Ιστορικές παρτίδες

 

Το Σκακιστικό Σύμπαν είναι συναρπαστικό!
Ένα σύμπαν που μολονότι περιορίζεται στο μπρος και πίσω 32 πιονιών και φιγούρων πάνω σε 64 τετράγωνα, έχει σαγηνέψει μερικές από τις σημαντικότερες προσωπικότητες όλων των εποχών καθώς και εκατομμύρια ανθρώπους κάθε ηλικίας, κοινωνικής τάξης, εθνικότητας, θρησκείας. Ένα σύμπαν που έχει πλέον την δική του ιστορία, τους δικούς του ήρωες, τα δικά του πάθη.
Το σκάκι λοιπόν είναι κάτι περισσότερο από παιχνίδι, άθλημα, τέχνη, επιστήμη. Είναι πάθος, είναι τρόπος ζωής, είναι πολιτισμός.
«Μια μοναδική σύνθεση που ενώνει όλα τα ζεύγη των αντιθέτων: Πανάρχαιο, και όμως διαρκώς νέο. Μηχανικό στη διάταξή του, που λειτουργεί παρά μόνο χάρη στη φαντασία. Περιορισμένο σε ένα στενό γεωμετρικό πλαίσιο και ταυτόχρονα απεριόριστο στους συνδυασμούς του. Εξελισσόμενο ασταμάτητα μα και αιώνια αστείρευτο». Με αυτά τα λόγια ο διάσημος συγγραφέας Στέφαν Τσβάιχ μας εισάγει περίφημα στο μαγικό κόσμο των άσπρων και μαύρων τετραγώνων, παρουσιάζοντας όλα τα θετικά στοιχεία του ανεξίτηλου αυτού παιχνιδιού.

Εμείς μέσα από αυτές τις σελίδες θα προσπαθήσουμε να σας μεταφέρουμε αυτη τη μαγεία παρουσιάζοντας και αναλύοντας ορισμένες από τις καλύτερες παρτίδες που έχουν παιχτεί, θα μπορέσουμε να θαυμάσουμε - όπως θαυμάζουμε έναν πίνακα ζωγραφικής ή όπως ακούμε μουσικές συνθέσεις προηγούμενων αιώνων - παρτίδες που έχουν παιχτεί πριν από εκατοντάδες χρόνια ανάμεσα σε βασιλιάδες, απλούς ανθρώπους και Παγκόσμιους Πρωταθλητές.

Μαρόστικα μια ιστορία που κρατάει αρκετούς αιώνες!