Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Α' Εθνικής 2005
Άνετη παραμονή της ΣΑΧ-ΑΝΕΚ LINES στην Α΄ κατηγορία - Πετυχημένη εμφάνιση από τον ΟΑΑ Ηρακλείου - 3η θέση του Κύδωνα στην τελική κατάταξη!

 

Η ομάδα τη Σ.Α.Χ. μαζί με τον πρόεδρο Παπαδογιάννη Μανώλη και τους έφορους αγώνων Καζάκο Ιάκωβο και Χριστοδουλάκη Στέφανο.
Γενική εικόνα από την αίθουσα των αγώνων

Με πλήρη αγωνιστική επιτυχία συνοδεύτηκε η δεύτερη συμμετοχή της ΣΑΧ-ΑΝΕΚ LINES στο διασυλλογικό πρωτάθλημα σκακιού Α΄ εθνικής κατηγορίας. Στόχος της ΣΑΧ στη συγκεκριμένη διοργάνωση είναι η διατήρηση της ομάδας στην κατηγορία και η απόκτηση όσο το δυνατόν περισσότερων εμπειριών για τους νεαρούς παίκτες της. Με αυτό το σκεπτικό η ΣΑΧ παρουσίασε το πιο ομοιογενές σχήμα, μιας και ήταν η μοναδική ομάδα που από τους 14 παίκτες που χρησιμοποίησε οι 12 παίκτες προέρχονται από το «φυτώριο» της ομάδας.
Όσον αφορά το αγωνιστικό σκέλος, η ομάδα αγωνίστηκε στο δεύτερο όμιλο και ο στόχος της επιτεύχθη σχετικά εύκολα επιτυγχάνοντας τρεις νίκες επί του ΑΟ Συκεών, Παπάγου, και Τριανδρίας, 2 ισοπαλίες με τη ΔΕΗ Θεσ/νίκης και το Περιστέρι, και μία ήττα με τον ΟΦΣ Καβάλας. Η συγκομιδή έτσι έφτασε τους 8 βαθμούς, εξασφαλίζοντας την άνετη παραμονή της ομάδας στην Α΄ εθνική κατηγορία. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στον παγκόσμιο Πρωταθλητή Καζάκο Μάνο ο οποίος επανέλαβε την περσινή του επιτυχία και πήρε το χρυσό μετάλλιο στην σκακιέρα κάτω των 12 ετών με 4½ βαθμούς σε 5 αγώνες. Επίσης πολύ καλή εμφάνιση έκανε και ο Κατζουράκης Παύλος που με τους 6 βαθμούς σε 8 αγώνες στην 5η σκακιέρα συμπλήρωσε την 1η του νόρμα για τον τίτλο του ομοσπονδιακού μαιτρ.
Με την ομάδα της ΣΑΧ-ΑΝΕΚ LINES αγωνίστηκαν οι: Izoria Zviad, Τσαρουχάς Κώστας, Δαρμαράκης Μιχάλης, Καλαϊτζόγλου Παναγιώτης, Κατζουράκης Παύλος, Trabert Bettina, Τσαρουχά Μενεξένια, Χριστοδουλάκη Αντωνία, Τσαρουχά Μαριάνθη, Φραγκάκης Στράτος, Βερυκάκης Μανόλης, Μαθιουλάκης Φάνης, Καζάκος Μάνος και Λεμοντζόγλου Γιάννης.

Στο Ναύπλιο λίγο πριν τη βουτιά στη θάλασσα !


Για το σύλλογο του ΑΟ ΚΥΔΩΝ ο στόχος ήταν εντελώς διαφορετικός.Μετά τον περσινό τίτλο η ομάδα ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο με την προσθήκη του πρωταθλητή Ελλάδος Χρήστου Μπανίκα, και ήταν από την αρχή το φαβορί για τον τίτλο.Τα άσχημα μηνύματα όμως ήρθαν από το ξεκίνημα των αγώνων, όπου στο 2ο γύρο η ομάδα διεσώθη από την ήττα και έφερε 6-6 με την ουραγό των αγώνων ομάδα του Παπάγου! Παρά την ισοπαλία όμως η ομάδα του Κύδωνα στάθηκε τυχερή μιας και ο Παπάγου έπεσε στο 2ο όμιλο με συνέπεια το αποτέλεσμα αυτό να μην μετράει για την τελική βαθμολογία. Η συνέχεια των αγώνων όμως δεν ήταν και πάλι η καλύτερη, καθώς η ήττα της από την ομάδα της ΕΣ Θεσσαλονίκης και η ισοπαλία της με την ομάδα του Ηρακλείου της στέρησαν κάθε δυνατότητα για διεκδίκηση της 1ης θέσης. Και ενώ όλοι περίμεναν ένα συναρπαστικό ντέρμπυ που θα έκρινε τον τίτλο στον τελευταίο γύρο μεταξύ της Καβάλας και του Κύδωνα, ο αγώνας αποδείχτηκε χωρίς κανένα βαθμολογικό ενδιαφέρον, αφήνοντας τον Κύδωνα στην τρίτη θέση της τελικής κατάταξης. Από την ομάδα του Κύδωνα εντυπωσιακή η παρουσία της χανιώτισσας Μαρκαντωνάκης Χαριτωμένης, η οποία έκανε το απόλυτο 9 βαθμούς σε 9 αγώνες και πήρε χρυσό μετάλλιο στη σκακιέρα της.
Αναλυτικά οι παίκτες που χρησιμοποιήθηκαν από τον ΑΟ Κύδων ήταν οι εξής: Azmaiparasvili Zurab, Παπαϊωάννου Γιάννης, Μπανίκας Χρίστος, Γρίβας Στράτος, Νικολαϊδης Γιάννης, Σουλείδης Γιώργος, Μάκκα Ιουλία, Μαρκαντωνάκη Χαριτωμένη, Saulyte Gabriele, Σανδαλάκης γγελος, Σταυριανάκης Γιάννης, Τσιάλας Παναγιώτης, Σεκαδάκης Δημήτρης, Μπαλομενάκης Χαράλαμπος, και Φραγκάκη Μαρία. Από τη σύνθεση της ομάδας γίνεται κατανοητό ότι το κυνήγι της πρώτης θέσης προϋποθέτει την μεταγγραφή πολλών ισχυρών παικτών, καθώς μόλις οι 6 από τους 15 παίκτες που χρησιμοποιήθηκαν προέρχονται από το «φυτώριο» της ομάδας.

Πετυχημένη μπορεί να χαρακτηριστεί και η πορεία του ΟΑΑ Ηρακλείου, μιας και η σύνθεσή της κάθε χρόνο βελτιώνεται. Οι υπεύθυνοι της ομάδας, παρά το ότι είχαν αναλάβει και το διοργανωτικό μέρος των αγώνων τα κατάφεραν καλά και στους δύο τομείς. Η διοργάνωση σίγουρα ήταν μια από τις καλύτερες που έχουν διεξαχθεί, ενώ και στον αγωνιστικό τομέα η τελική κατάταξη της κρητικής ομάδας στην 5η θέση κρίνεται ιδιαίτερα αξιόλογη. Με την απόδοσή του ξεχώρισε ο Γεωργιάδης Γιάννης ο οποίος με τους 6½ σε 8 αγώνες είχε τη 2η καλύτερη απόδοση στη σκακιέρα του. Αναλυτικά με τη σύνθεση του ΟΑΑ Ηρακλείου αγωνίστηκαν οι εξής:
Gustafsson Jan, Μιχελάκης Γεώργιος, Dembo Yelena, Μαστροκούκος Γεώργιος, Λογοθέτης Σωτήρης, Παπαδοπούλου Βέρα, Γκουτιούδη Ειρήνη, Ιορδανίδου Ζωή, Μανολαράκη Υβόννη, Γεωργιάδης Ιωάννης, Παπανδρέου Γεώργιος, Φραγκιαδάκης Δημήτρης, Κολομβάκης Στυλιανός.

Η τελική βαθμολογία είχε ως εξής :

Α/Α 1ος όμιλος θέσεις 1-8
βαθμοί
πόντοι
θέση
1
ΣΟ ΚΑΒΑΛΑΣ
12
63
1
2
ΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
12
54½
2
3
ΑΟ ΚΥΔΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
11
51½
3
4
ΕΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
8
43½
4
5
ΟΑΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
7
41½
5
6
ΣΟ ΠΑΤΡΩΝ
4
25
6
7
ΦΟΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
2
30½
7
8
ΝΑΟ ΜΑΤΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
0
26½
8

 

Α/Α 2ος όμιλος θέσεις 9-16
βαθμοί
πόντοι
θέση
1
ΠΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
12
41½
9
2
ΣΑΠ ΔΕΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
12
39
10
3
ΟΦΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
11
39½
11
4
ΣΑ ΧΑΝΙΩΝ
8
40½
12
5
ΟΣ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ
7
35½
13
6
ΑΣ ΠΑΠΑΓΟΥ
4
27½
14
7
ΠΑΝΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΦ ΣΥΚΕΩΝ
2
28½
15
8
ΠΠΛΤΥ ΠΑΤΡΩΝ
0
0
16

 


 

Η Τσαρουχά Μαριάνθη και ο Καζάκος Μάνος εν δράσει
Παρά τις σκληρές μάχες, η άνετη παραμονή της ομάδας έφερε χαρές...και τραγούδια! Ο Λεμοντζόγλου Γιάννης ήταν άξιος ερμηνευτής.