Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Α' Εθνικής 2006

 

Πρωταθλητής Ελλάδας ο Α.Ο. ΚΥΔΩΝ! Παραμονή στην κατηγορία η Σ.Α.Χ- ANEK LINES!

 

Οι αθλητές της Σ.Α.Χ. πριν την έναρξη του 1ου γύρου. Αριστερά φαίνονται οι νεανικές σκακιέρες, οι οποίες αποτελούν και τη δύναμη της ομάδας, ενώ δεξιά οι ανδρικές.

Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 10 Ιουλίου 2006 το 35ο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Α Εθνικής Κατηγορίας το οποίο διοργανώθηκε στο ξενοδοχείο Porto Hydra στην Ερμιόνη Αργολίδας από την Ε.Σ.Ο. και την Α.Ε.Κ. Πρωταθλητής Ελλάδας για το 2006 αναδείχθηκε ο Α.Ο. "Κύδων" Χανίων, ενώ τη δεύτερη και τρίτη θέση κατέκτησαν οι ομάδες του Σ.Ο. Καβάλας και της Ε.Σ. Θεσσαλονίκης αντίστοιχα. Όσον αφορά το Β' Όμιλο, μαζί με το Ν.Α.Ο. Μάτι Αττικής που δεν προσήλθε, υποβιβάστηκαν στην Β’ Εθνική οι ομάδες του Πανελληνίου Γ.Σ και του Σ.Ο. Πατρών.
Οι Χανιώτικες ομάδες λοιπόν πραγματοποίησαν με επιτυχία τους στόχους τους . Ο Α.Ο. Κύδων με τις μεταγραφές που πραγματοποίησε τη χρονιά που μας πέρασε ενισχύθηκε σημαντικά στις εφηβικές σκακιέρες και δικαιολόγησε το τίτλο του φαβορί. Οι τρεις νεαροί σκακιστές που απέκτησε από τη Θεσσαλονίκη ( Αναστάσιος και Κατερίνα Παυλίδη, Ντιλούδη Δέσποινα) συνετέλεσαν σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχία της ομάδας. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι τα ποσοστά στις σκακιέρες που έπαιξαν ήταν πάνω από 75%. Με την ομάδα του Α.Ο. Κύδων αγωνίστηκαν οι : Αζμαϊπαρασβίλι Ζούραμ, Μπανίκας Χρήστος, Παπαϊωάννου Γιάννης, Νικολαΐδης Γιάννης, Σουλείδης Γιώργος, Μαρκαντωνάκη Χαριτωμένη, Μάζνταν Γιοχάνα, Σανδαλάκης ¶γγελος, Σταυριανάκης Γιάννης, Παυλίδης Αναστάσιος, Τσιάλας Παναγιώτης, Παυλίδου Κατερίνα, Φραγκάκη Μαρία, Τζουγανάκης Παντελής.
Η Σκακιστική Ακαδημία Χανίων από την άλλη κατάφερε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά να παραμείνει στην Α’ Εθνική πραγματοποιώντας και αυτή το στόχο της. Η ομάδα της Σ.Α.Χ.- ANEK LINES στηριζόμενη αποκλειστικά για μια ακόμη φορά σε Χανιώτες αθλητές του συλλόγου της, με εξαίρεση τους δύο ξένους παίκτες, τερμάτισε στην 12η θέση της βαθμολογίας. Σημαντική συμβολή σε αυτό είχαν για ακόμη μια χρονιά οι νεαροί σκακιστές της ομάδας, οι οποίοι μάλιστα παρά την μικρότερη ηλικία από τους αντιπάλους τους, στάθηκαν αντάξια στο ύψος των περιστάσεων. Πολύ καλά εμφάνιση πραγματοποίησαν ο Φραγκάκης Στράτος και η Τσαρουχά Μαριάνθη οι οποίοι και σημείωσαν τα υψηλότερα ποσοστά στις σκακιέρες τους ενώ πολύ σημαντική ήταν και η βοήθεια του εικοσάχρονου Ρώσου Ιναρκίεβ που έκανε πολύ καλό ποσοστό (68%) στην 1η σκακιέρα. Με την ομάδα της Σ.Α.Χ. – ANEK LINES αγωνίστηκαν οι : Ιναρκίεβ Ερνέστο, Τσαρουχάς Κώστας, Καλαϊτζόγλου Παναγιώτης, Δαρμαράκης Μιχάλης, Κατζουράκης Παύλος, Φραγκάκης Στράτος, Μαθιουλάκης Φάνης, Βερυκάκης Μανόλης, Τράμπερτ Μπετίνα, Τσαρουχά Μενεξένια, Χριστοδουλάκη Τόνια, Τσαρουχά Μαριάνθη, Καζάκος Μάνος και Λιοδάκης Κωνσταντίνος.

Ο εικοσάχρονος Ρώσος Ιναρκίεβ Ερνέστο απότελεσε την αιχμή του δόρατος για την Σ.Α.Χ. ( τελείωσε αήττητος συγκεντρώνοντας 5,5 βαθμούς σε 8 αγώνες - αργυρό μετάλλιο στην 1η σκακιέρα.)
Η Γερμανίδα Μπετίνα Τράμπερτ συμμετείχε τρίτη συνεχόμενη χρονιά με την Σ.ΑΧ. αγωνιζόμενη στην γυναικεία σκακιέρα


Όσον αφορά το αγωνιστικό μέρος θα λέγαμε ότι ήταν ένα πρωτάθλημα τριών ταχυτήτων. Οι ομάδες που διεκδικούσαν το πρωτάθλημα ( Α.Ο. Κύδων και Σ.Ο. Καβάλας), οι ομάδες που είχαν εξασφαλίσει την παραμονή τους και ήταν αδιάφορες και οι ομάδες που πάλευαν για να παραμείνουν στην κατηγορία.( μέσα σε αυτές και η Σ.Α.Χ.) Ο 8ος γύρος ήταν αναμφισβήτητα ο πιο σημαντικός καθώς κρίθηκε και το πρωτάθλημα αλλά και η παραμονή στην κατηγορία. Στον γύρο αυτό έγινε το μεγάλο ντέρμπι μεταξύ του Α.Ο. Κύδων και του Σ.Ο. Καβάλας, τις δύο ομάδες που από την αρχή ήταν ξεκάθαρο ότι θα διεκδικούσαν τον τίτλο. Όλοι περίμεναν ότι Κύδωνας θα επικρατούσε εύκολα αλλά τελικά δεν ήταν τόσο απλό. Η Καβάλα μπορεί να υστερούσε σε δυναμικότητα, αλλά είχε ομοιογένεια σαν ομάδα ( όλες οι αναπτυξιακές σκακιέρες ήταν Καβαλιώτες αθλητές) και πάλεψε δυνατά. Τελικά μετά από 4 ώρες παιχνιδιού και ενώ συνέβαιναν συνεχείς αλλαγές σε πολλές θέσεις στις σκακιέρες, το ματς έληξε 6,5 -5,5 υπέρ του Κύδωνα κατακτώντας έτσι και το πρωτάθλημα. Την ίδια στιγμή η Σ.Α.Χ. κέρδιζε την Πάτρα με το ίδιο σκορ εξασφαλίζοντας την παραμονή της στην κατηγορία μετά από μια δύσκολη πορεία. Η πολύ κακή κλήρωση που είχε η Χανιώτικη ομάδα ( έπαιζε με τους δύο ευκολότερους αντιπάλους τους δύο τελευταίους γύρους) σε συνδυασμό με αρκετά ατυχή αποτελέσματα ( έφερε ισοπαλία με τον Ο.Α.Α.Η. και έχασε από τον Κορυδαλλό ενώ είχε κερδισμένες θέσεις) είχε φέρει αρκετό άγχος στους παίκτες οι οποίοι όμως την κρίσιμη στιγμή τα κατάφεραν.
Πάντως στα αξιοσημείωτα του τουρνουά ήταν οι σύντομες ισοπαλίες μεταξύ κάποιων ομάδων που ήταν αδιάφορες με κάποιες που πάλευαν για την σωτηρία. Αντίκτυπο αυτού ήταν να «φτιάχνονται» αποτελέσματα και να ευνοούνται ομάδες σε βάρος κάποιων άλλων. Αυτό η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία θα πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη της γιατί υποβαθμίζεται το πρωτάθλημα και καταντά άδικο για τις ομάδες που δεν καταφέρνουν να ανέβουν στο πάνω γκρουπ δυναμικότητας. Ενδεχομένως μια αλλαγή στο τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος να ήταν αντικειμενικά πιο σωστή και δίκαιη ώστε να διασφαλίζεται και η ποιότητα του αθλήματος αλλά και του ίδιου του σκακιού.

Η πρωταθλήτρια ομάδα του Α.Ο. Κύδων

Η συνολική βαθμολογία όπως διαμορφώθηκε στους δύο ομίλους είχε ως εξής :

Α΄ όμιλος
1.Α.Ο. ΚΥΔΩΝ ΧΑΝΙΩΝ (14), 2. Σ.Ο. ΚΑΒΑΛΑΣ (12), 3. Ε.Σ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (10), 4. Σ.Α.Π. ΔΕΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ (8), 5. Φ.Ο.Ν. ΗΡΑΚΛ. ΑΤΤ. – ΕΠΙΚΟΙΝ. (6), 6. Π.Σ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ (4), 7. Ο.Σ. ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ (2), 8. Ε.Σ. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ (0)

Β΄ όμιλος
9. Ο.Φ.Σ. ΚΑΒΑΛΑΣ (10), 10. Ο.Α.Α. ΗΡΑΚΛΕΙΟ (8), 11. Ε.Ε.Σ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ (8), 12. Σ.Α.
ΧΑΝΙΩΝ (7), 13. Σ.Ο. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (5), 14. Σ.Ο. ΠΑΤΡΩΝ (2), 15. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ Γ.Σ. (2)