ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α'  ΕΘΝΙΚΗΣ

ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α’  ΕΘΝΙΚΗΣ

Ο Φυσιολάτρης Νίκαιας Πρωταθλητής Ελλάδος!

4η θέση για την ΣΑΧ ΣΑΜΑΡΙΑ που ����������� σταθερά ψηλά στο Ελληνικό σκάκι!

 

 Για δεύτερη φορά στην ιστορία του ο� Φυσιολάτρης Νίκαιας� κατέκτησε το διασυλλογικό Πρωτάθλημα Α΄ εθνικής κατηγορίας! Η ομάδα της Νίκαιας παρουσιάστηκε η πιο πλήρης ομάδα και με 6 νίκες και μία ισοπαλία κατέκτησε την 11θέση στο πρωτάθλημα μία θέση που είχε πάρει και πριν από δύο χρόνια. Την ομάδα της Νίκαιας ενίσχυσαν στις δύο πρώτες σκακιέρες δύο πολύ μεγάλα ονόματα του Παγκόσμιου σκακιού, ο� Ούγγρος GM Ζόλταν Αλμάσι και ο Αζέρος GM Σαφαρλή Ελτατζ. Η ����� ��� ������� ������� �� ������ ������� ����� ���� ������ ���� ��� �������� ��������� � ����� ���������� �� 7� - 2� ��� ������� �� ��� ������. �������� ����� ��� �������� �������� �������� ���� ���� � �� ������������ �� ���� ����� ��� ������� �� ��� ������� ��� ������ � ��� �� ���� ���� ��� ����� �� ��� ������ ��� ���������. ��� ��� ����� ��� ������� �� �� �����? ����� ���� �������� �� ������ ��������, � ������ ���� ��������� ������ ������� ��������� ���� ��� �� ������� ��� ��� ������ �� ��� ������������� ��� ��� ������ ���������� ���������� ����� �� ��������� ���� ������ ������� ��� �� �� ������� �������� ��� �����! �� ��������� ��� ���� ��� ���� ������ ��������� (���� ��� � ���������) ��� ������������� 16 ������� ��� ������ ��� �������.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε μία από τις πιο ιστορικές ομάδες του Ελληνικού σκακιού και σίγουρα η ισχυρότερη ομάδα της συμπρωτεύουσας, η ομάδα της ΕΣ Θεσσαλονίκης! Η ΕΣΘ που στο ένδοξο παρελθόν της έχει κατακτήσει έξι φορές το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, πάλεψε για τον τίτλο και όπως προαναφέραμε πιο πάνω το ντέρμπυ με την Νίκαια ήταν καθοριστικό για να πάρει τελικά το ασημένιο μετάλλιο!

Στην τρίτη θέση βρέθηκε ένας σύλλογος που μονοπωλεί τα τελευταία χρόνια τους τίτλους η ομάδα το ΣΟ Καβάλας! Μία επαρχιακή ομάδα που τιμά το Ελληνικό σκάκι εδώ και δεκαετίες έχοντας αναδείξει πάρα πολλούς αθλητές όπως την οκτώ φορές Πρωταθλήτρια Γυναικών Α.Μ. Μπότσαρη, τον δύο φορές Πρωταθλητή Ελλάδος Ανδρών Αντώνη Παυλίδη, με κορυφαία όλων όμως την τρεις φορές Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Σταυρούλα Τσολακίδου!
Η φετινή τους πορεία μπορεί να μην ήταν αντάξια των προσδοκιών τους με αποτέλεσμα να παραμείνουν στην τρίτη θέση, αλλά σίγουρα η παρακαταθήκη που έχει δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια με την εξαιρετική δουλειά που γίνεται είναι βέβαιο ότι αυτήν την ομάδα θα την βλέπουμε για πολλά ακόμη χρόνια να πρωταγωνιστεί!

Και περνάμε στα δικά μας τώρα όπου στην τέταρτη και γνώριμη θέση μας θα λέγαμε βρέθηκε η ομάδα της ΣΑΧ ΣΑΜΑΡΙΑ. Η ομάδα μας σίγουρα έχοντας από την αρχή άλλους στόχους οι οποίοι επικεντρώνονται στο να παίζουν οι παίκτες του συλλόγου μας με όσο το δυνατόν τις λιγότερο αναγκαίες μεταγραφές, μπορεί να μην έχει στόχους πρωταθλητισμού αλλά σίγουρα η πορεία που διαγράφει κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι! Δεκα����� παίκτες χρησιμοποιήθηκαν στην ομάδα από τους οποίους τρεις μόνο ήταν πάνω από είκοσι ετών έχοντας μ’ αυτό τον τρόπο μία από τις πιο νεανικές ομάδες! Σίγουρα η λογική αυτή μπορεί να μας στερεί τη διεκδίκηση μεταλλίων αλλά σίγουρα μας γεμίζει περηφάνια που βλέπουμε να αγωνίζονται παίκτες οι οποίοι αναδείχτηκαν από το φυτώριό μας και καταφέρνουν να φτάσουν το σύλλογό μας τόσο ψηλά! Να τονίσουμε το ντεμπούτο με την ομάδα που κάνανε για πρώτη φορά οι εντεκάχρονοι, Φίλιππος Παρασκάκης και Αντωνία Καραβιτάκη δείχνοντας έτοιμοι να πάρουν μια θέση στην ομάδα. Να επισημάνουμε για άλλη μια φορά την εξαιρετική εμφάνιση που πραγματοποίησε ο 17χρονος Νικόλας Θεοδώρου με 5,5 βαθμούς σε 7 αγώνες φτάνοντας την απόδοσή του σε ΕΛΟ 2680 και που το σύστημα των 7 γύρων του στέρησε τη νόρμα του GM!

     
�������� �������  �������� �������  ������ ��������� 

Σαφώς επηρεασμένοι από το δύσκολο φοιτητικό τους πρόγραμμα οι τρεις γιατροί της ομάδας μας Ναούμ Σπύρος, Λιοδάκης Κων/νος και Παπαδόπουλος Αργύρης που μας είχαν συνηθίσει σε πολύ ψηλότερες επιδόσεις!

     
�������� ���/���  ������ �����  ������� ������������ 

Σταθερές αξίες τα κορίτσια του συλλόγου η Βοζινάκη Ανθή και η Καραβιτάκη Ευαγγελία που βάζοντας κοντά τους και τους έφηβούς μας Γεωργακόπουλο Νίκο και Πατρελάκη Ευάγγελο με τα εξαιρετικά τους αποτελέσματα αποτελούσαν τα θεμέλια για το ξεκίνημα κάθε θετικού αποτελέσματος της ομάδας μας. Τέλος ο Αλμπέρτο Ντάβιντ και η Γκαμπριέλα Άντοβα πρόσφεραν μια σταθερότητα στην ομάδα και τα χρόνια που αγωνίζονται στην ομάδα δείχνουν να έχουν εγκλιματιστεί πλήρως στην ψυχολογία της. Όσο για μένα φέτος έβλεπα ότι δεν θα μπορέσω να αγωνιστώ ούτε στον ένα συμβολικό αγώνα που έπαιζα συνήθως, τελικά ένα απρόοπτο συμβάν στην ομάδα με ¨ανάγκασε¨ την τελευταία στιγμή να αναπληρώσω τον Λιοδάκη Κων/νο ανεβάζοντάς μου την αγωνιστική μου διάθεση και την απόλαυση που σου προσφέρει παίζοντας αγωνιστικό σκάκι.

     
��������� ����������  ������ ����������  �������� ���� 
     
���������� �������  ���������� ��������  ���������� �������� 

Μία από τις καλύτερες θέσεις στην ιστορία της πήρε η ομάδα του ΟΑΧ που κατέκτησε την 5η θέση. Ο ΟΑΧ ενισχύοντας την ομάδα της στης μεταγραφές με τους δύο ξένους παίκτες αλλά και στις αναπτυξιακές σκακιέρες παρουσίασε ένα πολύ ισχυρό σύνολο που όχι μόνο δεν μπήκε σε κινδύνους αλλά κάνοντας και μία παρουσία που ξεπέρασε και την αρχική της κατάταξη.      

Στην 8η θέση τερμάτισε ο ΑΟ ΚΥΔΩΝ. Ο Κύδωνας έχοντες νωπές τις περιπέτειες της περσινής χρονιάς και την πτώση κατηγορίας άλλαξε πλεύση εντελώς. Παρουσίασε ένα σύνολο πρώτα στη Β’  εθνική έχοντας 9 μεταγραφές και ένα μόνο Χανιώτη σκακιστή κάτι που επανέλαβε και στην Α΄ εθνική αλλά αυτή τη φορά είχε δύο τοπικούς παίκτες.
Δυστυχώς βλέποντας μία τέτοια σύνθεση δεν μπορεί να μη σχολιάσουμε ορισμένα πράγματα.
Πριν από χρόνια ο Κύδωνας έπαιρνε πρωταθλήματα Ελλάδος αλλά χωρίς να αγωνίζεται ούτε ένας τοπικός σκακιστής. ������ �� ������ ������� �� ������ 12������� ������� ��� ������, ������, �������� ���� ��� �������� ��� ��� ���� ������ ��� �� ���������� �� �������� ����� �� ����������� ��� ���������� ����� ������� ���� ������������ ���������.  Σίγουρα ο κάθε πρόεδρος σωματείου καθορίζει τη μορφή που θέλει να δώσει στο σύλλογό του και �� διαμορφώνει την πορεία του ���� ����� �� ����� ������������� �� ����������� ������, ���� ����� �� ������������ ��� ���� ��� ��������� ��� ����������� ��� �������� ��� �������� ��� και έως εκεί δεν έχουμε να πούμε κάτι. Στην πορεία όμως ο κ. Κουβάτσος διορισμένος από την κυβέρνηση να γίνει ο νέος Πρόεδρος των ΕΑΚ Χανίων δίνει μία συνέντευξή την οποία ο καθένας μπορεί να διαβάσει στο διαδίκτυο και ����� ��λά θα σας μεταφέρ���� αυτούσια την τελευταία ερώτηση του δημοσιογράφου και την απάντησή του Προέδρου ���� ���� �����������...

• Για το τέλος ποια είναι η άποψή σας για τον αθλητισμό στα Χανιά;
Στα σχόλιά μας για τον αθλητισμό αν πρόκειται να έχουν ως παράμετρο τις επιτυχίες και στο επίπεδο που αγωνίζονται, στην Α’ Εθνική ή τα πρωταθλήματα που κατακτούν, είναι ένας τρόπος αυτός. Εμένα μ’ ενδιαφέρει ποιες είναι οι επιτυχίες του αθλητισμού που γίνονται μέσα από τους εκπροσώπους της πόλης, δηλαδή από τους Χανιώτες αθλητές. Αν εγώ έχω την ικανότητα να φτιάξω μία ομάδα με αθλητές ικανούς από όλα τα μέρη του κόσμου και παίρνω ένα πρωτάθλημα, αυτό δε σημαίνει ότι έχει ανέβει ο αθλητισμός στα Χανιά… Αυτό λοιπόν που μας ενδιαφέρει, είναι να διαπαιδαγωγήσουμε τη νεολαία μέσα από τον αθλητισμό. Όλους τους νέους, έτσι ώστε να μπορέσουν να διαμορφώσουν μια προσωπικότητα που θα τους δώσει την ικανότητα να παλέψουν στη ζωή τους και να έχουν στόχους. Από όλη αυτή τη νεολαία να βγάλουμε ικανούς αθλητές, πρωταθλητές, με ήθος και στόχους στη ζωή τους. Αυτό σημαίνει επιτυχία στον αθλητισμό. Από εκεί και πέρα, αν πρέπει ν’ αντιμετωπίσω, να συναγωνιστώ μία άλλη ομάδα η οποία έχει εκατομμύρια και μπορεί να συγκεντρώνει πάρα πολύ καλούς αθλητές και να παίρνει τα πρωταθλήματα, αυτός είναι ένας άλλου είδους πρωταθλητισμός ο οποίος έχει να κάνει περισσότερο με τις εμπορικές σχέσεις και όχι με την άθληση της νεολαίας. Αυτό τουλάχιστον εμένα προσωπικά δεν θα με ενδιέφερε.
   Τώρα το που αντιστοιχούν οι παραπάνω δηλώσεις με την πράξη δεν θα το σχολιάσουμε ο καθένας μπορεί να βγάλει μόνος του τα συμπεράσματά του. Σίγουρα όπως γράψαμε ο κάθε Πρόεδρος Σωματείου έχει όλο το δικαίωμα να καθορίσει την πολιτική του συλλόγου. Όταν όμως τέτοιες συνεντεύξεις γίνονται από πολιτικά πρόσωπα που διορίζονται ��� ����������� και καθορίζουν όχι μόνο την πολιτική του συλλόγου του�, αλλά γενικότερα των αθλητικών σωματείων της πόλης μας τότε σίγουρα πρέπει να μας προβληματίσει παραπάνω.

��� ���� ��� ���� ��� ��������� �� ����������� �� �������� ��� ��� �� ������ ��� ������� ��� ��� ������� ���������� ����....

Στην 13η θέση κατατάχθηκε η ομάδα του ΟΦΗ. Η ομάδα του Ηρακλείου έχοντας μία πορεία τα τελευταία χρόνια αρκετά πετυχημένη στην Α’ εθνική θα λέγαμε πως περιμέναμε και τη φετινή χρονιά κάτι αντίστοιχο. Παρόλα ���� έχοντας κάποιες αδυναμίες σε σκακιέρες και κάποιων παικτών ντεφορμέ ������� ������� ����� ����� ���� επικίνδυνη ζώνη. Τελικά κάνοντας ένα καλό φίνις αντάξιο της δυναμικότητάς της, κατάφερε �� ����� ��� ������ ���� ����, μακριά από τη ζώνη του υποβιβασμού.     

Και φτάνουμε στο έτερο ήμισυ του συλλόγου μας την ομάδα της ΚΑΪΣΣΑΣ ΧΑΝΙΩΝ ΣΑΜΑΡΙΑ. Η ομάδα ���� ������������� ��� �� �������� ����������� ��������� �� ����������� ������ ��� ��������. ��� ������ ����� ��� �������� ���� ������ ��� ��������! � ����� ���� ��� ���� ������� ���� �� ������ ���� κατάφερνε τα τελευταία χρόνια να έχει ��� μία πολύ καλή πορεία ����. Τη φετινή χρονιά βλέπαμε τους κινδύνους της πτώσης και αντιστρέφοντας την παραπάνω λογική που περιγράψαμε στον Κύδωνα πήραμε απόφαση να εμπιστευτούμε τη δουλειά που κάνουμε στους παίκτες του συλλόγου μας δίνοντάς τους αγωνιστικές ευκαιρίες ανεξάρτητα από τις συνέπειες που μπορεί να έχει στην ομάδα μας. Σίγουρα είναι πολύ ευχάριστο να βλέπεις μικρούς παίκτες όπως η Χασουράκη Χρυσή, ο Βιολάκης Αναστάσης να αγωνίζονται για πρώτη φορά στην Α΄ εθνική και βέβαια τους 13χρονους Παναγιώτη Τζαγκαράκη και Νίκο Γαλανάκη που ανέλαβαν το βάρος της 4ης ανδρικής σκακιέρας. Η ομάδα πήρε την 25η θέση λίγο κάτω από τη ζώνη του υποβιβασμού αλλά οι εμπειρίες που αποκόμισαν οι σκακιστές μας ήταν σημαντικές και θεωρούμε πως θα φανούν στην πορεία της σκακιστικής τους διαδρομής.  

   
������� ������ ��� ������� �����  �������� ������� 
     
����� ��������  ��������� �����  ������� ������ 

46th Greek Team Ch. 2018 Premier League

ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

θέση

Ομάδες

  +

  =

  -

βαθμ

TB3

1

ΕΟΑΟ 'ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΗΣ' ΝΙΚΑΙΑΣ

6

1

0

13

384,5

2

ΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

5

2

0

12

371,5

3

ΣΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

5

1

1

11

375,0

4

ΣΑ ΧΑΝΙΩΝ ΣΑΜΑΡΙΑ

5

0

2

10

272,0

5

ΟΑ ΧΑΝΙΩΝ

5

0

2

10

239,0

6

ΣΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

4

1

2

9

235,5

7

ΑΟ 'ΖΗΝΩΝ' ΓΛΥΦΑΔΑΣ

4

1

2

9

218,5

8

ΑΟ 'ΚΥΔΩΝ' ΧΑΝΙΩΝ

4

1

2

9

211,5

9

ΣΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

4

0

3

8

272,0

10

ΠΕΙΡΑΪΚΟΣ ΟΣ

4

0

3

8

253,0

11

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΓΣ

3

2

2

8

248,5

12

ΠΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

4

0

3

8

202,0

13

ΟΦΗ

3

2

2

8

198,0

14

ΣΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 'ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ'

4

0

3

8

177,5

15

ΟΣ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ

3

1

3

7

249,0

16

ΦΟΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

3

1

3

7

245,5

17

ΣΑ ΣΥΚΕΩΝ ΝΕΑΠΟΛΗΣ

3

1

3

7

243,0

18

ΜΓΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

3

1

3

7

208,5

19

ΑΟ '3 ΑΣΤΕΡΕΣ 89'

3

1

3

7

190,5

20

ΟΦΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

3

1

3

7

170,5

21

ΝΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 'Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ'

3

1

3

7

146,0

22

ΑΟ ΠΕΥΚΗΣ

2

2

3

6

229,5

23

ΑΣ ΠΑΠΑΓΟΥ

3

0

4

6

190,0

24

ΣΟ 'ΘΩΜΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ'

3

0

4

6

171,0

25

ΑΟ 'ΚΑΪΣΣΑ' ΧΑΝΙΩΝ ΣΑΜΑΡΙΑ

3

0

4

6

164,5

26

ΣΑ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ

2

1

4

5

185,5

27

ΕΥΒΟΪΚΗ ΕΣ

2

1

4

5

168,5

28

ΣΟ ΑΙΓΑΛΕΩ

2

1

4

5

149,5

29

ΛΠ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

1

2

4

4

184,0

30

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΓΣ

2

0

5

4

123,0

31

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ΣΚΑΚΙΣΤΩΝ

2

0

5

4

113,5

32

ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΑΤΡΩΝ

2

0

5

4

98,0

33

ΑΣΣΟ ΡΟΔΟΥ 'ΙΠΠΟΤΗΣ'

1

1

5

3

136,0

34

ΣΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

0

0

7

0

60,5

����� �� �������������� �� ���� ���� ��� ��� ����������� ��� ��� ���������� ��� ��� ��� ���� ��� ���� �������� �� �������� �� ����������� ������� ��� �����������.