15ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΚΑΚΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

       


15ο ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΡΗΤΗΣ (2018)

 ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ 2018

 

1.ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ: Η Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Κρήτης (ΕΣΣΚ) προκηρύσσει το Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα Δυτικής Κρήτης 2018, που θα διεξαχθεί στο Καστέλι Κισσάμου, στο ΤΣΑΤΣΑΡΩΝΑΚΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ,  το Σαββατοκύριακο 03-04 Μαρτίου 2018.

Το Σχολικό Πρωτάθλημα Δυτικής Κρήτης αποτελεί προκριματική φάση για το Παγκρήτιο Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα (2018), που θα διεξαχθεί στις 17-18 Μαρτίου 2018.

 2.ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΩΝΩΝ: Τους αγώνες διοργανώνουν ο Α.Ο. ΚΙΣΣΑΜΟΥ και η ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΧΑΝΙΩΝ ΣΑΜΑΡΙΑ, σε συνεργασία με την Ε.Σ.Σ.Κ, τον Δήμο Κισσάμου, και την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Το σκάκι, σύμφωνα και με πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας (σχετική επιστολή Υ.ΠΑΙ.Θ. 132785/Α/Γ4, 19-9-2013) έχει ενταχθεί στα αθλήματα-αγώνες ΑΘΛΟΠΑΙΔΕΙΑΣ-που καλλιεργούνται στο πλαίσιο του σχολικού αθλητισμού.  

 3.ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΟΣ ΑΓΩΝΩΝ:  Οι αγώνες θα γίνουν το Σάββατο 03 και την Κυριακή 04 Μαρτίου 2018 στο ΤΣΑΤΣΑΡΩΝΑΚΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, στο Καστέλι Κισσάμου.

 4.ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Έχουν όλοι οι μαθητές και μαθήτριες των Νηπιαγωγείων, των  Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων, Δημοσίων και ιδιωτικών των Νομών Χανίων και Ρεθύμνου.

 5.ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Πέμπτη 01 Μαρτίου 2018. Οι Δηλώσεις συμμετοχής των μαθητών-μαθητριών μπορούν να είναι και μεμονωμένες, αλλά για εξυπηρέτηση ευκολότερης καταγραφής των συμμετεχόντων μπορούν να δηλωθούν και ομαδικά από το Σχολείο τους με σχετικό έγγραφο, αναφέροντας ονοματεπώνυμο και τάξη κάθε ενδιαφερόμενου μαθητή στο email sxoliko[email protected]gmail.com.

H τελική επιβεβαίωση των συμμετοχών θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων, στο χώρο των αγώνων, το Σάββατο 03Μαρτίου (13:00 - 14:00).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η επιβεβαίωση είναι υποχρεωτική. Αν κάποιος δεν επιβεβαιώσει την παρουσία του δεν θα μπει στην κλήρωση του 1ου γύρου και θα ξεκινήσει από τον 2ο γύρο.

 6.ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ:  Οι αγωνιζόμενοι θα χωριστούν σε 11 ομίλους, ανά τάξη.

Αν σε μία κατηγορία είναι λιγότεροι από οχτώ τότε θα παίξουν με σύστημα πουλ.

Αν είναι 9 έως 12 θα αγωνιστούν με ελβετικό σύστημα 5 γύρων, ενώ αν είναι 13 και άνω τότε θα αγωνιστούν με ελβετικό σύστημα 7 γύρων.

Η αρχική κατάταξη στους ομίλους θα γίνει με αλφαβητική σειρά για τα Νηπιαγωγεία, την Α΄, την Β΄ και την Γ΄ Δημοτικού. Σε όλους τους άλλους ομίλους η αρχική κατάταξη θα γίνει σύμφωνα με τα εθνικά ΕΛΟ του Ιανουαρίου 2018.

 Οι αγώνες θα γίνουν στις εξής 11 κατηγορίες:

 

1

Μαθητές-μαθήτριες

Νηπιαγωγείων

2

Μαθητές-Μαθήτριες

Α΄ Τάξης Δημοτικών Σχολείων

3

Μαθητές-Μαθήτριες

Β΄ Τάξης Δημοτικών Σχολείων

4

Μαθητές-Μαθήτριες

Γ΄ Τάξης Δημοτικών Σχολείων

5

Μαθητές-Μαθήτριες

Δ΄ Τάξης Δημοτικών Σχολείων

6

Μαθητές-Μαθήτριες

Ε΄ Τάξης Δημοτικών Σχολείων

7

Μαθητές-Μαθήτριες

ΣΤ΄ Τάξης Δημοτικών Σχολείων

8

Μαθητές-Μαθήτριες

Α΄ Γυμνασίου

9

Μαθητές-Μαθήτριες

Β΄ Γυμνασίου

10

Μαθητές-Μαθήτριες

Γ΄ Γυμνασίου

11

Μαθητές-Μαθήτριες

Λυκείου

 

7.ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ:

 

Σάββατο

03Μαρτίου 2018

Άφιξη συμμετεχόντων - επιβεβαίωση συμμετοχών

13:00-14.00

Σάββατο

03Μαρτίου 2018

Τελετή Έναρξης

14:45

Σάββατο

03Μαρτίου 2018

1ος – 4ος γύρος

15:00

Κυριακή

04Μαρτίου 2018

5ος – 7ος γύρος

10:00

Κυριακή

04Μαρτίου 2018

Τελετή Λήξης-Απονομές επάθλων

14:00

 

8.ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ:  Οι αγώνες θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης για κάθε αθλητή, 15 λεπτά για την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο αθλητής, παίρνει ακόμη δέκα δευτερόλεπτα (10”) χρόνου σκέψης.

9.ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ: Οι διαιτητές των Αγώνων θα οριστούν από τους διοργανωτές, σε συνεργασία με την ΤΕΔ Κρήτης.

10.ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ: Σε περίπτωση ισοβαθμίας ισχύουν τα εξής:.

   Για ελβετικό σύστημα

(α). Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβάθμων (εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).
(β). Το κριτήριο Μπούχολτζ (βαθμοί αντιπάλων).
(γ). Το κριτήριο Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).

(δ). Άθροισμα προοδευτικής βαθμολογίας (και τα κριτήρια άρσης της).
(ε). Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρια με τις περισσότερες νίκες).

Για κυκλικό σύστημα (roundrobin)
(α). Το σύστημα Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).
(β). Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρια με τις περισσότερες νίκες).
(γ). Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων.

11. ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ: Υποβάλλονται έως και 15 λεπτά μετά τη λήξη της υπόψη παρτίδας. Υπεύθυνη για την εκδίκαση της ένστασης είναι η Επιτροπή Ενστάσεων της Διοργάνωσης που θα οριστεί πριν την έναρξη των αγώνων και θα γνωστοποιηθεί στους συμμετέχοντες.                    Το παράβολο ορίζεται στα 50 € και μπορεί να κατατεθεί στο διευθυντή ή στον επικεφαλής διαιτητή των αγώνων.

Διευκρινίζεται ότι όλες οι κληρώσεις θα γίνονται με το εγκεκριμένο από την FIDE πρόγραμμα κληρώσεων και κατά συνέπεια δεν γίνονται δεκτές ενστάσεις σε θέματα κληρώσεων.

 12.ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ: Οι θέσεις πρόκρισης των μαθητών και μαθητριών για τους Παγκρήτιους Ατομικούς Σχολικούς Αγώνες, είναι, ανάλογα και με την τάξη, ως εξής:

 

Νηπιαγωγείο

10 αγόρια + 5 κορίτσια

 

Α΄ Τάξη

12 αγόρια + 6 κορίτσια

 

Β΄ Τάξη

12 αγόρια + 6 κορίτσια

 

Γ΄ Τάξη

12 αγόρια + 6 κορίτσια

 

Δ΄ Τάξη

12 αγόρια + 6 κορίτσια

 

Ε΄ Τάξη

10 αγόρια + 5 κορίτσια

 

ΣΤ΄ Τάξη

10 αγόρια + 5 κορίτσια

 

Α΄ Γυμνασίου

7 αγόρια + 3 κορίτσια

 

Β΄ Γυμνασίου

7 αγόρια + 3 κορίτσια

 

Γ΄ Γυμνασίου

7 αγόρια + 3 κορίτσια

 

Λυκείου

5 αγόρια + 3 κορίτσια

 

Οι  Παγκρήτιοι Σχολικοί Αγώνες θα διεξαχθούν στις 17-18 Μαρτίου 2018  στο ξενοδοχείο Theartemis Palace**** (www.theartemis.gr),  στην περιοχή Καλλιθέας του Ρεθύμνου,               στην οδό Μάρκου Πορτάλιου 26, τηλ.2831053991).

 13. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΚΡΙΜΕΝΩΝ:  Για να αποφευχθούν ελλείψεις συμμετοχών στους Παγκρήτιους Σχολικούς οι προκριθέντες ανά τάξη, και 3 επιλαχόντες (3 αγόρια και 3 κορίτσια) πέραν των θέσεων προκρίσεων θα δηλώσουν, σε σχετική κατάσταση, μετά τη λήξη των αγώνων την αρχική πρόθεση τους να συμμετέχουν  στους Παγκρήτιους Σχολικούς.         Η κατάσταση αυτή θα είναι η τελική βαθμολογική σειρά, στην οποία οι μαθητές-μαθήτριες θα δηλώνουν θετικά. Οι επιλαχόντες θα δηλώνουν και δικό τους τηλέφωνο, σταθερό και κινητό, για να ειδοποιηθούν από κάποιο υπεύθυνο, σε περίπτωση που κάποιος μαθητής-μαθήτρια από τους προκριμένους, δεν θα μπορέσει να αγωνιστεί, οπότε θα μπορούν να αγωνιστούν αυτοί στη θέση τους.    

 13. ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ:  Όλοι οι μαθητές που θα αγωνιστούν θα πάρουν αναμνηστικά διπλώματα. Κύπελλο και μετάλλιο θα πάρουν ο 1ος νικητής και η 1η νικήτρια  κάθε κατηγορίας. Μετάλλια θα δοθούν στους 2ους και 3ους νικητές κάθε κατηγορίας και 2ες και 3ες νικήτριες κάθε κατηγορίας.

 14. ΔΙΑΜΟΝΗ:  Η διαμονή για τους εκτός Χανίων θα γίνει στο ξενοδοχείο ΚΙΣΣΑΜΟΣ, κοντά στο χώρο των αγώνων.  Η τιμή διανυκτέρευσης είναι 09 ευρώ κατ΄ άτομο για διαμονή σε 2κλινα και 3κλινα  δωμάτια.

Όσοι ενδιαφέρονται να διανυκτερεύσουν στο ξενοδοχείο πρέπει να ενημερώσουν, μέχρι την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018, τηλ.28220-22861 και 28220-22086..

 15. ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ:  Οι διοργανωτές θα ναυλώσουν πούλμαν το οποίο θα αναχωρήσει από το Ρέθυμνο προς Κίσσαμο και αντίστροφα. Η οριστική απόφαση της παραπάνω μίσθωσης θα εξαρτηθεί από την δήλωση ενδιαφέροντος επαρκούς αριθμού ενδιαφερομένων (τουλάχιστον 25 άτομα). Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την μετακίνηση με λεωφορείο θα πρέπει να γνωστοποιηθεί μέχρι την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018 στο email sxoliko[email protected]gmail.com. Οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν με απαντητικό email το οποίο θα τους πληροφορεί για τον τόπο συνάντησης και την ακριβή ώρα αναχώρησης προς τα Χανιά και αντίστροφα.

Η μετακίνηση για τους χώρους αγώνων στην Κίσσαμο και αντίστροφα προς το Ρέθυμνο θα είναι δωρεάν για όλους τους παίχτες, ενώ οι συνοδοί θα καταβάλουν συμβολικό αντίτιμο        5 ευρώ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι διοργανωτές ενημερώνουν τους γονείς ότι δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για την επιτήρηση των αγωνιζομένων μαθητών και μαθητριών εκτός του χώρου αγώνων.