ΣΚΑΚΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Το σκάκι τα τελευταία χρόνια γνωρίζει τεράστια άνθηση στη χώρα μας. Χιλιάδες παιδιά παρακολουθούν προγράμματα εκμάθησης σκακιού και συμμετέχουν σε διάφορους αγώνες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία είναι μια από τις μεγαλύτερες σε αριθμό ενεργών αθλητών.
Η πολλή σημαντική επίδραση που έχει στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και στην καλλιέργεια πνευματικών αξιών όπως η ανάπτυξη της λογικής και της μνήμης, η μεγάλη αυτοσυγκέντρωση που απαιτεί, η αυτοκριτική, δίνουν στο σκάκι μια ιδιαίτερη εκπαιδευτική αξία. Το γεγονός ότι αυτές οι αξίες φτάνουν στα παιδιά σε μορφή παιχνιδιού το κάνει ακόμη πιο ευχάριστο.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης το σκάκι έχει ενταχθεί στα σχολεία με διάφορες οργανωτικές δομές. Η Γερμανία και η Αγγλία έχουν ειδικούς φορείς για το σχολικό σκάκι που διοργανώνουν αγώνες, σεμινάρια εκπαιδευτών κ.α. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε σχολικούς αγώνες στην Αγγλία συμμετείχαν πάνω από 3500 ομάδες! Ενώ στη Γερμανία πάνω από 4000 δημόσια σχολεία διδάσκουν το σκάκι.


Στα Χανιά η Ακαδημία μας πρωτοστατώντας σε αυτόν τον τομέα φρόντισε να έρθει σε επαφή με συλλόγους γονέων και κηδεμόνων καθώς και με το διδακτικό προσωπικό και ένας μεγάλος αριθμός δημοτικών σχολείων έχει εντάξει το σκάκι στο πρόγραμμά του και διδάσκεται στα σχολεία αλλά και παιδικούς σταθμούς.
Μάλιστα με αυτόν τον τρόπο δίνεται και η δυνατότητα και σε παιδιά εκτός πόλης να έρθουν σε επαφή και να παίξουν σκάκι μιας και ένας μεγάλος αριθμός σχολείων όπως το δημοτικό σχολείο Νέας Κυδωνίας του Μάλεμε, Τσικαλαριών διατηρούν προγράμματα εκμάθησης σκακιού. Μέσα στα Χανιά το 2ο Δημοτικό έχει δημιουργήσει μια παράδοση με προγράμματα που λειτουργούν εδώ και πέντε χρόνια ενώ ακολούθησαν το 15ο και το 6ο Δημοτικό Χανίων και ένας αρκετά σημαντικός αριθμός παιδιών παρακολουθούν τα μαθήματα σκακιού. Επίσης ο Δήμος Χανίων και ο Δήμος Σούδας σε συνεργασία με τους προπονητές μας δημιούργησαν προγράμματα εκμάθησης στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, ενώ παράλληλα πολλοί παιδικοί σταθμοί, ξεκίνησαν προγράμματα σκακιού για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Εκτός από τα προγράμματα εκμάθησης η Ακαδημία μας σε συνεργασία με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και τους δήμους του νομού μας προχώρησε σε μια σειρά σχολικών πρωταθλημάτων σε αρκετούς δήμους του νομού μας συμμετέχοντας συνολικά πάνω από 1000 παιδιά!