10 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑΣ

10 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑΣ
10 Χρόνια Διεθνούς καταξίωσης στο Παγκόσμιο χώρο!

 Τη χρονιά αυτή το Διεθνές Τουρνουά της Παλαιόχωρας έκλεισε μία δεκαετία! 10 χρόνια πετυχημένης πορείας και καταξίωσης στον χώρο του σκακιού και με ευκαιρία την επέτειο αυτή κάνουμε μία αναφορά στα κυριότερα πρόσωπα που βοήθησαν έτσι ώστε το τουρνουά αυτό να καθιερωθεί και να γίνει ένα από τα ισχυρότερα τουρνουά που διεξάγονται στη χώρα μας!
 Σίγουρα 10 χρόνια συνεχούς (κάτι που το κάνει ακόμα πιο πολύτιμο) προσπάθειας αλλά και καταξίωσης του παγκόσμιου σκακιού, που μας κάνει περήφανους και μας δικαιώνει ότι το εγχείρημα που τολμήσαμε το 2008 εξελίχθηκε επιτυχώς με απρόσμενα θετικές κριτικές σε 53 και πλέον χώρες.

Η απαρχή, το 1ο τουρνουά χρειάστηκε τόλμη, αποφασιστικότητα ίσως κ, θράσος για να μπορέσει να υλοποιηθεί μία τέτοια ιδέα!

Μια διοργάνωση με σκακιστές από όλα

Ο Δήμαρχος Πελεκάνου κ. Ζουριδάκης Γιώργος κάνει την πρώτη κίνηση στην παρτίδα του Ρώσου GM Evg. Nayer κηρύσσοντας παράλληλα και την έναρξη του Τουρνουά

 τα πλάτη της γης σ’ ένα μέρος με μηδενικό σκακιστικό υπόβαθρο, αποκολλημένο από οποιοδήποτε σκακιστικό δρώμενο και ενδιαφέρον.

Με ένα μεγάλο ατού όμως έναν άσσο στο μανίκι που πιο πολύτιμος δεν θα μπορούσε να φανταστεί ο σκακιστικός κόσμος των Χανίων, έναν Δήμαρχο που είχε το θάρρος να τολμήσει στο άγνωστο! Που διέθετε τη διορατικότητα της προσφοράς στον τόπο του γι αυτό το νέο εγχείρημα που ήρθε να πετύχει, αυτό που θα γίνει πέρα από τις αντιξοότητες και θα μας ζωντανέψει διαφορετικά το τόπο της Παλαιόχωρας κάθε Καλοκαίρι.

Και δεν είναι άλλος από τον τότε Δήμαρχο Πελεκάνου κ. Ζουριδάκη Γιώργο.

 

Τα ηνία πήρε ο κ. Δερμιτζάκης Γιώργος που κηρύσσει την έναρξη του 4ου Διεθνούς Τουρνουά.
Στη συνέχεια ανέλαβε τα ηνία ο Δήμαρχος Κανδάνου Σελίνου κ. Δερμιτζάκης Γιώργος. Θυμάμαι ακόμη τα λόγια του με τη λήξη του 4ου  Διεθνούς τουρνουά.

« Για μένα ήταν μία πρωτόγνωρη εμπειρία και όσο είμαι Δήμαρχος να ξέρετε ότι θα το στηρίζω και θα κάνω το καλύτερο για την επιτυχία του»

χωρίς ίχνος αντιπαλότητας, ή φειδωλής προσφοράς, μεγαλόψυχα, από μέρους του, με απεριόριστα θετική προσέγγιση της συνέχισης του θεσμού, προς την επιτυχία του τουρνουά.

Και πραγματικά στήριξε το τουρνουά και επί ημερών του το τουρνουά καθιερώθηκε, καταξιώθηκε και μπήκε στις καρδιές όλων μας!

Και φτάνουμε στο 8ο Διεθνές τουρνουά που η χώρα μας παράλληλα γνώριζε τη μεγαλύτερη κρίση που έχει περάσει! Είκοσι μέρες πριν το τουρνουά κηρύσσονται τα  Capital control και ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις.
Ο κ. Περράκης Αντώνης καλωσορίζει τους παίκτες και κυρήσσει την έναρξη του 8ου Διεθνούς Τουρνουά της Παλαιόχωρας
 Καταστάσεις που οποιοσδήποτε άλλος στη θέση του πολύ εύκολα θα ακύρωνε τη διεξαγωγή του.  Δήμαρχος Κανδάνου Σελίνου ο κ. Περράκης Αντώνης. Με έξυπνες κινήσεις στις πολύ δύσκολες εκείνες μέρες το τουρνουά αυτό κατάφερε να διεξαχθεί και μάλιστα το εκπληκτικό… με την ίδια επιτυχία που είχε πάντα!. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος κ. Περράκης παίρνει τέτοια μέτρα και αλλαγές έτσι ώστε το τουρνουά αυτό να γίνει μέρος όλων των πολιτών και να μπορεί μέχρι σήμερα όχι μόνο να επιβιώνει αλλά να διεξάγεται με την ίδια επιτυχία! Είναι αυτό που βλέπουμε σήμερα με τις 220 συμμετοχές από 28 χώρες. Με την ποιότητα παικτών που είναι και οι πρώτοι που δηλώνουν συμμετοχή κάθε χρόνο!

Ο Πρόεδρος της ΣΑΧ κ. Σπυριδάκης απονέμει αναμνηστικές πλακέτες και συμβολικά δώρα στους Δήμαρχους Κανδάνου Σελίνου και τον Τ. Πρόεδρο της ΣΑΧ κ. Παπαδημητράκη Γιάννη

Θα ήταν παράλειψη όμως αν σε όλη αυτή την προσπάθειά μας όλα αυτά τα χρόνια δεν αναφέραμε την Αντιπεριφέρεια Χανίων και ειδικά την προσφορά του κ. Απόστολου Βουλγαράκη. Ξέραμε ότι η πόρτα του ήταν πάντα ανοικτή και η στήριξή του ήταν μόνιμη και διαρκείς σε όλες μας τις προσπάθειες. Ήταν αυτός που έκανε τις οποιεσδήποτε ανησυχίες μας να αποτελούν παρελθόν μετά την κάθε μας επίσκεψη.   

Ο τ. Πρόεδρος της ΣΑΧ απονέμει αναμνηστική πλακέτα στον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Βουλγαράκη Αποστόλη για την αμέριστη συμβολή του στη διεξαγωγή των Πρωταθλημάτων του Διεθνούς Τουρνουά της Παλαιόχωρας
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης επισκέφτηκε την Παλαιόχωρα και είδε από κοντά την μεγάλη αυτή διοργάνωση προκηρύσσοντας την έναρξη των αγώνων.
Μία έναρξη στην οποία η συμμετοχή της Περιφέρειας είναι πλήρως συνδεδεμένη έτσι ώστε όλα να κυλούν ομαλά.

Βέβαια μία τέτοια διοργάνωση που φιλοξενεί μεγάλο αριθμό κορυφαίων ονομάτων προϋποθέτει ένα σοβαρό οικονομικό κόστος και σίγουρα χρειάζεται συντονισμός των προσπαθειών κάθε μέλους του συμβουλίου έτσι ώστε να μπορούν όλα να προβλεφτούν και να έχει το ανάλογο αποτέλεσμα. Το ξεκίνημα της διοργάνωσης ανήκει στον Πρόεδρο της ΣΑΧ τον Μανόλη Παπαδογιάννη ο οποίος ¨έστρωσε¨ με κάθε λεπτομέρεια το στήσιμο των αγώνων και ξεπερνώντας τις δυσκολίες που είχε η φιλοξενία του σε ένα μέρος μακριά από κάθε σκακιστικό κέντρο. Στη συνέχεια ανέλαβε ο Γιάννης Παπαδημητράκης που εκτόξευσε τη διοργάνωση!  Άνοιξε πόρτες και κατάφερε σε δύσκολες περιόδους να το διατηρήσει σε πολύ ψηλά επίπεδα! Πλέον τη φετινή χρονιά συνεχίζει ο Γιάννης Σπυριδάκης παίρνοντας το ¨βάπτισμα¨ για πρώτη φορά διεξάγοντας μια από τις πιο πετυχημένες διοργανώσεις!  

 
Ο τ. Πρόεδρος της ΣΑΧ κ. Παπαδογιάννης Μανόλης σε συνέντευξή του στην έναρξη του 1ου Διεθνούς τουρνουά της Παλαιόχωρας

Για την Κατερίνα Ζομπανάκη δεν νομίζω ότι μπορούμε να πούμε κάτι... Οι συμβουλές της και η βοήθειά της όλα αυτά τα χρόνια αποτελούν ότι πολυτιμότερο μπορούμε να έχουμε για την διεκπεραίωση μιας τόσο μεγάλης διοργάνωσης. Αναπόσπαστο μέλος της διοργάνωσης, μία εγκάρδια φίλη όλων μας! 

Να πούμε όμως λίγα πράγματα και για κάποιους άλλους συντελεστές αυτής της επιτυχίας. Γιατί στο τουρνουά αυτό γίνανε κάποιες κινήσεις από την αρχή κάποιες επιλογές ατόμων που η «χημεία» που δημιουργήθηκε αποδείχτηκε αναπόσπαστο κομμάτι της επιτυχίας που γνώρισε αυτό το τουρνουά!

Πρώτα απ’ όλα σε ένα τέτοιο μέρος όπου οι χαλαροί ρυθμοί κυριαρχούν θα έπρεπε να υπάρχει ένας άνθρωπος που θα μπορεί με την σοβαρότητά του να κρατάει το αγωνιστικό του επίπεδο! Και δεν ήταν άλλος από τον Σωτήρη Λογοθέτη. Ο Σωτήρης ένα άτομο με περίοπτη θέση όχι μόνο στο Ελληνικό σκάκι αλλά και στην Παγκόσμια Ομοσπονδία ήταν το άτομο που ξέραμε πως ότι και να γινόταν θα έδινε τη λύση ακαριαία! Ήταν η εγγύηση που μας πρόσφερε στη θέση του επικεφαλή διαιτητή από την πρώτη διοργάνωση έως και σήμερα!

Το στρατηγείο του το δωματιάκι δίπλα από τους αγώνες μαζί με άφθονη τσικουδιά που υπήρχε πάντα με τους ξηρούς καρπούς και τα παστέλια που προσπαθούσαμε να τον δωροδοκήσουμε για να μπει στο γενικότερο κλίμα της Παλαιόχωρας αλλά αυτός δεν πτοούταν…. Μόνιμα ακούγαμε τη «γκρίνια του» για ατέλειες που υπήρχαν συνεφέρνοντάς μας και προσπαθώντας να κρατήσει το επίπεδο του αγωνιστικού χώρου στο σημείο που πρέπει!  Ήταν αυτός που μας έδινε τη σιγουριά ότι όλα είναι υπό έλεγχο και διπλοτσεκαρισμένα. Με την συνεχή γκρίνια του για κάθε πρωτοεμφανιζόμενη ατέλεια αλλά και με τέλεια αποδοτικότητα όσον αφορά την επίλυση των προβλημάτων.

Η τσικουδιά μπορεί να ρέει άφθονη αλλά αυτός σοβαρός!

Βέβαια μέσα στον χώρο αγώνων η επιλογή ήταν μία! Ο Αλέξανδρος Κωστούρος αεικίνητος, το δεξί χέρι του Σωτήρη γνώστης κάθε υποσημείωσης κανονισμών περί σκακιού αυτός που ρύθμιζε τα πάντα και φρόντιζε να λύνει τα πάντα για να μη φτάνουν στον Σωτήρη.

Η συμβολή του Αλέξανδρου δεν ήταν όμως μόνο εκεί! Ο Αλέξανδρος ξεκινούσε τα πραγματικά του καθήκοντα την ώρα που τέλειωνε και η τελευταία παρτίδα! Σε μία νεανική διοργάνωση που εύκολα μπορεί να παρεκτραπούν αυτός φρόντιζε να είναι ο επικεφαλείς συντονιστής των δημιουργικών και έξυπνων παιχνιδιών που ακολουθούσαν! Τον έβλεπες είτε στις ολονύκτιες μαζώξεις να κατευθύνει τη νεολαία με έξυπνα παιχνίδια αλλά το ίδιο και στην θάλασσα τα πρωινά. Αναπόσπαστο μέλος αυτής χημείας του τουρνουά. 

Ο Αλέξανδρος επί το έργον...
 

Και τέλος κανείς δεν περίμενε ότι κλείνοντας το δέκατο τουρνουά θα υπήρχαν παίκτες που θα αγωνιζόντουσαν και στα 10! Ο Αλμπέρτο Ντέιβιντ ήρθε είδε και παρέμεινε!  Ήταν ο παίκτης που ενσωματώθηκε πλήρως στην ψυχολογία αυτού του τουρνουά που αγάπησε τον τρόπο ζωής των ανθρώπων και ενσωματώθηκε πλήρως με τον τόπο μας! Ο Κώστας Μαρκίδης που αθόρυβα κάθε χρόνο είναι από τους πρώτους που θα δώσει το παρών στη λίστα συμμετοχών.

Και κοντά τους ο Σπύρος Ναούμ και ο Στέλιος Πετράκης δύο παιδιά γέννημα θρέμμα του συλλόγου μας που μόνο μέσα από το φωτογραφικό υλικό θα διαπιστώσεις το πέρασμα των χρόνων και την αξία του σκακιού πάνω τους.  

Ο Πρόεδρος της ΣΑΧ κ. Σπυριδάκης απονέμει αναμνηστικά μπλουζάκια στους παίκτες και διαιτητές που συμμετείχαν και στις δέκα διοργανώσεις

Σε τέτοιες στιγμές δεν πρέπει να ξεχνάμε …δεν πρέπει να ξεχνάμε ανθρώπους που πραγματικά αγάπησαν το τουρνουά! Που περίμεναν με προσμονή την κάθε μέρα που κυλούσε μέχρι ο τροχός να σταματήσει στη μέρα έναρξής του! Και εκεί λες και σταματούσε ο χρόνος έβλεπες μία απέραντη χαρά, που ήταν έκδηλη σε κάθε έκφραση, σε κάθε κοίταγμα, χαρά που είχε τη δύναμη να τη μεταδίδει σε όλους μας! Γιατί ξέρουμε ότι ακόμη και τώρα, είναι κοντά μας και μας περιμένει!   

Ο Γιάννης Περράκης απονέμει τα έπαθλα στους νικητές κάτω των 12 ετών του 2ου Διεθνούς Τουρνουά της Παλαιόχωρας
   
   
Δήμαρχος και Πρόεδρος ξεκινάνε μία άψογη συνεργασία που κρατάει όλα αυτά τα χρόνια
Η κ. Ευγενία και η κ. Μίνα που μαζί με την κ. Νίνα δώσανε όλη τους τη θετική ενέργεια για την επιτυχία της διοργάνωσης
Συμβολικό δώρο μια σκακιέρα δόθηκε εκ μέρους της ΣΑΧ στην Πρόεδρο της Κοινωφελούς κ. Περράκη Νίνα η οποία βοηθάει ανελλειπώς για τη διεξαγωγή των αγώνων από την 1η  διοργάνωση
 
Η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Γυναικών Antoaneta Stefanova μας τίμησε επανειλημμένως με τις συμμετοχές της στη διοργάνωση. Εδώ μαζί με τον Γιώργο Ναούμ και τον Μανόλη Παπαδογιάννη
Η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Νεανίδων Harika Dronavali από την Ινδία τίμησε με τη συμμετοχή της το τουρνουά της Παλαιόχωρας
Gupta Abhijeet Ινδία. Παγκόσμιος Πρωταθλητής Νέων
Προτιμήσαμε να μην είναι η φωτογραφία στη σκακιέρα γιατί ο Χρήστος συνδυάζει τα πάντα στην Παλαιόχωρα! Ο Πολυπρωταθλητής μας με οκτώ Πανελλήνιους τίτλους αλλά και επιτυχίες σε Παγκόσμια νεανικά πρωταθλήματα είναι ένθερμος υποστηρικτής της Παλαιόχωρας και μαζί με τον Alberto η πρώτοι που θα δηλώσουν συμμετοχή κάθε χρόνο!
Η ΣΑΧ τίμησε με αναμνηστική πλακέτα για την παρουσία της και τις επιτυχίες της το μεγάλο αστέρι του Ελληνικού σκακιού και τρεις φορές Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Σταυρούλα Τσολακίδου
Ο Πρωταθλητής Ευρώπης Ανδρών Ernesto Inarkiev τίμησε το τουρνουά με την παρουσία του και παράλληλλα έκανε σκακιστική διάλεξη προς όλους τους παίκτες
Ο Vijay kumar ήρθε από την Ινδία εκπροσωπώντας το κρατικό που έχει πάνω από 450.000.000 τηλεθέαση για να καλύψει το Τουρνουά της Παλαιόχωρας
Ο GM Robert Fontaine εκτός από παίκτης κάλυψε τη διοργάνωση της Παλαιοχωρας τηλεοπτικά για την Γαλλία αλλά και με εκτενές αφιέρωμα που είχε για το περιοδικό  Europe Echecs
Γιατί ορισμένοι παίκτες και όχι μόνο... έχουν συνδυάσει τα γενέθλιά τους με την Παλαιόχωρα
Ξεχωριστές παρουσίες στο τουρνουά της Παλαιόχωρας
Η ¨αίθουσα αναλύσεων¨ κατάμεστη μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες!
Το τουρνουά Βλιτς είναι το σήμα κατατεθέν της διοργάνωσης κατα το οποίο πλημμυρίζει ο δρόμος της Παλαιόχωρας από σκακιέρες!
Ορισμένες φωτογραφίες από τις ομάδες αλλά και από το κέφι που υπάρχει
Αλήθεια το GG τι σημαίνει Golden Girls ή Genius Ganguly?
Βέβαια όταν συνδυάζονται με τέτοια κεράσματα πως να μην είναι ωραία! και απ' ότι βλέπω κάποιος δεν άντεξε στον πειρασμό!
Η Αγγελική και ο ???
Γιάννης!
Το χορευτικό Σελίνου προσφέρει κάθε χρόνο Κρητικές βραδιές διασκέδασης σε παίκτες και συνοδούς
και το βλέπουμε....
Οι μουσικές βραδιές ήταν ένα ακόμη όμορφο κομμάτι των παράλληλων εκδηλώσεων της Παλαιόχωρας. Εδώ η Ελισσάβετ Παπαθανασίου ¨μάγεψε¨ με τη φωνή της και ο Κων/νος Λιοδάκης στην κιθάρα αλλά όχι μόνο
Η επίσκεψη στο πανέμορφο Ελαφονήσι αποτελεί μία από τις ωραιότερες εκδρομές που μπορεί να κάνει κάποιος
Γιατί το τουρνουά της Παλαιόχωρας δημιουργεί ισχυρές φιλίες!
Γιατί μέσα από τέτοιες εικόνες καταλαβαίνουμε το πέρασμα του χρόνου....
περάσανε δέκα χρόνια...