια μικρογραφία του κόσμου, ένα χώρο δηλαδή που πρέπει να αφοσιωθείς και να κοπιάσεις, για να πετύχεις. Έτσι αποφάσισε να συνδυάσει τα πολύ ευχάριστα μαθήματα στο σύλλογο, με πολύ προσωπική δουλειά στο σπίτι. Μία μελέτη που ο ίδιος την έβλεπε ως δημιουργία, ως ανακάλυψη καινούργιων ιδεών, μια μελέτη που του έδωσε πειθαρχία, επιμονή και υπομονή και τον βοήθησε πάρα πολύ και στο σχολείο αλλά και στην διάπλαση του χαρακτήρα του.
Η αγάπη του για το σκάκι, το σπάνιο ταλέντο του και η πολύ προσωπική δουλειά ήταν στοιχεία που τον διέκριναν ώστε να έχει μια εντυπωσιακά αλματώδη πορεία. Δύο χρόνια μόλις μετά την ενασχόλησή του με το σκάκι έρχεται η πρώτη επιτυχία κατακτώντας το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κάτω των 12 ετών. Στα επόμενα χρόνια δεν υπάρχει αντίπαλος που να μπορεί να ακολουθήσει το ρυθμό του. Σαρώνει όλα τα νεανικά πρωταθλήματα, όλων των κατηγοριών!
Με την βοήθεια των προπονητών του καθώς και με την πλήρη στήριξη που είχε από την οικογένειά του κατάφερε να κάνει ένα βήμα πέρα από τον Ελληνικό χώρο, συμμετέχοντας σε πολλά Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.
Η διεθνή του πορεία είναι αξιοζήλευτη, σε μία περίοδο όπου ελάχιστοι Έλληνες παίκτες κατόρθωσαν να έχουν κάποια διεθνή διάκριση ο ίδιος κατακτά 3 Πανευρωπαϊκά μετάλλια, και ένα Παγκόσμιο. Το 1992 ισοβαθμεί στην 2-3η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 12 ετών που διεξήχθη στη Σλοβακία, το 1997 στην κατηγορία κάτω των 18 ετών ισοβαθμεί στην 1η -3η θέση στο Ταλλίν, και το 1999 στην κατηγορία νέων παίρνει την 3η θέση στην Πάτρα. Το μετάλλιο όμως που ο ίδιος θεωρεί σημαντικότερο είναι αυτό που πήρε το 1997 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Ερεβάν της Αρμενίας. Στην κατηγορία κάτω των 18 ετών κατακτά την 2η θέση ενώ στην πρώτη θέση βρίσκεται ο γνωστός και μετέπειτα Πρωταθλητής κόσμου Ρουσλάν Πονομαριόβ.
Οι επιτυχίες όμως δεν είναι μόνο σε ατομικό επίπεδο, το 1996 συμμετέχοντας με την εθνική ομάδα στην Ολυμπιάδα κάτω των 16 ετών που διεξήχθη στη Μάλτα, κατακτάνε τη 2η θέση πίσω από τη Ρωσία.
Από το 2000 αποτελεί μόνιμο μέλος της Εθνικής Ελλάδος Ανδρών μιας εθνικής που έχει κάνει πολλά για το Ελληνικό σκάκι με την κατάκτηση της 9ης - 10ης θέσης στην Ολυμπιάδα το 2004 και ακόμα πιο ψηλά με την κατάκτηση της 4ης θέσης στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 2005.
Πιστεύω του είναι ότι όλες αυτές οι επιτυχίες δείχνουν πως το σκάκι στην Ελλάδα έχει μέλλον και δυνατότητες να πάει πολύ ψηλά, αρκεί να έχουμε τη διάθεση να το αγκαλιάσουμε σαν άθλημα και να δημιουργήσουμε όλοι μαζί της κατάλληλες προϋποθέσεις για περισσότερες επιτυχίες.