ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΝΕΑΝΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ - ΡΙΓΑ ΛΕΤΟΝΙΑΣ

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΝΕΑΝΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Ο ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ!

Πολύ καλή παρουσία από τους σκακιστές της ΣΑΧ ΣΑΜΑΡΙΑ!

 Με μία μεγάλη επιτυχία επέστρεψε η Ελληνική αποστολή από τα Πανευρωπαϊκά Νεανικά Πρωταθλήματα που διεξήχθησαν στην Πανέμορφη πρωτεύουσα της Λετονίας την Ρίγα. Ο 17χρονος Ευγένιος Ιωαννίδης μετά από μία εξαιρετική παρουσία κατάφερε να ανέβει στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία του! Μια επιτυχία που ήρθε από μία
Ο Ευγένιος Ιωαννίδης  χάρισε μία ακόμη μεγάλη επιτυχία στη χώρα μας!
 καταπληκτική εμφάνιση και μία σαρωτική εκκίνηση όπου με το απόλυτο 6 στα 6 βρέθηκε να έχει ενάμιση βαθμό διαφορά από τους διώκτες του! Οι τελευταίοι τρεις γύροι ήταν διαδικαστικοί και τους ξεπέρασε χωρίς να κινδυνέψει κερδίζοντας καθαρά, πειστικά και χωρίς καμία αμφισβήτηση την πρώτη θέση στο πρωτάθλημα!  Με την επιτυχία του αυτή ο Ευγένιος πήρε και την νόρμα του ΙΜ που αυτόματα σημαίνει και η απόδοση του τίτλου σ’ αυτόν!  

Ένας σπουδαίος αθλητής και ένας πάρα πολύ καλός χαρακτήρας που μας έδειξε το πλούσιο ταλέντο του σε πολύ μικρή ηλικία όταν από τις πρώτες του συμμετοχές σε διεθνείς αγώνες κατέκτησε την 1η θέση στο Παγκόσμιο Μαθητικό Πρωτάθλημα. Η μεγάλη επιτυχία ήρθε λίγο αργότερα κατακτώντας το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην κατηγορία κάτω των 10 ετών. Ακολούθησαν πολλά χρόνια επίμονης προσπάθειας για να μπορέσει να γευτεί ξανά κάτι ανάλογο και τα κατάφερε σε μία από τις πιο απαιτητικές κατηγορίες αυτή των κάτω των 18 ετών όπου είχε να αντιμετωπίσει αντιπάλους έμπειρους και με πάρα πολύ ψηλό επίπεδο. Μία επιτυχία που σε συνδυασμό με την χρυσή πορεία της Σταυρούλας Τσολακίδου και της Αβραμίδου Αναστασίας ανεβάζουν το Ελληνικό σκάκι ακόμη πιο ψηλά!

Βέβαια όταν βλέπεις τέτοιες επιτυχίες πάντα ξέρεις ότι από πίσω πάντα κρύβεται κάποιος άνθρωπος με ισχυρή προσωπικότητα, θέληση και αντοχή ο οποίος στηρίζει την προσπάθεια του κάθε αθλητή. Στην περίπτωση του Ευγένιου δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε την προσπάθεια του πατέρα του τον Πέτρο που μόνιμα όλα αυτά τα χρόνια τον βλέπαμε δίπλα του, σε όλες τις διοργανώσεις να τον στηρίζει και να απορροφάει τους ¨κραδασμούς¨ από τις πολλές δυσκολίες που έχει η διαδρομή μιας τέτοιας πορείας!

Για μας που βρεθήκαμε δίπλα του σ' αυτή τη μεγάλη διάκριση αισθανθήκαμε περήφανοι ακούγοντας τον Εθνικό μας ύμνο στις απονομές και σίγουρα είναι μία ιδιαίτερη στιγμή που εμπνέει και δημιουργεί οράματα σε κάθε μέλος, σε κάθε αθλητή της αποστολής μας!

Μπράβο Ευγένιε και σου ευχόμαστε κάθε επιτυχία σε οποιοδήποτε στόχο της προσωπικής σου ζωής!

ΕΛΠΙΔΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ!

Αθλητές της αποστολής μας απολαμβάνουν την επιτυχία του Ευγένιου

Αυτό που μπορούμε να πούμε πάντως βλέποντας τους αθλητές μας είναι ότι υπάρχει ένας μέσος όρος ψηλότερος με αρκετά παιδιά που έχουν το ταλέντο και τις δυνατότητες για μία ανάλογη πορεία αρκεί να το πιστέψουν και να δουλέψουν για την υλοποίησή του.

Από τα παιδιά που ξεχωρίσανε σίγουρα ήταν η Παπαδοπούλου Μαριλένα στην κατηγορία κάτω των 10 ετών κατακτώντας την 11η θέση. Η Μαριλένα είχε μία σταθερά καλή πορεία, βρέθηκε πολύ κοντά στη διεκδίκηση ενός μεταλλίου και έδειξε με την πρώτη παρουσία της σε τέτοια διοργάνωση τις δυνατότητές της.

Να περάσουμε στις δύο ¨δικές μας¨ τώρα τις αδερφές Καραβιτάκη Αντωνία και Ευαγγελία που είχαν μία παράλληλη διαδρομή. Δύο κορίτσια που μας έχουν τιμήσει επανειλημμένα με τις διακρίσεις τους και που έχουν αποδείξει τις μεγάλες δυνατότητές τους.  Και οι δύο ένα χρόνο μικρότερες στην κατηγορία τους ξεκίνησαν έχοντας το νούμερο 50 στην αρχική κατάταξη η Ευαγγελία και νούμερο 53 η Αντωνία κατάφεραν όμως και οι δύο να τερματίσουν πολύ πιο μπροστά παίρνοντας την 26 και 29 θέση αντίστοιχα! Η καλή τους πορεία φαίνεται και στους βαθμούς ΕΛΟ όπου η Αντωνία με τις 136 μονάδες που κέρδισε είχε την καλύτερη συγκομιδή στην Ελληνική αποστολή και η Ευαγγελία πρόσθεσε άλλους 101 μονάδες δείχνοντας έτσι και το βαθμό δυσκολίας στις αντιπάλους που αντιμετώπισαν. Βλέποντας όμως και αναλύοντας τις παρτίδες τους μας έμεινε ένας βαθμός πικρίας μιας και δεν υπήρχε παρτίδα που να μην απέκτησαν κερδισμένες θέσεις, πετώντας αρκετούς βαθμούς που θα μπορούσαν να είχαν εκτοξευτεί ακόμη πιο ψηλά στις τελικές βαθμολογίες. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει για άλλη μια φορά τις δυνατότητες που έχουν και σε συνδυασμό με την εμπειρία που έχουν αποκτήσει πιστεύουμε ότι στο χέρι τους είναι το πόσο θα πιστέψουν στην επιτυχία και να δουλέψουν για να την κατακτήσουν.

Καραβιτάκη Αντωνία και... Ευαγγελία

Να συνεχίσουμε με τον Πατρελάκη Ευάγγελο ο
Βαγγέλης Πατρελάκης
 οποίος στην κατηγορία κάτω των 14 ετών ξεκίνησε πολύ καλά και έφτασε να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. Η ήττα του στον 6ο γύρο τον αποσυντόνισε με αποτέλεσμα να χάσει τις προσδοκίες του και να τερματίσει τελικά στην 41η θέση με 5 βαθμούς. Ξέροντας όμως τις δυνατότητές του και τον χαρακτήρα του πιστεύουμε ότι είναι ένας αθλητής που μπορεί να καταφέρει τα πάντα! Σίγουρα αυτά που γράψαμε για τις αδερφές Καραβιτάκη ισχύουν και για τον Βαγγέλη αυξάνοντάς όμως και το αγωνιστικό του κομμάτι.


 

Αντωνιουδάκης Γιώργος
Ο Γιώργος Αντωνιουδάκης στην κατηγορία κάτω των 10 ετών είχε μία καλή παρουσία, αντιμετώπισε δύσκολους αντιπάλους έχοντας στα συν του τις 73 μονάδες ΕΛΟ που κέρδισε. Σίγουρα όμως το μεγαλύτερο κέρδος ήταν ότι αποκόμισε πολύ καλά συμπεράσματα στο τι πρέπει να κάνει για να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε τέτοιες δύσκολες κατηγορίες. Το ταλέντο το έχει και το έχει δείξει επανειλημμένα αλλά πλέον στο χέρι του είναι να το συνδυάσει με την απαιτούμενη δουλειά έτσι ώστε να βάλει κάποιους μεγαλύτερους στόχους από τα Ελληνικά δεδομένα. 


Σαράφης Ραφαέλ

Ο Σαράφης Ραφαέλ στην κατηγορία κάτω των 8 ετών πήρε το ¨βάπτισμα¨ σε τέτοιες διοργανώσεις και σίγουρα κέρδισε πολλά τόσο από εμπειρία όσο και από γνώσεις. Πιστεύουμε όμως ότι οι δυνατότητές του είναι πολύ μεγαλύτερες και ¨απελευθερώνοντας¨ τον εαυτό του θα μπορέσει να έχει και πολύ καλύτερα αποτελέσματα ανάλογα των γνώσεών του και της δυναμικότητάς του.        

 

 

Καλιοντζάκη Εριέττα
Τέλος ολοκληρώνοντας την παρουσία των Χανιωτών σκακιστών να αναφέρουμε την Καλιοντζάκη Εριέττα η οποία στην κατηγορία κάτω των 12 ετών με 3 βαθμούς τερμάτισε στην 71η θέση. Βλέποντας γενικότερα την καλή παρουσία που είχε στις Πανελλήνιες διοργανώσεις που αγωνίστηκε, πιστεύουμε ότι η θέση αυτή δεν αντιπροσωπεύει στην αξία της και την δυναμικότητά της. Θεωρούμε πολύ σημαντικό ότι ¨τόλμησε¨ την παρουσία της για δεύτερη φορά και σίγουρα είναι ένα κορίτσι που μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο Ελληνικό σκάκι.   


 

 

Ο Βάσσης Μιχάλης στην κατηγορία κάτ
Βάσσης Μιχάλης
ω των 8 ετών είχε εξαιρετική παρουσία μέχρι και τον 7ο γύρο. Φαινόταν μάλιστα και από το επίπεδο των παρτίδων που έπαιζε ότι έχει όλες τις δυνατότητες να βρίσκεται ψηλά. Τα δύο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να του έδωσαν μία χαμηλότερη θέση από τις δυνατότητές του αλλά σίγουρα έδειξε πολύ καλά στοιχεία και σε συνδυασμό με την μικρή του ηλικία έχει όλο το μέλλον μπροστά του.   

 

Αρχηγός της Εθνικής μας αποστολής ήταν ο Τσαρουχάς Κώστας που μαζί με τον Τσαρουχά Βασίλη ήταν και οι προπονητές της εθνικής μας ομάδας.   Αναλυτικά όλα τα αποτελέσματα των Ελλήνων παικτών τα βλέπουμε στον αναλυτικό πίνακα στο τέλος του άρθρου μας.


ΡΩΣΙΑ - ΡΩΣΙΑ - ΡΩΣΙΑ!!

Κάνοντας και μία αναφορά γενικότερα στα αποτελέσματα όλων των κατηγοριών θα περιοριστούμε να πούμε μόνο μία λέξη... ΡΩΣΙΑ!

Είναι εκπληκτικό το πόσο μεγάλη υποδομή έχει δημιουργηθεί σ' αυτή η χώρα και το πόσο έχει ξεφύγει σκακιστικά από τον υπόλοιπο κόσμο!
Δώδεκα κατηγορίες υπήρχαν από τις οποίες κατέκτησε τις 7 πρώτες θέσεις! Τι παραπάνω να πούμε? Υπήρχαν κατηγορίες όπου βλέπαμε και τα τρία παιδιά που ανέβαιναν στο βάθρο να είναι από την Ρωσία!
Βέβαια ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι και το νούμερο των αθλητών που την εκπροσωπούσαν, εκεί που βλέπαμε εθνικές αποστολές που απαρτίζονταν συνήθως από 10 - 20 αθλητές η Ρωσία έστειλε 150! 

Τέλος να ευχαριστήσουμε τον κ. Λουκόπουλο για την προσφορά που έκανε και δώρισε αναμνηστικά μπλουζάκια σε όλους τους παίκτες της Ελληνικής αποστολής.
Να αναφέρουμε επίσης την ¨κερκίδα¨ που δημιουργήθηκε στην τελετή λήξης από τους Ιταλούς και τους Γάλλους που κέρδισαν τις εντυπώσεις έχοντας τα πιο έντονα επιφωνήματα και χειροκροτήματα σε κάθε αναφορά αθλητή τους. Βέβαια και η Ελληνική αποστολή ήταν σύσσωμη για να χειροκροτήσει την επιτυχία του Ευγένιου και θα λέγαμε ότι το ίδιο θερμή ήταν και η αναφορά του από τους διοργανωτές!  

Η κερκίδα μας!!!

ΡΙΓΑ ΤΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ ΤΗΣ ΒΑΛΤΙΚΗΣ!

Οι αγώνες διεξήχθησαν όπως γράψαμε
Αναμνηστική φωτογραφία μπροστά στο μνημείο του Ταλ
 στην πανέμορφη πρωτεύουσα της Λετονίας την Ρίγα μία πόλη που σύμφωνα με τη USA today θεωρείται η ομορφότερη πόλη της Ευρώπης!
Ένα αρχιτεκτονικό διαμάντι της Ευρώπης χτισμένη δίπλα στις όχθες του ποταμού Νταουγκάβα η οποία έχει διατηρήσει την αρχιτεκτονική της με πανέμορφα κλασικά κτίρια και μεσαιωνικές γειτονιές πλαισιώνοντάς την καταπράσινα πάρκα τα οποία προσθέτουν μία παραμυθένια γοητεία.
Σε ένα από αυτά τα πάρκα κοσμεί και το μνημείο ενός από τους πιο αγαπητούς σκακιστές που έχουν τιμήσει τον σκακιστικό χώρο, τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή και γνωστό ως ¨μάγο¨ του σκακιού τον Μιχαήλ Τάλ! 

Το μνημείο του ΤΑΛ τίμησε με την παρουσία της  σταδιακά όλη η Ελληνική αποστολή!

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Κάνοντας και μία αναφορά για το επίπεδο της διοργάνωσης δεν θα λέγαμε τα ίδια κολακευτικά λόγια. Με σοβαρά προβλήματα που συνοδεύτηκαν από έντονες διαμαρτυρίες των αποστολών, όπως το θέμα του μεσημεριανού φαγητού, ελάχιστες ηλεκτρονικές σκακιέρες, μεγάλη καθυστέρηση στην ανάρτηση των αποτελεσμάτων και ελλιπέστατα αρχεία pgn μιας και δεν υπήρχε καμία καταγραφή παρτίδας πέρα από τις ηλεκτρονικές. Το θετικό σίγουρα ήταν ο πολύ ωραίος και άνετος αγωνιστικός χώρος και σίγουρα το γεγονός ότι γινόταν κοντά στο ιστορικό κέντρο της πόλης.    

 

Α/Α

Όνομα

Έλο

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Βαθ.

Θέση

Έλο +/-

Όμιλ

18

Ιωαννίδης Ευγένιος

2343

1

1

1

1

1

1

½

½

½

7,5

1ος

64,20

Op U18

32

Παπαδοπούλου Μαριλένα

1259

1

0

1

1

0

1

1

1

0

6,0

11

78,80

Girls U10

50

Καραβιτάκη Ευαγγελία

1727

1

½

1

0

1

0

0

1

½

5,0

26

101,2

Girls U14

29

Βάσσης Μιχάλης

1218

1

½

0

½

1

1

1

0

0

5,0

27

-13,20

Op U08

53

Καραβιτάκη Αντωνία

1386

½

1

½

0

½

0

1

1

½

5,0

29

136,0

Girls U12

35

Γκουτζούκη Εκατερίνη Αργυρώ

1252

1

0

1

1

0

0

1

½

½

5,0

29

-19,60

Girls U10

102

Βάσσης Αναστάσιος

1211

0

0

1

0

1

1

1

1

½

5,5

36

126,4

Op U10

23

Αλεξανδρή Δήμητρα

0

0

0

1

½

1

0

1

0

0

3,5

37

0,00

Girls U08

43

Σαράφης Ραφαέλ

1047

0

1

1

0

1

0

½

0

1

4,5

38

22,00

Op U08

17

Πατρελάκης Ευάγγελος

2235

1

1

½

1

½

0

½

0

½

5,0

41

-43,20

Op U14

58

Σερπετσιδάκης Νικόλαος

2064

½

0

0

1

1

0

1

1

0

4,5

40

60,00

Op U18

51

Στεφάνου Κων/νος

1773

1

0

1

0

½

1

1

0

½

5,0

47

13,20

Op U12

42

Χρυσογέλου Αθανασία Παναγιώτα

1782

0

0

½

0

0

1

1

½

1

4,0

48

-52,80

Girls U16

56

Λουκά Μαγδαληνή

1749

0

½

½

0

½

0

0

1

1

3,5

54

-6,40

Girls U18

62

Καλογρίδης Αντώνιος

1718

1

0

1

0

0

½

1

0

1

4,5

69

-36,40

Op U12

49

Καλιοντζάκη Αργυρώ Ευανθία

1404

0

½

1

0

0

0

½

1

0

3,0

71

-55,60

Girls U12

72

Αντωνιουδάκης Γιώργος

1423

1

0

1

½

½

0

0

1

0

4,0

76

73,60

Op U10

80

Λουκόπουλος Παναγιώτης Αθανάσιος

1984

0

0

1

1

0

0

1

½

½

4,0

82

-30,00

Op U16

78

Τριανταφυλίδης Μιχάλης

1989

0

1

0

1

0

1

0

1

0

4,0

83

2,80

Op U16

76

Τριάντος Κων/νος

2004

½

0

½

0

1

½

0

1

0

3,5

90

-60,40

Op U16

102

Παπαδόπουλος Δημήτριος

1618

0

0

0

½

0

½

1

0

1

3,0

105

-1,20

Op U16

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Τέλος να δώσουμε συγχαρητήρια για άλλη μια φορά στην αθλήτρια του συλλόγου μας Antova Gabriela που βρέθηκε πάλι στο βάθρο των νικητριών κατακτώντας την 3η θέση στην κατηγορία κάτω των 16 ετών. Μία αθλήτρια που τιμά και εμπνέει τις νεαρές σκακίστριες του συλλόγου μας!

 H Gabriela με τον προπονητή της Stefan Stoynev

Τα μέλη της αποστολής μας μετά τις απονομές   

 

 Σκακιστική Ακαδημία Χανίων
© Copyright 2006

Webmaster