17ο Πανελλήνιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Σκακιού
ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ ΤΑ ΧΑΝΙΩΤΑΚΙΑ ΣΤΟ 17ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΚΑΚΙΟΥ
Μαρκάκη Σοφία -Μαρκάτου Μαριλένα - Καζάκος Μάνος -Τσαρουχά Μαριάνθη και Χριστοδουλάκη Τόνια - Πρωταθλητές Ελλάδος!

Για άλλη μια χρονιά τα παιδιά που εκπροσώπησαν τα Χανιά ξεχώρισαν ανάμεσα στους 600 μαθητές από όλη την Ελλάδα που είχαν διακριθεί στους προκριματικούς αγώνες και πήραν την πρόκριση για την τελική φάση του 17ου Πανελλήνιου Μαθητικού Πρωταθλήματος Σκακιού. Οι αγώνες διεξήχθησαν από την Παρασκευή 25 Μαρτίου έως και την Κυριακή 27 Μαρτίου στην Ερέτρια της Εύβοιας. Ο πανέμορφος χώρος του Ξενοδοχείου Eretria Village φιλοξένησε συνολικά πάνω από 1000 άτομα (γονείς και μαθητές), προσφέροντας στους συμμετέχοντες ένα άνετο αγωνιστικό χώρο και στους συνοδούς τους μια ευκαιρία για χαλάρωση (αν εξαιρέσουμε την αγωνία τους για τα αποτελέσματα των παιδιών).
Στους αγώνες πήραν μέρος συνολικά 64 μαθητές από όλη την Κρήτη εκ των οποίων οι 43 ήταν από τα Χανιά και οι οποίοι τελικά κατάφεραν να συγκεντρώσουν περισσότερες επιτυχίες από όλες τις άλλες Σκακιστικές Ενώσεις της Ελλάδας αφήνοντας πίσω τους Δήμους με μεγάλη παράδοση στο Σκάκι όπως Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ιδιαίτερα ευχάριστα ήταν τα αποτελέσματα για την Σκακιστική Ακαδημία Χανίων η οποία είδε οκτώ αθλητές της να τερματίζουν στην πρώτη τριάδα και να αναδεικνύεται με διαφορά ο κορυφαίος σύλλογος στην Ελλάδα! Ας δούμε τώρα και τα αναλυτικά αποτελέσματα όλων των σχολικών τάξεων.

 

Τα παιδιά της Σ.Α.Χ. πανηγυρίζουν τις επιτυχίες τους..
Στους αγώνες συμμετείχαν 600 παιδιά (!) από όλη την Ελλάδα.

Η καλή μέρα από την αρχή φαίνεται και τα Νηπιάκια από τα Χανιά εντυπωσίασαν δείχνοντας έτσι και το ελπιδοφόρο μέλλον του Χανιώτικου Σκακιού! Ο Παπαδόπουλος Αργύρης (ΣΑΧ) ο Τηνιακός Γιάννης (Σούδα) και ο Καλογεράκης Γιώργος (ΣΑΧ) ισοβάθμησαν με 5 βαθμούς παίρνοντας αντίστοιχα τη 2η έως 4η θέση!
Διπλή επιτυχία είχαμε στη Β΄ Δημοτικού όπου η Μαρκάκη Σοφία (17ο Δημ Σχ. -ΟΤΕ) αναδείχτηκε Πρωταθλήτρια Ελλάδος εξασφαλίζοντας μάλιστα μια πολύ μεγάλη διαφορά από τη 2η της κατάταξης. Στην ίδια κατηγορία ο Σπύρος Ναούμ (1ο Δημ. Σχ. -ΣΑΧ) συνέχισε το σερί των πολύ καλών εμφανίσεων του το τελευταίο διάστημα και πήρε τη 2η θέση στη γενική κατάταξη.
Στην Γ΄ Δημοτικού η Μαρκάτου Μαριλένα (Δημ. Σχ. Νεροκούρου -ΚΥΔΩΝ) μπορεί να συμμετείχε για πρώτη φορά σε τέτοια διοργάνωση αλλά η μεγάλη της μαχητικότητα ήταν το όπλο της για την κατάκτηση της 1ης θέσης. Στην ίδια κατηγορία ο Λιοδάκης Κων/νος (Δημ. Σχ. Ν. Κυδωνίας -ΣΑΧ) μπορεί να πήρε την 3η θέση στη γενική κατάταξη δείχνοντας έτσι μια μεγάλη σταθερότητα σε Πανελλήνιες διοργανώσεις αλλά αφήνει και μία πίκρα μιας και έχοντας το προβάδισμα από την αρχή στη βαθμολογία αντιμετώπισε τους ισχυρότερους της κατηγορίας του κερδίζοντας μάλιστα τον 1ο της κατάταξης, η λάθος εκτίμηση όμως στο να δεχτεί ισοπαλία στον προτελευταίο γύρο σε μια εύκολα κερδισμένη θέση του στέρησε την 1η θέση.
Στην Δ΄ Δημοτικού ο Καζάκος Μάνος (10ο -ΣΑΧ) έδειξε για άλλη μια φορά το μεγάλο του ταλέντο και τη σταθερότητά του κατακτώντας άνετα θα λέγαμε την 1η θέση.
Στην Ε΄ Δημοτικού η Τσαρουχά Μαριάνθη (13ο Δημ. Σχ. -ΣΑΧ) κατέκτησε για 6η συνεχόμενη χρονιά το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα παράλληλα όμως έδειξε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει στα ίσα και τα αγόρια της κατηγορίας της ισοβαθμώντας στην 1η θέση της γενικής κατάταξης!
Στην ΣΤ΄ Δημοτικού η Χριστοδουλάκη Τόνια (17ο Δημ. Σχ. -ΣΑΧ) μπορεί να ήρθε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή λόγω της συμμετοχής της την ίδια μέρα στην παρέλαση αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να δείξει τη μεγάλη της αξία κατακτώντας την 1η θέση που της άξιζε.
Στις κατηγορίες Γυμνασίων και Λυκείων ήταν αισθητή η απουσία των Φραγκάκη Στράτου, Βερυκάκη Μανόλη και Μαθιουλάκη Φάνη. Η μοναδική διάκριση ήρθε από την Τσαρουχά Μενεξένια (8ο Γυμν. -ΣΑΧ) η οποία ισοβάθμησε στην 1η θέση (με τα κριτήρια 2η) στη Γ΄ Γυμνασίου.
Στους ομαδικούς αγώνες που έγιναν την Κυριακή το 8ο Γυμνάσιο Χανίων κατάφερε να διακριθεί και να πάρει την 3η θέση στη Γενική κατάταξη. Με την ομάδα του 8ου έπαιξαν οι: Τσαρουχά Μενεξένια, Σεκαδάκης Δημήτρης, Σφυρή Κων/να, Γαλανάκης Μιχάλης και Κακούρης Μιχάλης.
Τέλος πρέπει να αναφερθούμε στην σημαντική προσφορά της ΑΝΕΚ LINES που είναι κεντρικός χορηγός της Σκακιστικής Ακαδημίας Χανίων και η οποία διευκόλυνε τους μικρούς μαθητές και τους συνοδούς τους έτσι ώστε να μπορούν να πάρουν μέρος στους αγώνες δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο για άλλη μια φορά την ευαισθησία της στο Χανιώτικο αθλητισμό.

 

Το ταξίδι στην Ερέτρια εκτός από επιτυχίες είχε και πολύ ωραίες εκδρομές. Μικροί και μεγάλοι απολαύσανε τη φύση στην Εύβοια..