ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΚΑΚΙΟΥ 2017


14o ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΚΑΚΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ


Το Σαββατοκύριακο 19-20 Μαρτίου διεξήχθη στο Ρέθυμνο το 14ο Παγκρήτιο Μαθητικό Πρωτάθλημα. Ο αριθμός συμμετοχών τη φετινή χρονιά έφτασε τους 320 ο οποίος είναι αισθητά ανεβασμένος  σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονιά. Η διοργάνωση για άλλη μια φορά ήταν άψογη σε όλους τους τομείς κάνοντας το Ρέθυμνο ιδανικό μέρος για την μόνιμη καθιέρωση του συγκεκριμένου πρωταθλήματος.  Οι άνετοι χώροι του ξενοδοχείου THEARTEMIS σε συνδυασμό με την φροντίδα των ανθρώπων του ΣΚΟΡ να ρυθμίσουν κάθε λεπτομέρεια του τουρνουά βοήθησε έτσι ώστε μία θεωρητικά δύσκολη διοργάνωση να αφήσει άριστες εντυπώσεις σε όλους τους συμμετέχοντες χωρίς να υπάρξει το παραμικρό παράπονο. Το βασικότερο είναι ότι τηρήθηκαν όλα τα χρονοδιαγράμματα στην ώρα έναρξης, και διεξαγωγής του κάθε γύρου καθώς και στις απονομές αποφεύγοντας έτσι και την οποιαδήποτε ταλαιπωρία σε γονείς και μαθητές. Σημαντική διευκόλυνση επίσης ότι οι λίστες συμμετοχών ήταν αναρτημένες στο διαδίκτυο τουλάχιστον πέντε μέρες πριν τους αγώνες με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι των σωματείων να μπορούν να ελέγχουν έγκαιρα την ορθότητά τους αποφεύγοντας λάθη και ταλαιπωρίες. Το γεγονός αυτό βοήθησε και στο να μην υπάρχουν νίκες άνευ αγώνος έτσι ώστε να υπάρχει πιο μεγάλη αντικειμενικότητα στις τελικές βαθμολογίες.
Πάντως με μία ανάλυση των βαθμολογιών βλέπουμε ότι παρά τις οποιεσδήποτε προσπάθειες των διοργανωτών είναι πολύ εύκολο να δημιουργηθούν αδικίες από το σύστημα των αγώνων κυρίως στις βαθμολογίες μετά την πρώτη θέση της γενικής κατάταξης και κυρίως στα κορίτσια. Θεωρούμε απαραίτητο να γίνουν κάποιες αλλαγές έτσι ώστε να αποφεύγονται αυτά και οι θέσεις που κατακτούν τα παιδιά να αντικατοπτρίζουν τις προσπάθειές τους.     

Αγωνιστικά τώρα το επίπεδο των παικτών για άλλη μια χρονιά ήταν πολύ υψηλό και δεν μιλάμε βέβαια για τα μεγαλύτερα παιδιά αλλά ακόμη και στις κατηγορίες Νηπίων και Α’ δημοτικού όπου έβλεπες παιδιά με μεγάλη ποιότητα στο παιχνίδι τους. Είναι σημαντικό ότι κοντά στα παιδιά που πρωταγωνιστούν και κατακτούν Πανελλήνιες διακρίσεις προστίθενται κάθε χρόνο νέα ταλέντα που συνεχίζουν την πλούσια διαδρομή του Κρητικού σκακιού!
2005 Παγκρήτιο Πρωτάθλημα
στο Σπήλι
Ο Αργύρης
Πρωταθλητής Νηπίων
   
   
και ... 2017
Ο Αργύρης Πρωταθλητής
για 21 φορά
!

Το πρωτάθλημα αυτό έμελε να είναι και το τελευταίο σχολικό που είχε δικαίωμα να συμμετάσχει ένας από τους ισχυρότερους σκακιστές που ανέδειξε η πόλη των Χανίων και ταυτόχρονα ο σύλλογός μας, τον Αργύρη Παπαδόπουλο! Ο Αργύρης μαθητής τώρα της Γ΄ Λυκείου ξεκίνησε το σκάκι σε ηλικία μόλις τρεισήμισι ετών διαγράφοντας μία εντυπωσιακή πορεία και κάνοντας κάτι που δεν έχει ξαναγίνει σε σχολικά πρωταθλήματα, κατέκτησε 21 πρώτες θέσεις!!! Ναι ψάχνοντας στα αρχεία μας βλέπουμε ένα εντυπωσιακό και ανεπανάληπτο γεγονός να έχει αγωνιστεί σε όλα τα πρωταθλήματα Κρήτης στο ξεκίνημα και στην πορεία Δυτικής Κρήτης και Παγκρήτια από το 2005 έως και το 2017 έχοντας μία εκπληκτική πορεία με 21 συμμετοχές και 21 πρώτες θέσεις! Πιο αναλυτικά όμως από την πλούσια διαδρομή του Αργύρη θα αναφερθούμε στην συνέχεια….!   

Στις τελικές βαθμολογίες βλέπουμε ότι ένα μόνο κορίτσι κατάφερε να τερματίσει στην γενική κατάταξη και αυτή ήταν η Πλατσάκη Ευγενία στην Α’ δημοτικού! Την εντυπωσιακή πορεία που είχαν πέρσι δύο προνηπιάκια συνέχισαν και φέτος με τον Σπυριδάκη Γιώργο και την Ψαριανού Έλενα να κατακτάν άνετα τις δύο πρώτες θέσεις στα Νήπια! Σίγουρα εντυπωσιακή η σταθερότητα σε παιδιά τόσο μικρής ηλικίας να κάνουν 14 στα 14 ο Γιώργος και 12 στα 14 η Έλενα! (οι μοναδικές ήττες από τον Γιώργο).  Επιβράβευση της δουλειάς του αποτέλεσε και η πρώτη θέση του Σαράφη Ραφαέλ στην Α΄ δημοτικού, ενώ σημαντική επιτυχία ήταν και η πρώτη θέση του Γιάννη Κυριακογιαννάκη στην Β΄ δημοτικού. Στην Γ΄ δημοτικού είχαμε μία ακριβή επανάληψη της περσινής βαθμολογίας 1ος ο Αντωνιουδάκης, 2ος ο Βιολάκης και 3ος ο Χαμογιωργάκης!
Για να ¨ευλογήσουμε και τα γένια μας¨  σίγουρα αισθανόμαστε περήφανοι όταν βλέπουμε ότι όλες οι πρώτες θέσεις στις κατηγορίες νηπίων, Α΄ δημοτικού και Β΄ δημοτικού (αγόρια κορίτσια) κατέκτησαν μαθητές της ΣΑΧ δείχνοντας έτσι και την ανεξάντλητη δεξαμενή των νέων ταλέντων της πόλης μας. Το γεγονός μάλιστα ότι δεν υπήρχε τάξη σε όλες τις κατηγορίες των δημοτικών που να μην υπήρχε αθλητής της ΣΑΧ να ανεβαίνει στο βάθρο είναι και ένα δείγμα της δουλειάς που γίνεται έτσι ώστε να αξιοποιούνται και να αναδεικνύουν το ταλέντο τους τα παιδιά της πόλης μας! Αξίζει να επισημάνουμε όμως και τη συνεχή άνοδο των σκακιστών της πόλης του Ηρακλείου με πολλά παιδιά να διακρίνονται και να δείχνουν το πλούσιο ταλέντο τους! Σίγουρα βλέποντας παίκτριες όπως η Τσαπάκη Ασημένια στην Γ’  δημοτικού και του Καζάκου Νίκου στην Δ’ δημοτικού διακρίνεις το πλούσιο ταλέντο τους και ότι την πορεία που χάραξαν σκακιστές όπως ο Γιώργος Καδιάνης και ο Νίκος Σερπετσιδάκης ακολουθούν πλέον αρκετοί νεαροί σκακιστές!

Σε επίπεδο πόλης οι μαθητές των Χανίων ξεχώρισαν για άλλη μια φορά κατακτώντας 17 πρώτες θέσεις και 38 συνολικά μετάλλια. Τέσσερις πρώτες θέσεις κατέκτησαν μαθητές του Ηρακλείου και 19 συνολικά μετάλλια ένας αριθμός αισθητά ανεβασμένος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Μία πρώτη θέση και πέντε μετάλλια κατέκτησαν μαθητές του Ρεθύμνου και τέλος δύο μετάλλια κατέκτησαν μαθητές του Αγίου Νικολάου.

Οι αγώνες αυτοί αποτελούν την προκριματική φάση των Πανελλήνιων Πρωταθλημάτων και οι 8 πρώτοι από κάθε κατηγορία (με απαραίτητη τη συμμετοχή μίνιμουμ τριών κοριτσιών) προκρίνονται για την τελική φάση που θα διεξαχθεί από τις 8 έως τις 10 Απριλίου στο Λουτράκι.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις τελικές βαθμολογίες όλων των κατηγοριών.


ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Παγκρήτιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Σκακιού 2005
Παγκρήτιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Σκακιού 2006
Παγκρήτιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Σκακιού 2007
Παγκρήτιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Σκακιού 2008
Παγκρήτιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Σκακιού 2009
Παγκρήτιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Σκακιού 2010
Παγκρήτιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Σκακιού 2011
Παγκρήτιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Σκακιού 2012
Παγκρήτιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Σκακιού 2013
Παγκρήτιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Σκακιού 2014
Παγκρήτιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Σκακιού 2015
Παγκρήτιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Σκακιού 2016
Μαθητικό Πρωτάθλημα Δυτ. Κρήτης 2008
Μαθητικό Πρωτάθλημα Δυτ. Κρήτης 2009
Μαθητικό Πρωτάθλημα Δυτ. Κρήτης 2010
Μαθητικό Πρωτάθλημα Δυτ. Κρήτης 2011
Μαθητικό Πρωτάθλημα Δυτ. Κρήτης 2012
Μαθητικό Πρωτάθλημα Δυτ. Κρήτης 2013
Μαθητικό Πρωτάθλημα Δυτ. Κρήτης 2014
Μαθητικό Πρωτάθλημα Δυτ. Κρήτης 2015
Μαθητικό Πρωτάθλημα Δυτ. Κρήτης 2016
Μαθητικό Πρωτάθλημα Δυτ. Κρήτης 2017