15ο ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΚΑΚΙΟΥ

         

15ο ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΡΗΤΗΣ (2018)

1.ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ: Η Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Κρήτης (ΕΣΣΚ) προκηρύσσει τους Παγκρήτιους Ατομικούς Σχολικούς Αγώνες 2018, οι οποίοι αποτελούν προκριματική φάση για το 30ο Πανελλήνιο Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα (2018).

2. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΟΣ ΑΓΩΝΩΝ: Οι Παγκρήτιοι Σχολικοί Αγώνες θα διεξαχθούν στις 17-18 Μαρτίου 2018 στο ξενοδοχείο Theartemis Palace**** (www.theartemis.gr) στην περιοχή Καλλιθέας του Ρεθύμνου, στην οδό Μάρκου Πορτάλιου 26, τηλ.2831053991).

3. ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΩΝΩΝ: Τους αγώνες διοργανώνει ο ΣΚ.Ο.Ρ., υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και του Δήμου Ρεθύμνου, σε συνεργασία με την Ε.Σ.Σ.Κ.

Ως γνωστόν το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ενέταξε το σκάκι στα αθλήματα που καλλιεργούνται στο πλαίσιο του σχολικού αθλητισμού (αγώνες ΑΘΛΟΠΑΙΔΕΙΑΣ) στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας (επιστολή Υ.Π.Π.Ε.Θ. αριθ.πρωτ. 132785/Α/Γ4, 19-9-2013). 

4.ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

  • Στο Παγκρήτιο Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα 2018 δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι μαθητές και μαθήτριες των  Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων της Κρήτης, Δημοσίων και ιδιωτικών, που προκρίθηκαν από τους Προκριματικούς Ατομικούς Σχολικούς Αγώνες Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης 2018.
  • Επίσης δικαιούνται να αγωνιστούν και οι μαθητές των Νηπιαγωγείων και των Λυκείων, ασχέτως αν προκρίθηκαν ή και αν ακόμα δεν συμμετείχαν στους Προκριματικούς Αγώνες Ανατολικής ή Δυτικής Κρήτης.  
  • Στο Ατομικό πρωτάθλημα ακόμα δικαιούνται να αγωνιστούν και όσοι μαθητές Δημοτικών Σχολείων αγωνίστηκαν με τις ομάδες τους στο Παγκρήτιο Ομαδικό Σχολικό Πρωτάθλημα και οι ομάδες τους κατετάγησαν στην πρώτη 15άδα της τελικής κατάταξης του Ομαδικού Σχολικού Πρωταθλήματος Δημοτικών Σχολείων.
  • Τέλος ελεύθερα δικαιούνται να αγωνιστούν και οι μαθητές των Γυμνασίων που αγωνίστηκαν με τις ομάδες τους στο Παγκρήτιο Ομαδικό Σχολικό Πρωτάθλημα.

 

5. ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ: Η επιβεβαίωση των συμμετοχών, στο Ατομικό Πρωτάθλημα, για όλους τους προκριμένους, και της Ανατολικής και της Δυτικής Κρήτης, θα πραγματοποιηθεί μέχρι την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018 μέχρι τις 15.00 στο φαξ 2831025233, για τους προκριμένους Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης και με e-mail στο [email protected]

Για επιβεβαίωση λήψης του email θα υπάρχει απαντητικό email από τους διοργανωτές.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6932744159 (Πελαντάκης Γιώργος), 6972735051 (Λαμπούδης Λουκάς) και 6944533635 (Γουμενάκης Παντελής).

Η ίδια προθεσμία ισχύει και για όσους αγωνίστηκαν με τις ομάδες τους στο Παγκρήτιο Ομαδικό Σχολικό Πρωτάθλημα, δεν προκρίθηκαν από τα Ατομικά Σχολικά Ανατολικής ή Δυτικής Κρήτης και επιθυμούν να αγωνιστούν στα Παγκρήτια Ατομικά Σχολικά.

Η επιβεβαίωση μπορεί να γίνει από τον Έφορο Αγώνων της ΕΣΣΚ, από τους ίδιους τους προκριθέντες, από το Σχολείο τους, από τους προπονητές τους ή και από το Σωματείο τους, ατομικά ή ομαδικά.

Όποιος δεν ενημερώσει μέχρι την προαναφερθείσα ημερομηνία θα θεωρηθεί ότι δεν ενδιαφέρεται να συμμετέχει στους Παγκρήτιους Ατομικούς Σχολικούς Αγώνες και θα αναπληρωθεί. 

 

6.ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ: 

Οι αγωνιζόμενοι στο Ατομικό Πρωτάθλημα θα χωριστούν σε 11 ομίλους. που είναι οι εξής:

 

1

Μαθητές-μαθήτριες

Νηπιαγωγείων

2

Μαθητές-Μαθήτριες

Α΄ Τάξης Δημοτικών Σχολείων

3

Μαθητές-Μαθήτριες

Β΄ Τάξης Δημοτικών Σχολείων

4

Μαθητές-Μαθήτριες

Γ΄ Τάξης Δημοτικών Σχολείων

5

Μαθητές-Μαθήτριες

Δ΄ Τάξης Δημοτικών Σχολείων

6

Μαθητές-Μαθήτριες

Ε΄ Τάξης Δημοτικών Σχολείων

7

Μαθητές-Μαθήτριες

ΣΤ΄ Τάξης Δημοτικών Σχολείων

8

Μαθητές-Μαθήτριες

Α΄ Γυμνασίου

9

Μαθητές-Μαθήτριες

Β΄ Γυμνασίου

10

Μαθητές-Μαθήτριες

Γ΄ Γυμνασίου

11

Μαθητές-Μαθήτριες

Λυκείου

 

 

7.ΑΡΧΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ:  Η αρχική κατάταξη στους ομίλους για τα Νηπιαγωγεία, την Α΄, την Β΄ και την Γ΄ Δημοτικού θα γίνει σύμφωνα με την κατάταξη των μαθητών στην τελική βαθμολογία των προκριματικών Πρωταθλημάτων Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης του 2018.

Αυτό θα γίνεται ως εξής: 1ος στην αρχική κατάταξη των Παγκρήτιων Ατομικών θα μπει ο 1ος του Πρωταθλήματος της Ανατολικής Κρήτης (αυτή την χρονιά, την άλλη θα είναι αντίστροφα), 2ος θα μπει ο 1ος του Πρωταθλήματος της Δυτικής Κρήτης, 3ος θα μπει ο 2ος της Ανατολικής Κρήτης, 4ος ο 2ος της Δυτιικής Κρήτης, 5ος ο 3ος της Ανατολικής Κρήτης, 6ος ο 3ος της Δυτικής Κρήτης και αντιστοίχως εναλλάξ θα μπουν οι πρώτοι 20 (οι προκριθέντες) Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης.

Θα ακολουθήσουν στην αρχική κατάταξη αλφαβητικά οι προκριθέντες από το Ομαδικό Σχολικό Πρωτάθλημα.

Σε όλους τους άλλους ομίλους (Δ΄ τάξης έως και Λύκεια) η αρχική κατάταξη θα γίνει σύμφωνα με τα εθνικά ΕΛΟ της 1-1-2018.

 

8.ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ:  Οι αγώνες, στο Ατομικό Πρωτάθλημα, θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης για κάθε αθλητή, 15 λεπτά για την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο αθλητής, παίρνει ακόμη δέκα δευτερόλεπτα (10”) χρόνου σκέψης.

 

9.ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ:

                                       

Σάββατο

17 Μαρτίου 2018

Άφιξη συμμετεχόντων – Τελική επιβεβαίωση

12:30-14.00

-//-

-//-

Τελετή έναρξης Πρωταθλήματος

15:00

-//-

-//-

1ος – 4ος γύρος Πρωταθλήματος

15:15

Κυριακή

18 Μαρτίου 2018

5ος – 7ος γύρος Πρωταθλήματος

10:00 π.μ.

-

-//-

Τελετή Λήξης-Απονομές επάθλων Πρωταθλήματος

14.00

 

10. ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ: Θα οριστεί από την ΤΕΔ Κρήτης.

 

11.ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ – ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ: Σε περίπτωση που προκύψει θέμα ένστασης για κάποια παρτίδα αυτή πρέπει να υποβληθεί αμέσως μετά την λήξη της συγκεκριμένης παρτίδας, συνοδευόμενης με χρηματικό παράβολο 50 ευρώ το οποίο κατατίθεται στον επικεφαλής διαιτησίας. Η ένσταση πρέπει να εκδικαστεί άμεσα από την Επιτροπή ενστάσεων που θα οριστεί πριν την έναρξη των αγώνων και θα κοινοποιηθεί στους συμμετέχοντες.

Διευκρινίζεται ότι όλες οι κληρώσεις θα γίνονται με το εγκεκριμένο από την FIDE πρόγραμμα κληρώσεων και κατά συνέπεια δεν γίνονται δεκτές ενστάσεις σε θέματα κληρώσεων.

 

 

12.ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΑΝΤΙΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ: Διευκρινίζεται ρητά ότι ισχύουν οι κανονισμοί γρήγορου σκακιού της FIDE, με την επισήμανση ότι «ποινή μηδενισμού και απώλειας της παρτίδας για αντικανονική κίνηση» επιβάλλεται στην περίπτωση που κάποιος από τους αντιπάλους πραγματοποιήσει 2 αντικανονικές κινήσεις.

  12.ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ:

Σε περίπτωση ισοβαθμίας ισχύουν τα εξής:.

 Για ελβετικό σύστημα:

α) Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβάθμων

β) Το κριτήριο Μπούχολτζ cut-1(βαθμοί αντιπάλων εξαιρουμένου του χαμηλότερου).

γ) Το κριτήριο Μπούχολτζ (βαθμοί αντιπάλων).
δ) Το κριτήριο Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).

 

Για κυκλικό σύστημα (round robin):

(α). Το κριτήριο Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα)
(β). Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρια με τις περισσότερες νίκες).
(γ). Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβάθμων (εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).

13.ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ: Από τους αγωνιζόμενους στο Παγκρήτιο Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα 2018 θα προκριθούν για τους Πανελλήνιους Σχολικούς 2018 ανάλογα και με την τάξη, ως εξής:  

Νηπιαγωγείο

10 αγόρια + 5 κορίτσια

 

Α΄ Τάξη

12 αγόρια + 6 κορίτσια

 

Β΄ Τάξη

12 αγόρια + 6 κορίτσια

 

Γ΄ Τάξη

12 αγόρια + 6 κορίτσια

 

Δ΄ Τάξη

12 αγόρια + 6 κορίτσια

 

Ε΄ Τάξη

10 αγόρια + 5 κορίτσια

 

ΣΤ΄ Τάξη

10 αγόρια + 5 κορίτσια

 

Α΄ Γυμνασίου

7 αγόρια + 3 κορίτσια

 

Β΄ Γυμνασίου

7 αγόρια + 3 κορίτσια

 

Γ΄ Γυμνασίου

7 αγόρια + 3 κορίτσια

 

Λυκείου

5 αγόρια + 3 κορίτσια

 

 

14. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΚΡΙΜΕΝΩΝ: Για να αποφευχθούν ελλείψεις συμμετοχών στους Πανελλήνιους Σχολικούς τα 15 πρώτα αγόρια και τα 10 πρώτα κορίτσια θα δηλώσουν, σε σχετική κατάσταση, λίγο πριν τη λήξη των αγώνων, τα τηλέφωνα τους, σταθερό και κινητό, για να υπάρξει συνεννόηση για τους Πανελλήνιους Σχολικούς.

Θα υπάρξει μια αρχική αποδοχή στο Ηράκλειο και η αποδοχή αυτή θα πρέπει να επιβεβαιωθεί, στον Έφορο Αγώνων της ΕΣΣΚ Στεφανάτο Χαράλαμπο, με email (στο stefanatos@gazichess.gr και στο babisstefanatos@gmail.com ), μέχρι την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018.

Μετά την ημερομηνία αυτή δεν θα γίνεται δεκτή καμία δήλωση συμμετοχής.

Να διευκρινίσουμε ότι όσοι αγωνιστούν στο Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα 2018 δεν έχουν υποχρέωση διαμονής σε κάποιο ξενοδοχείο αλλά οφείλουν να καταθέσουν στον λογαριασμό της Ομοσπονδίας οργανωτικό παράβολο 40 €, ανά συμμετέχοντα μαθητή,-ήτρια..

Η καταβολή των οργανωτικών παράβολων θα πρέπει να πραγματοποιηθεί, το αργότερο μέχρι την Τρίτη 20 Μαρτίου 2018, με κατάθεση στον λογαριασμό της ΕΣΟ που τηρείται στην Εθνική Τράπεζα: 080/480580-13 (ΙΒΑΝ GR 15 0110 0800 0000 0804 8058 013).

Μέχρι την προαναφερόμενη ημερομηνία οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν την ειδική ηλεκτρονική φόρμα επιβεβαίωσης συμμετοχής (http://chessfed.gr/sxolika2018/formes/) όπου θα υποβάλλουν το αντίγραφο της σχετικής κατάθεσης. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας θα αποστέλλεται μήνυμα επιβεβαίωσης.

Καμία συμμετοχή δεν θεωρείται επιβεβαιωμένη αν δεν έχει συμπληρωθεί σωστά η ηλεκτρονική φόρμα και δεν έχει σταλεί το αντίγραφο της κατάθεσης του οργανωτικού παραβόλου.    

 

Πέραν της συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής φόρμας επιβεβαίωσης συμμετοχής οι προκριθέντες, προς αποφυγή απώλειας θέσεων πρόκρισης από την Κρήτη, θα πρέπει να στείλουν email (στο stefanatos@gazichess.gr και στο babisstefanatos@gmail.com), με το αντίγραφο κατάθεσης του παραβόλου και στον Έφορο Αγώνων της ΕΣΣΚ Στεφανάτο Χαράλαμπο, μέχρι την Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018, για να επικυρωθεί η συμμετοχή τους στα Πανελλήνια Σχολικά. 

 15.ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ:  Στο Ατομικό Σχολικό πρωτάθλημα κύπελλα θα πάρουν ο 1ος νικητής και η 1η νικήτρια  κάθε κατηγορίας. Μετάλλια θα δοθούν στους τρεις πρώτους νικητές και νικήτριες.

Όλοι οι μαθητές που θα αγωνιστούν θα πάρουν αναμνηστικά διπλώματα.

 

16.ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ:  Η μετακίνηση των συμμετεχόντων, των μαθητών  και των συνοδών τους, για να φτάσουν στο χώρο των Αγώνων, θα γίνει με λεωφορεία του ΚΤΕΛ, με έκπτωση 50%, στο κανονικό εισιτήριο της γραμμής, από Ηράκλειο και Χανιά, εφόσον υπάρξει το σχετικό ενδιαφέρον από 25 τουλάχιστον μαθητές και συνοδούς, ανά δρομολόγιο.

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την μετακίνηση με λεωφορείο θα πρέπει να γνωστοποιηθεί μέχρι την Τρίτη 13 Μαρτίου 2018 στο email [email protected]gmail.com

Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής οι μαθητές με τους συνοδούς τους θα πρέπει να μετακινηθούν με δικά τους μέσα στο Ρέθυμνο και στο χώρο των Αγώνων.

 

17.ΔΙΑΜΟΝΗ: Η διαμονή, για τους εκτός Ρεθύμνου και όσους άλλους επιθυμούν, θα γίνει στο ξενοδοχείο των Αγώνων Theartemis Palace**** στο Ρέθυμνο, στην οδό Μάρκου Πορτάλιου 26, τηλ.2831053991. Οι τιμές για διαμονή και πλήρη διατροφή στο ξενοδοχείο έχουν αναλυτικά ως εξής:

·          

·         Μονόκλινο δωμάτιο, 55 ευρώ

·         Δίκλινο δωμάτιο:

·         1 ενήλικας και 1 παιδί 2-12 ετών, 70 ευρώ

·         2 ενήλικες, 80 ευρώ

·         1 ενήλικας και 2 παιδιά 2-12 ετών, 85 ευρώ

·         2 ενήλικες και 1 παιδί 2-12 ετών, 95 ευρώ

·         2 ενήλικες και 2 παιδιά 2-12 ετών, 110 ευρώ

·         Τρίκλινο δωμάτιο, 110 ευρώ ημερησίως (3 ενήλικες)

Επιπλέον το ξενοδοχείο μπορεί να διαθέσει δίχωρα οικογενειακά δωμάτια στις εξής τιμές:

·         2 ενήλικες και 2 παιδιά 2-12 ετών, 140 ευρώ

·         2 ενήλικες και 3 παιδιά 2-12 ετών, 150 ευρώ

·          

Οι τιμές αυτές αφορούν διανυκτέρευση και πλήρη διατροφή για το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018, δηλαδή φαγητό το Σάββατο βράδυ και Κυριακή 18 Μαρτίου 2018, πρωί και μεσημέρι.

Όσοι ενδιαφέρονται να διανυκτερεύσουν στο ξενοδοχείο πρέπει να ενημερώσουν, μέχρι την Τρίτη 13 Μαρτίου 2018, με email στο reservations@theartemis.gr ή στο τηλέφωνο 2831053991 (ώρες επικοινωνίας 09.00-16.00, καθημερινές). Τα χρήματα για τα δωμάτια θα πληρωθούν με την παραλαβή τους., στην υποδοχή του ξενοδοχείου.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι διοργανωτές ενημερώνουν τους γονείς ότι δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για την επιτήρηση των αγωνιζομένων μαθητών και μαθητριών εκτός του χώρου αγώνων.

18. ΓΕΝΙΚΑ:  Για οτιδήποτε προκύψει και δεν προβλέπεται στην προκήρυξη της διοργάνωσης αρμόδια είναι η διεύθυνση των αγώνων.