Εμμάνουελ Λάσκερ

 

 

 

Εμμάνουελ Λάσκερ (1868-1941)

 

 

Ο Εμμάνουελ Λάσκερ γεννήθηκε στο Βερολίνο της Γερμανίας στις 24 Δεκεμβρίου του 1868. Σκάκι έμαθε από τιν μεγαλύτερό του αδερφό Μπέρτχολς ενώ σαν παιδί εκδήλωσε το ταλέντο του στο σκάκι και στα μαθηματικά ταυτόχρονα. Σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο του Έρλαγκεν και πήρε το το διδακτορικό τίτλο το 1889.
Το 1892 είχε την πρώτη του σημαντική σκακιστική επιτυχία κερδίζοντας τον Μπλάκμπερν και αρχίζοντας να σκέφτεται τον παγκόσμιο τίτλο. Προκάλεσε τον Τάρρας αλλά η πρότασή του απορίφθηκε και έτσι ταξίδεψε στις Η.Π.Α. προκειμένου να αντιμετωπίσει τον Στάινιτς. Ο αγώνας έγινε το 1894 σε τρεις διαφορετικούς τόπους (Νέα Υόρκη, Φιλαδέλφια και Μόντρεαλ) και κέρδισε ο Λάσκερ με σκορ 10 νίκες, 5 ήττες και 4 ισοπαλίες.
Ωστόσο παρά την νίκη του Λάσκερ υπήρχαν αμφιβολίες ακόμη στον σκακιστικό κόσμο για το ποιος ήταν ο καλύτερος παίχτης. Αποφασίστηκε λοιπόν η διοργάνωση ενός μεγάλου τουρνουά στο Χάστιγκς το 1895 με την συμμετοχή όλων των κορυφαίων σκακιστών εκείνης της εποχής προκειμένου να αναδειχθεί ο πρωταθλητής, αλλά προς μεγάλη έκπληξη όλων την πρώτη θέση κατέλαβε ο Χάρι Νέλσον Πίλσμπουρι αφήνοντας έτσι την υπόθεση του Παγκόσμιου Τίτλου να εκρεμμεί.
Τελικά διοργανώθηκε ένα ακόμη ισχυρό τουρνουά στην Αγία Πετρούπολη με την συμμετοχή των 5 νικητών του Χάστιγκς ( Πίλσμπουρι, Τσιγκόριν, Λάσκερ, Τάρρας και Στάινιτς. Ο Τάρρας δεν μπόρεσε να παραβρεθεί για επαγγελματικούς λόγους και τελικά νικητής αναδείχτηκε καθαρά ο Λάσκερ με 2 βάθμούς διαφορά από τον 2ο Στάινιτς. Στον επόμενο αγώνα για τον Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ο Λάσκερ κέρδισε άνετα τον Στάινιτς με σκορ 10 νίκες, 2 ήττες και 5 ισοπαλίες χωρίς να άφηνε καμιά αμφιβολία για το ποιος είναι ο πραγματικός Παγκόσμιος Πρωταθλητής.
Το 1921 αποφάσισε να υπερασπιστεί τον τίτλο του εναντίον του Καπαπλάνκα σε ματς 20 παρτίδων. Ωστόσο μετά από 14 παιχνίδια παραιτήθηκε για λόγους υγείας και επέστρεψε στην Ευρώπη έτοιμος να εγκαταλείψει το σκάκι.
Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου οι Ναζί τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει την Γερμανία και να αφήσει την περιουσία και τα υπάρχοντά του. Το 1936 σε ηλικία 68 ετών κλήθηκε στην Μόσχα για να λάβει μέρος σε ένα τουρνουά και μετά το τέλος του σαν μαθηματικός έγινε μέλος της Ακαδημίας επιστημόνων της Μόσχας. Ο Λάσκερ δέχτηκε την προσφορά και απορροφήθηκε στις μαθηματικές δραστηριότητες. Το 1937 επισκέφτηκε τις Η.Π.Α. και λόγω ασθένειας της γυναίκας του, αναγκάστηκε να μείνει εκεί κάνοντας μαθήματα και επιδείξεις.. Πέθανε στην Νέα Υόρκη το 1941 σε ηλικία 73 ετών και από πολλούς θεωρείται σαν ο καλύτερος σκακιστής όλων των εποχών διατηρώντας τον Παγκόσμιο Τίτλο για 27 ολόκληρα χρόνια!

 

 

Το 1894 στην Φιλαδέλφεια Λάσκερ εναντίον Στάινιτς για τον Παγκόσμιο Τίτλο.