ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ - ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ 2018

ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ - ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ

Στη 2η θέση η ΣΑΧ ΣΑΜΑΡΙΑ!

Για άλλη μια χρονιά η ομάδα της ΣΑΧ ΣΑΜΑΡΙΑ διατηρεί ψηλά τον πήχη στο Κρητικό σκάκι, για άλλη μια χρονιά η ομάδα της ΣΑΧ ΣΑΜΑΡΙΑ βρίσκεται στο βάθρο μιας Πανελλήνιας διοργάνωσης! Η 2η θέση που κατέκτησε στη σημαντικότερη διασυλλογική Νεανική διοργάνωση, το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ είναι μια μεγάλη επιτυχία που μεγαλώνει ακόμη περισσότερο με τη διαχρονικότητά της! Τρεις πρώτες θέσεις και πέντε δεύτερες τα τελευταία οκτώ χρόνια είναι ότι καλύτερο έχει επιδείξει Ελληνική ομάδα στην ιστορία του θεσμού. Οι επιτυχίες αυτές μεγαλώνουν ακόμη περισσότερο αν αναλογιστούμε ότι όλες τις φορές που η ΣΑΧ ΣΑΜΑΡΙΑ κατέκτησε τη δεύτερη θέση μπροστά της βρισκόταν ομάδες που στηρίζονταν αποκλειστικά και μόνο σε μεταγραφές παικτών. Η ΣΑΧ ΣΑΜΑΡΙΑ εμμένει στη λογική και δεν παρασύρεται όλα αυτά τα χρόνια από τις ¨σειρήνες¨ του πρωταθλητισμού κάτι που θα μπορούσε να κάνει πολύ εύκολα με τη λογική των μεταγραφών, αλλά προτιμά να στηρίζει τις προσπάθειες τόσο των παιδιών αλλά πολύ περισσότερο των γονέων για τον αγώνα που κάνουνε στη δύσκολη πορεία που έχει μια τέτοια διαδρομή. Η επιβράβευσή της  αποδεικνύεται συνέχεια σε κάθε αγωνιστική της παρουσία διατηρώντας σταθερά σε ψηλά επίπεδα το Χανιώτικο σκάκι, αξιοποιώντας και αναδεικνύοντας συνεχώς νέα ταλέντα της πόλης μας! Και πραγματικά τι καλύτερο από το να βλέπεις παιδιά που ξεκινούνε κάνοντας τα πρώτα τους σκακιστικά βήματα στο σύλλογό σου να φτάνουν σε τόσες μεγάλες επιτυχίες!   Μία επιβράβευση τόσο του προπονητικού τιμ όσο και της διοίκησης του συλλόγου!

Το πρωτάθλημα αυτό ήταν από τα πιο μαχητικά των τελευταίων ετών και πολλές ήταν οι ομάδες που παρουσίασαν αξιόλογες συνθέσεις κάτι που φάνηκε με το ξεκίνημα ακόμη. Όταν στον 1ο γύρο ακόμη όπου οι διαφορές των ομάδων είναι μεγάλες βλέπουμε να γίνονται τέσσερις εκπλήξεις στα τελικά αποτελέσματα και οριακές νίκες σε αρκετούς αγώνες τότε καταλαβαίναμε και το τι θα ακολουθούσε στη συνέχεια των αγώνων…  και πραγματικά αυτό που είδαμε ήταν ότι δεν υπήρχαν εύκολοι αγώνες και η κάθε ομάδα ¨ίδρωνε¨ μέχρι να πάρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο συναγωνισμός ήταν μεγάλος και οι εκπλήξεις σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο πάρα πολλές που πρόσθετε αρκετό σασπένς στη βαθμολογία του πρωταθλήματος.

Την πρώτη θέση κατέκτησε η ομάδα της ΕΣ Θεσσαλονίκης μια ομάδα με τεράστια ιστορία στο χώρο του σκακιού κατακτώντας πρώτες Πανελλήνιες θέσεις σε όλα τα επίπεδα!

Το σασπένς για την κατάκτηση της 2ης θέσης ήταν αρκετά έντονο αφού οι δύο ομάδες (ΣΑΧ ΣΑΜΑΡΙΑ και ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ) δεν μπόρεσαν να λύσουν τις διαφορές τους στο μεταξύ τους αγώνα τελειώνοντας ειρηνικά με 3-3 και προσπαθώντας να κάνουν μεγάλα σκορ στη συνέχεια για να πάρουν το προβάδισμα στα κριτήρια ισοβαθμίας. Ενδεικτικό είναι ότι στον 4ο γύρο η ΣΑΧ είχε καλύτερα κριτήρια, στον 5ο πέρασε η Νίκαια και στον 6ο και τελικό η ΣΑΧ ΣΑΜΑΡΙΑ ήταν αυτή που βρέθηκε μπροστά κατακτώντας τη 2η θέση και η ομάδα του Φυσιολάτρη Νίκαιας ένας σύλλογος με διαχρονική πορεία και επιτυχίες που χρόνια τώρα κρατάει ψηλά το σκάκι στην πρωτεύουσα πήρε το χάλκινο μετάλλιο.

Η ομάδα της Καβάλας βρέθηκε για άλλη μια χρονιά εκτός μεταλλίων παίρνοντας την 5η θέση, δείχνοντας μία κρίση που περνάει τα τελευταία χρόνια κάτι που φαίνεται και στα αποτελέσματα των Νεανικών – Σχολικών πρωταθλημάτων. Σίγουρα όμως η ιστορία της, οι επιτυχίες της, οι παίκτες που έχει αναδείξει με σημαιοφόρο την Σταυρούλα Τσολακίδου είναι τέτοια που με κάποιες διορθωτικές κινήσεις σίγουρα έχει όλες τις δυνατότητες να επανέρθει γιατί είναι πολύ σημαντικό να βλέπουμε επαρχιακές πόλεις να πρωταγωνιστούν στο χώρο μας!

Η ομάδα του ΟΦΗ είχε ένα ανεξήγητα κακό ξεκίνημα το οποίο ήταν και αυτό που του στέρησε τη διεκδίκηση να μπει στην εξάδα. Η 7η θέση που κατέκτησε σημαίνει αυτόματα και μία θέση λιγότερη για την τελική φάση του επόμενου πρωταθλήματος για τις ομάδες της Κρήτης. Παρόλα αυτά όμως η ομάδα του ΟΦΗ έχει δημιουργήσει βάσεις τα τελευταία χρόνια με τη δουλειά που κάνει και πιστεύουμε ότι παρά την πολύ καλή θέση που πήρε έχει όλες τις δυνατότητες να επανέρθει ακόμη πιο ψηλά.     

Ένας άλλος σύλλογος που μας έκανε εντύπωση ήταν ο σύλλογος της ΧΑΝ Καλαμαριάς παρουσιάζοντας ένα πολύ καλό και μαχητικό σύνολο. Στον αντίποδα σίγουρα δεν μας άρεσε η πορεία της ομάδας της Κέρκυρας η οποία μας είχε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια σε πολύ καλές παρουσίες σε όλες τις διοργανώσεις που συμμετείχε τόσο στις ομαδικές όσο και στις ατομικές. Πιστεύουμε και θέλουμε να επανέρθει στη θετική πορεία γιατί είναι σημαντικό να βλέπουμε το σκάκι να αναπτύσσεται σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας μας και ειδικά όταν πρόκειται για την Κέρκυρα που ας μη ξεχνάμε ότι είναι ο πρώτος σύλλογος της χώρας μας με σκακιστική ζωή από το 1923!   

Τέλος να επισημάνουμε την αξία αυτού του πρωταθλήματος που για άλλη μια φορά απέδειξε ότι είναι από τα καλύτερα που διεξάγονται στη χώρα μας. Σίγουρα όμως όπως τονίσαμε και άλλες φορές θέλει αρκετές διοργανωτικές βελτιώσεις από την ΕΣΟ έτσι ώστε να ανεβάσει την ποιότητά του και να υπάρχουν πολύ περισσότερα οφέλη στις ομάδες που συμμετέχουν!

Τέλος για να επανέρθουμε στην ομάδα μας το πρωτάθλημα αυτό αποτέλεσε και μία καλή ευκαιρία για να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα από την απόδοση των παικτών της έτσι ώστε ο καθένας να μπορέσει να προβληματιστεί και να δουλέψει δημιουργικά για να διορθώσει τις αδυναμίες του.

Με την ομάδα της ΣΑΧ ΣΑΜΑΡΙΑ αγωνίστηκαν οι: Γεωργακόπουλος Νίκος, Πατρελάκης Ευάγγελος, Παρασκάκης Φίλιππος, Αντωνιουδάκης Γιώργος, Καραβιτάκη Ευαγγελία και Καραβιτάκη Αντωνία.

 


Οι αγώνες φιλοξενήθηκαν στον όμορφο χώρο του Φιλίππειου ξενοδοχείου

Νίκος Γεωργακόπουλος - Πατρελάκης Ευάγγελος

Παρασκάκης Φίλιππος - Αντωνιουδάκης Γιώργος
Καραβιτάκη Αντωνία - Ευαγγελία
 

      

 

Η ομάδα της ΕΣ Θεσσαλονίκης με τον Πρωταθλητή Ελλάδος Ανδρών και προπονητή τους κ. Μαστροβασίλη Θάνο
Η ομάδα του Φυσιολάτρη Νίκαιας με το τρόπαιο της 3ης θέσης

Να τονίσουμε επίσης την άψογη διοργάνωση σε όλους τους τομείς και το πολύ φιλικό κλίμα που υπήρχε μεταξύ των ομάδων. Διευθυντής αγώνων ο Βασίλης Τσαρουχάς, ο Χρήστος Μπούσιος υπεύθυνος κληρώσεων, ο Σωτήρης Λογοθέτης επικεφαλής διαιτητής και η Νίκη Ρήγα που έκανε εξαιρετική δουλειά στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης με κύρια επιμέλεια τις πολύ ωραίες φωτογραφίες που ανέβαζε.

11ο Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Παίδων-Κορασίδων

Τελική Κατάταξη

Κατ.

Ομάδα

Αγ.

+

=

-

Βαθμοί

Κρ. Ισ.

1η

ΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

6

6

0

0

12

170½

2η

ΣΑ ΧΑΝΙΩΝ

6

4

1

1

9

136

3η

ΕΟΑΟ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ

6

4

1

1

9

134½

4

ΟΣ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ

6

4

0

2

8

110½

5

ΣΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

6

3

1

2

7

110½

6

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΓΣ

6

3

1

2

7

89½

7

ΟΦΗ

6

3

1

2

7

87

8

ΕΑ ΠΑΤΡΩΝ

6

3

1

2

7

79

9

ΣΑ ΣΥΚΕΩΝ ΝΕΑΠΟΛΗΣ

6

2

2

2

6

102

10

ΧΑΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

6

3

0

3

6

88

11

ΣΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

6

3

0

3

6

70½

12

ΠΕΙΡΑΪΚΟΣ ΟΣ

6

3

0

3

6

66

13

ΜΓΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

6

2

1

3

5

85

14

ΣΚ. ΠΑΡ. ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ

6

2

1

3

5

81½

15

ΕΝΩΣΗ ΣΠΑΡΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ

6

2

1

3

5

77½

16

ΟΦΗ 2000

6

2

0

4

4

85½

17

ΕΥΒΟΪΚΗ ΕΣ

6

2

0

4

4

72

18

ΣΠΖ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

6

2

0

4

4

59½

19

ΦΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

6

1

1

4

3

53

20

ΣΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

6

0

0

6

0

31½

 


 
 

Δείτε το αφιέρωμα από την αντίστοιχη διοργάνωση του 2017
Δείτε το αφιέρωμα από την αντίστοιχη διοργάνωση του 2016
Δείτε το αφιέρωμα από την αντίστοιχη διοργάνωση του 2015
Δείτε το αφιέρωμα από την αντίστοιχη διοργάνωση του 2014
Δείτε το αφιέρωμα από την αντίστοιχη διοργάνωση του 2013
Δείτε το αφιέρωμα από την αντίστοιχη διοργάνωση του 2011