Ιστορία της Σ.Α.Χ.
ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΧΑΝΙΩΝ

Ένας σύλλογος με μικρή ιστορία αλλά πολλές επιτυχίες

Η Σκακιστική Ακαδημία Χανίων ιδρύθηκε το 1997 στα Χανιά από μια ομάδα νέων ανθρώπων με αγάπη και μεράκι για το σκάκι που το αντιμετώπιζαν όχι μόνο σαν ένα απλό παιχνίδι, αλλά και σαν ένα τρόπο παρέμβασης και διαμόρφωσης της σκέψης και φιλοσοφίας των νέων παιδιών, μικρής κυρίως ηλικίας. Παρά τον μικρό χρόνο λειτουργίας του συλλόγου, οι δραστηριότητές του είναι πολλές και αγκαλιάζουν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των παιδιών της περιοχής μας ηλικίας από 5 ετών και πάνω.

Καταλαβαίνοντας την ανάγκη να δοθεί μια διέξοδος στον τρόπο σκέψης των μικρών παιδιών και μια δημιουργική απασχόληση στον ελεύθερο χρόνο τους και μιας και το σκάκι είναι ένα παιχνίδι που βοηθά τα παιδιά να μαθαίνουν να αγωνίζονται, να κερδίζουν και κυρίως να χάνουν, προσπάθησε να τα φέρει σε επαφή μαζί του ώστε να γνωρίσουν τα προτερήματά του. Με συντονισμένες ενέργειες και με τη βοήθεια και συμπαράσταση και άλλων παραγόντων της πόλης μας (Δήμος, Διευθυντές σχολείων, Σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων) προχώρησε στη δημιουργία τμημάτων που διδάσκουν το σκάκι σε δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς και δημοτικές βιβλιοθήκες..

Η επιτυχία αυτής της προσπάθειας ήταν πρωτοφανής. Μέσα στα λίγα χρόνια που μεσολάβησαν από την ίδρυση του συλλόγου ήδη στα περισσότερα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία των Χανίων διδάσκεται σωστά και υπεύθυνα το σκάκι. Επίσης πολλοί περιφερειακοί δήμοι σε συνεργασία με την Σκακιστική Ακαδημία Χανίων άρχισαν να λειτουργούν προγράμματα εκμάθησης σκακιού στις περιοχές τους, διαδίδοντας έτσι το σκάκι και στην επαρχία. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ο νομός Χανίων σήμερα να είναι ο παραγωγικότερος νόμος σκακιστών στην Ελλάδα.

Η Σκακιστική Ακαδημία Χανίων είναι αυτή τη στιγμή ο μαζικότερος σύλλογος στα Χανιά και αποτελεί μοντέλο και πρότυπο ανάπτυξης σε όλη την Ελλάδα, έχοντας δική του ιστοσελίδα στο Internet και κυκλοφορώντας δική του βιβλιογραφία για το σκάκι. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε αθλητές που αναδεικνύονται από το φυτώριο του συλλόγου, δεν μπαίνει στο παιχνίδι των μεταγραφών και του αθέμιτου ανταγωνισμού, δίνοντάς τους έτσι την ευκαιρία να συμμετέχουν ενεργά στις όποιες δραστηριότητες.

Απόρροια της σωστής και μεθοδικής δουλειάς είναι και οι επιτυχίες που δεν άργησαν να φανούν. Οι νεαροί σκακιστές του συλλόγου πρωταγωνιστούν στα Πανελλήνια νεανικά πρωταθλήματα, κατακτώντας πολλές πρώτες θέσεις, με αποτέλεσμα να αγωνίζονται κάθε χρόνο στα αντίστοιχα Πανευρωπαϊκά και Παγκόσμια πρωταθλήματα στα οποία έχουν εξίσου μεγάλες διακρίσεις. Επίσης στα μαθητικά πρωταθλήματα οι αθλητές του συλλόγου, που αποτελούν και τον κορμό της ομάδας των Χανίων ανταγωνίζονται ισάξια πόλεις με μεγαλύτερο πληθυσμό και ιστορία στο σκάκι όπως η Αθήνα, Θεσ/νίκη κλπ. Αποκορύφωμα των επιτυχιών ήταν η άνοδος και η επιτυχής αγωνιστική παρουσία της ομάδας στην Α΄ Εθνική κατηγορία από το 2004 έως και σήμερα.

Παράλληλα με τις αγωνιστικές επιτυχίες η Σκακιστική Ακαδημία Χανίων δραστηριοποιήθηκε σε μεγάλες διοργανώσεις, όπως το Διεθνές τουρνουά γρήγορου σκακιού στην Γεωργιούπολη, και την 1η Διεθνή συνάντηση "ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ" Χανιά - Κύπρου που αποτελούν διαφήμιση για την περιοχή μας και πόλο έλξης πολλών αθλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και πλήθος εσωτερικών διοργανώσεων που δίνουν αγωνιστικές δυνατότητες σε όλα τα παιδιά της πόλης των Χανίων.

Για να μπορέσει ο σύλλογός μας να συνεχίσει και να εντείνει την προσπάθειά του αυτή είναι πολύτιμη η βοήθεια και η δραστηριοποίηση και άλλων φορέων της πόλης μας. Το σκάκι σαν το μοναδικό πνευματικό παιχνίδι που οξύνει τη σκέψη αξίζει τη βοήθεια όλων μας.

 

Καλοκαιρινές εκδηλώσεις στο Ενετικό λιμάνι Χανίων
Διεθνής συνάντηση Χανιά - Κύπρος
Διεθνές τουρνουά γρήγορου σκακιού στη Γεωργιούπολη