ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΝΕΑΝΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ - MAMAIA ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΝΕΑΝΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

Αλέξανδρος Κουσκούτης - Μακρίδης Δημήτρης - Καραβιτάκη Ευαγγελία & Πέτρος Τριμίτζιος ξεχώρισαν στην Ελληνική αποστολή!

Πρωταθλήματα με έντονα συναισθήματα, σασπένς, αγωνία, ελπίδες για μετάλλια και ευκαιρία ανάδειξης νέων ταλέντων ήταν τα χαρακτηριστικά της Ελληνικής αποστολής!

 Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα Πανευρωπαϊκά Νεανικά Πρωταθλήματα που τη φετινή χρονιά διεξήχθησαν σε ένα από τα πιο φημισμένα τουριστικά θέρετρα της Μαύρης Θάλασσας τη Mamaia της Ρουμανίας. Οι Ρουμάνοι διοργάνωσαν μία εξαιρετική
Κουσκούτης Αλέξανδρος Γιώργος
 διοργάνωση στηριζόμενοι κυρίως σ΄ έναν πολύ όμορφο εκθεσιακό χώρο που παραχωρήθηκε για τους αγώνες και φιλοξένησε τους 1142 αθλητές που συμμετείχαν απ’ όλη την Ευρώπη. Την εύκολη πρόσβαση προς την Ρουμανία εκμεταλλεύτηκαν και οι αθλητές της χώρας μας με αποτέλεσμα να βλέπουμε μία μεγάλη Ελληνική αποστολή που απαρτιζόταν από 24 αθλητές από τους οποίους οι έξι είναι μέλη της Σκακιστικής Ακαδημίας Χανίων. Αρχηγός της Εθνικής μας αποστολής ήταν ο Τσαρουχάς Κώστας που μαζί με τον Τσαρουχά Βασίλη ήταν και οι προπονητές της εθνικής μας ομάδας.

Αγωνιστικά τώρα το πρωτάθλημα είχε αρκετό ενδιαφέρον για τα Ελληνικά χρώματα και παρά το ότι τα δύο μεγάλα αστέρια του Ελληνικού σκακιού (η Σταυρούλα Τσολακίδου και η Αβραμίδου Αναστασία) δεν συμμετείχαν λόγω του ότι η πρώτη έχει δηλώσει και θα αγωνιστεί στο Παγκόσμιο κάτω των 20 ετών στην Ιταλία και η δεύτερη αγωνίζεται αυτές τις μέρες στο Παγκόσμιο κάτω των 16 ετών στην Ουρουγουάη ήταν μια ευκαιρία ανάδειξης αρκετών νέων ταλέντων της χώρας μας. Στο ξεκίνημα και μέχρι και τον 5ο γύρο θαυμάζαμε κυριολεκτικά την πορεία του Γιώργου Αλέξανδρου Κουσκούτη από τον σύλλογο της Νίκαιας ο οποίος αγωνιζόταν στην κατηγορία κάτω των 18 ετών. Ο Κουσκούτης μπορεί να ήταν το νούμερο 36 της αρχικής κατάταξης αλλά με απανωτές νίκες επί πολύ ισχυρότερων θεωρητικά αντιπάλων κατάφερε να βρίσκεται μόνος πρώτος στην κορυφή της βαθμολογίας! Η πορεία μπορεί να μην ήταν η ανάλογη αφήνοντας μία πίκρα στην τελική θέση αλλά αξίζει να ρίξει κανείς μια ματιά στα ¨μπούχολτς¨ του αθλητή για να καταλάβει το τι τουρνουά έκανε!

 
Δημήτρης Μακρίδης

Η μεγάλη εμφάνιση πραγματοποιήθηκε στην κατηγορία κάτω των 10 ετών όπου εκεί ο Μακρίδης Δημήτρης διέπρεψε κυριολεκτικά! Ο σκακιστής αυτός μπορεί να μην είναι από κάποιο μεγάλο σκακιστικό κέντρο της χώρας μας προερχόμενος από τον Πύργο Ηλείας αλλά στην πρώτη του παρουσία σε τέτοιους αγώνες είχε μία εντυπωσιακή πορεία την οποία μάλιστα κατάφερε να την κρατήσει σε όλη τη διάρκεια των αγώνων. Η τελική του κατάταξη στη 10η θέση (ενώ να τονίσουμε ότι ήταν το νούμερο 110 της αρχικής τους κατάταξης) δείχνει τις δυνατότητές του και η συγκομιδή των 226 μονάδων ΕΛΟ που κέρδισε δείχνει εν μέρει και την δυναμικότητα των αντιπάλων που αντιμετώπισε! Σίγουρα αξίζουν συγχαρητήρια στον Δημήτρη αλλά και στον προπονητή του τον κ. Σιγούρο Μιχάλη.

Το σασπένς των πρωταθλημάτων και της
Καραβιτάκη Ευαγγελία
 προσπάθειας των αθλητών μας για διάκριση δεν σταμάτησε όμως εδώ. Στην κατηγορία κάτω των 12 ετών η ¨δική μας¨ Καραβιτάκη Ευαγγελία πραγματοποίησε για άλλη μια φορά σε τέτοιους αγώνες εντυπωσιακή πορεία. Η Ευαγγελία μπορεί να ήταν το νούμερο 30 της αρχικής της κατάταξης αλλά η πλούσια εμπειρία που έχει αποκτήσει από τις συμμετοχές της σε τέτοιες διοργανώσεις και η μόνιμη επιτυχή συμμετοχή της σε όλες τις διοργανώσεις που συμμετέχει μας δίνει πάντα την ελπίδα να περιμένουμε το κάτι παραπάνω!  Αυτό έκανε και εδώ αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά το πλούσιο ταλέντο της. Έπαιξε καλές παρτίδες είχε μόνιμη επαφή με την κορυφή και μάλιστα έφτασε έναν γύρο πριν το τέλος να ¨φλερτάρει¨ με το μετάλλιο! Σίγουρα τα βλέμματα όλων στον τελευταίο γύρο ήταν στην παρτίδα της Ευαγγελίας γιατί είχε τις περισσότερες αξιώσεις να το πετύχει. Μπορεί το αποτέλεσμα του τελευταίου γύρου να μην ήταν το επιθυμητό μιας και το άγχος βάρυνε περισσότερο από την επιθυμία της αλλά η γενικότερη παρουσία της και η 15η θέση στην τελική βαθμολογία μόνο θετικά σχόλια μπορεί να προκαλέσει!

Καραβιτάκη Αντωνία
Τη θετική εικόνα του ονόματος ¨Καραβιτάκη¨ διπλασίασε η αγωνιστική παρουσία της Αντωνίας! Η Αντωνία βαδίζοντας στα ¨χνάρια¨ της αδερφής της και συνεχίζοντας την εκπληκτική παρουσία που έχει τη φετινή χρονιά δείχνοντας μία μεγάλη βελτίωση στο παιχνίδι της αλλά και στην ωριμότητά της κατάφερε να υπερβεί πολύ την αρχική της κατάταξη (νούμερο 60)  και με 5,5 βαθμούς να πάρει την 25η θέση! Σημαντικότερη στιγμή ήταν η νίκη της επί της Ουκρανέζας Veremiuk (1609) η οποία είχε αναδειχτεί Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο αντίστοιχο πρωτάθλημα κάτω των 8 ετών. Οι 150 μονάδες ΕΛΟ που κέρδισε δείχνουν επίσης την γενικότερη απόδοσή της στο πρωτάθλημα!  

Στην κατηγορία αγοριών κάτω των 16 ετών είχαμε
Τριμίτζιος Πέτρος
 την εκπληκτική εμφάνιση του Πέτρου Τριμίτζιου, ένα πραγματικό ταλέντο της χώρας μας προερχόμενος μάλιστα από έναν επαρχιακό σύλλογο της Έδεσσας ο οποίος κατά διαστήματα έχει αναδείξει μεγάλα ταλέντα. Ο Πέτρος σε μία πολύ δύσκολη κατηγορία με δυνατούς και έμπειρους αντιπάλους πάλεψε για την διάκριση και είχε μόνιμη επαφή με τις πρώτες θέσεις δίνοντας μας ελπίδες για μία διάκριση. Η τελική του  θέση 13ος ήταν από τις καλύτερες της Ελληνικής αποστολής συμπληρώνοντας έτσι τη θετική εικόνα που είχε συνολικά αυτή η αποστολή.

Στην ίδια κατηγορία αγωνίστηκε και ο Στέλιος Πετράκης από την ΣΑΧ. Ο Στέλιος με την ελάχιστη εμπειρία που διαθέτει από τέτοιους αγώνες κατέπληξε με την παρουσία του κερδίζοντας πολύ ισχυρότερους θεωρητικά αντιπάλους εκτοξεύοντας την απόδοσή του 400 μονάδες πάνω από το ΕΛΟ του! Σίγουρα ήταν από τις πιο θετικές παρουσίες στην ομάδα της ΣΑΧ δείχνοντας έτσι ότι με την ανάλογη συμμετοχή σε τέτοιους επιπέδου αγώνες έχει όλες τις δυνατότητες για υψηλότερες διακρίσεις!  

Στην κατηγορία κάτω των 16 ετών αγωνίστηκε η Βοζινάκη Ανθή. Η Ανθή έχοντας την εμπειρία και γενικότερα διανύοντας μία πάρα πολύ καλή αγωνιστική χρονιά περιμέναμε το κάτι παραπάνω. Τελείωσε το πρωτάθλημα με θετικό πρόσημο κάνοντας 5 βαθμούς και παίρνοντας την 30η θέση αλλά σίγουρα θεωρούμε ότι οι δυνατότητές της ήταν μεγαλύτερες.

Στην κατηγορία κάτω των 8 ετών είχαμε τη συμμετοχή της ¨νεοφώτιστης¨ Χασουράκη Χρυσής.  Η Χρυσή  ένα κορίτσι με πλούσιο ταλέντο και δυναμισμό δείχνει να έχει όλα τα προσόντα στην συνέχιση της πορείας των αθλητριών της ΣΑΧ. Έκανε 4,5 βαθμούς στους 9 αγώνες και χάνοντας καθαρά από απειρία κάποιες θέσεις εύκολα κερδισμένες. Πιστεύουμε ότι και μόνο με τη συμμετοχή της σε μία τέτοια διοργάνωση κέρδισε πάρα πολλά τόσο στο αγωνιστικό κομμάτι όσο γενικότερα στο σκάκι. Είναι σίγουρο πως με τη συνέχιση της δουλειάς που κάνει έχει όλες τις δυνατότητες να πετύχει πολύ περισσότερες διακρίσεις.     

 Χασουράκη Χρυσή  Στέλιος Πετράκης  Βοζινάκη Ανθή

Τέλος ο ¨γιατρός¨ της ομάδας ο Αργύρης
Αργύρης Παπαδόπουλος
 Παπαδόπουλος συμμετέχοντας στην κατηγορία κάτω των 18 ετών ξεκίνησε τους αγώνες ¨κάπως συντηρητικά¨  και θα λέγαμε ότι σεβάστηκε τους αντιπάλους του πολύ περισσότερο απ’ ότι θα έπρεπε. Μπορεί να έκοβε σε κάθε γύρο βαθμούς από ισχυρότερους αντιπάλους αλλά γνωρίζοντας την αξία του Αργύρη θεωρούμε ότι μπορούσε και είχε τις δυνατότητες να κάνει την υπέρβαση. Όταν βρέθηκε προς το τέλος των αγώνων ¨στην κόψη του ξυραφιού¨ με τον κίνδυνο μιας μέτριας εμφάνισης αναγκάστηκε να παίξει σύμφωνα με την αξία του και να πάρει τις νίκες ολοκληρώνοντας έτσι την παρουσία του θετικά παίρνοντας με 4.5 βαθμούς την 45η θέση.   

Την 18η θέση κατέκτησε ο Ευγένιος Ιωαννίδης το βάρος του ονόματός του όμως μας δημιουργεί πάντα μεγαλύτερες αξιώσεις στα αποτελέσματά του.

Ο Δημήτρης Κατωπόδης ξεκίνησε πολύ καλά και διεκδικούσε συνεχώς μια διάκριση αλλά οι δύο βαθμοί που ¨άφησε¨ στους τρεις τελευταίους γύρους των απομάκρυναν από την κορυφή.

Με θετικό πρόσημο τερμάτισαν τους αγώνες ο Γιώργος Μπελιώτης, ο Στέφαν Βίκτωρ, ο Μάνος Μαυρίδης και ο Γαβριήλ Οδυσσέας Παναγιώτης δείχνοντας αρκετά θετικά στοιχεία στο παιχνίδι τους κερδίζοντας παράλληλα και σημαντικές εμπειρίες μιας και συμμετείχαν πρώτη φορά σε τέτοιους αγώνες.

Αρκετές μονάδες κέρδισε και ο Σταύρος Αμπελακιώτης αλλά γνωρίζοντας τις δυνατότητές του και από άλλες αντίστοιχες διοργανώσεις πιστεύουμε πως μπορούσε να βρίσκεται πολύ ψηλότερα στην τελική κατάταξη.

Η Λουκά Μαγδαληνή τέλειωσε και αυτή το πρωτάθλημα με θετικό πρόσημο κερδίζοντας αρκετές μονάδες ΕΛΟ, αλλά βλέποντας τις παρτίδες της και τις ευκαιρίες νίκης που είχε σε πάρα πολλές από αυτές μας έμεινε μία ¨πικρία¨ ότι θα μπορούσε να βρίσκεται πολύ πιο ψηλά! Πιστεύουμε πάντως πως ήταν μία πολύ καλή ευκαιρία να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα για το παιχνίδι της και για τη δουλειά που πρέπει να κάνει έτσι ώστε να μπορεί να δείξει τις πραγματικές της δυνατότητες!

Ιωαννίδης Ευγένιος Λουκά Μαγδαληνή Γαβριήλ Οδυσσέας Παναγιώτης
     
Γιαννουλάκης Λάμπρος  Κουτσίδη Αμαλία  Αμπελακιώτης Σταύρος 

Τέλος να δώσουμε συγχαρητήρια στην αθλήτρια του συλλόγου μας Antova Gabriela που για άλλη μια χρονιά κατόρθωσε να ανέβει στο βάθρο των νικητριών κατακτώντας την 3η θέση στην κατηγορία κάτω των 16 ετών. Μία αθλήτρια που τιμά και εμπνέει τις νεαρές σκακίστριες του συλλόγου μας!

Να τονίσουμε επίσης τη γενικότερη Ελληνική παρουσία με τον Πρόεδρο της ΕΣΟ και αντιπρόεδρο της FIDE κ. Μακρόπουλο Γιώργο να παρευρίσκεται στους αγώνες και να κηρύσσει την τελετή έναρξης και τον Τάκη Νικολόπουλο να είναι επικεφαλής διαιτητής των αγώνων.

 H Gabriela με τον προπονητή της Stefan Stoynev

Οι αθλητές της ΣΑΧ που συμμετείχαν στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα με τον προπονητή τους

Ο Πρόεδρος της ΕΣΟ και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας κ. Γιώργος Μακρόπουλος κηρύσσει την έναρξη των αγώνων κάνοντας συμβολικά την πρώτη κίνηση στην σκακιέρα.

 

Αρχική
κατάταξη

Ονοματεπώνυμο

ΕΛΟ

Βαθμοί

Τελική
Κατάταξη

Απόδοση
ΕΛΟ

+ -
ΕΛΟ

Κατηγορία

110

Μακρίδης Δημήτρης

1288

6,5

10ος

1874

+226

Open U10

47

Τριμίτζιος Πέτρος

2191

6

13ος

2400

+113

Open U16

23

Ιωαννίδης Ευγένιος

2321

6

18ος

2205

-18

Open U16

27

Κατωπόδης Δημήτρης

2210

5,5

25ος

2267

+31

Open U14

36

Κουσκούτης Αλέξανδρος Γιώργος

2314

5

24ος

2409

+25

Open U18

51

Μπελιώτης Γιώργος

2157

5

31ος

2216

+37

Open U16

89

Πετράκης Στέλιος

1829

5

37ος

2252

+162

Open U16

80

Γαβριήλ Οδυσσέας Παναγιώτης

1702

5

58ος

1869

+74

Open U12

24

Γιαννουλάκης Λάμπρος

2315

4,5

42ος

2159

-35

Open U16

62

Παπαδόπουλος Αργύρης

2147

4,5

45ος

2242

+24

Open U18

63

Μαυρίδης Εμμανουήλ

1070

4,5

58ος

1207

+33

Open U08

92

Αμπελακιώτης Σταύρος

1897

4,5

67ος

2060

+73

Open U14

56

Στεφάνου Δημήτρης

1834

4,5

70ος

1751

-34

Open U12

73

Στέφαν Βίκτωρ

2020

4

59ος

2219

+84

Open U16

83

Λουκόπουλος Αθανάσιος Παναγιώτης

1959

3,5

78ος

2056

+30

Open U16

123

Σακκάς Κων/νος

1467

3

115ος

1747

+84

Open U14

 

30

Καραβιτάκη Ευαγγελία

1703

6

15η

1721

+15

Girls 12

60

Καραβιτάκη Αντωνία

1196

5,5

25η

1539

+149

Girls 10

20

Βοζινάκη Ανθή Μαρία

2040

5

30η

1957

+36

Girls 16

24

Χασουράκη Χρυσή

1043

4,5

28η

 

-22

Girls 08

52

Λουκά Μαγδαληνή

1814

4

46η

2007

+80

Girls 16

39

Κουτσίδη Αμαλία

1901

3

65η

1725

+87

Girls 16

72

Χατζηιωαννίδη Φιλίππα

1506

3

72η

1534

+7

Girls 14

 

 

   

 

 Σκακιστική Ακαδημία Χανίων
© Copyright 2006

Webmaster