ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

 

ΕΝΩΣΗ  ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ  ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ  ΚΡΗΤΗΣ

                    

13ο ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΡΗΤΗΣ (2016)

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ:

Οι αγώνες θα διεξαχθούν σε δύο φάσεις:

α. Προκριματικά Σχολ. Πρωταθλήματα Ανατολικής & Δυτικής Κρήτης (Ατομικό Πρωτάθλημα)
β. Παγκρήτιοι Σχολικοί Αγώνες (Ομαδικό-Ατομικό Πρωτάθλημα)

Β΄ ΦΑΣΗ – ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΙ ΑΤΟΜΙΚΟΙ ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

1.ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ: Η Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Κρήτης (ΕΣΣΚ) προκηρύσσει τους Παγκρήτιους Ατομικούς Σχολικούς Αγώνες 2016, οι οποίοι αποτελούν προκριματική φάση για το 28ο Πανελλήνιο Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα (2016).

2. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΟΣ ΑΓΩΝΩΝ: Οι Παγκρήτιοι Σχολικοί Αγώνες θα διεξαχθούν στις 26-27 Μαρτίου 2016 στο ξενοδοχείο Theartemis Palace**** (www.theartemis.gr) στην περιοχή Καλλιθέας του Ρεθύμνου, στην οδό Μάρκου Πορτάλιου 26, τηλ.2831053991).

3. ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΩΝΩΝ:Τους αγώνες διοργανώνει ο ΣΚ.Ο.Ρ., υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και του Δήμου Ρεθύμνου, σε συνεργασία με την Ε.Σ.Σ.Κ.

Ως γνωστόν το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ενέταξε το σκάκι στα αθλήματα που καλλιεργούνται στο πλαίσιο του σχολικού αθλητισμού (αγώνες ΑΘΛΟΠΑΙΔΕΙΑΣ) στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας (επιστολή Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. αριθ.πρωτ. 132785/Α/Γ4, 19-9-2013).

4.ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

  • Στο Ατομικό Πρωτάθλημα δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι μαθητές και μαθήτριες των  Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων, Δημοσίων και ιδιωτικών της Κρήτης, που προκρίθηκαν από τους Προκριματικούς Ατομικούς Σχολικούς Αγώνες Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης.
  • Επίσης δικαιούνται να αγωνιστούν και οι μαθητές των Νηπιαγωγείων και των Λυκείων, ασχέτως αν προκρίθηκαν ή και αν ακόμα δεν συμμετείχαν στους Προκριματικούς Αγώνες Ανατολικής ή Δυτικής Κρήτης.  
  • Στο Ατομικό πρωτάθλημα τέλος δικαιούνται να αγωνιστούν και όσοι θα αγωνιστούν με τις ομάδες τους στο Παγκρήτιο Ομαδικό Σχολικό Πρωτάθλημα.

5. ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ: Η επιβεβαίωση των συμμετοχών, στο Ατομικό Πρωτάθλημα, για όλους τους προκριμένους, και της Ανατολικής και της Δυτικής Κρήτης, θα πραγματοποιηθεί μέχρι την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016 μέχρι τις 15.00 στο φαξ 2831025233, για τους προκριμένους Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης και με e-mail στο scholiko[email protected]gmail.com

Για επιβεβαίωση λήψης του email θα υπάρχει απαντητικό email από τους διοργανωτές.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6932744159 (Πελαντάκης Γιώργος), 6972735051 (Λαμπούδης Λουκάς) και 6944533635 (Γουμενάκης Παντελής).

Η ίδια προθεσμία ισχύει και για όσους θα αγωνιστούν με τις ομάδες τους στο Παγκρήτιο Ομαδικό Σχολικό Πρωτάθλημα που θα γίνει στα Χανιά την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016. Αυτό φυσικά αφορά όσους αγωνίστηκαν με τις ομάδες τους, δεν προκρίθηκαν από τα Ατομικά Σχολικά Ανατολικής ή Δυτικής Κρήτης και επιθυμούν να αγωνιστούν στα Παγκρήτια Ατομικά Σχολικά.

Η επιβεβαίωση μπορεί να γίνει από τον Έφορο Αγώνων της ΕΣΣΚ, από τους ίδιους τους προκριθέντες, από το Σχολείο τους, από τους προπονητές τους ή και από το Σωματείο τους, ατομικά ή ομαδικά.

Όποιος δεν ενημερώσει μέχρι την προαναφερθείσα ημερομηνία θα θεωρηθεί ότι δεν ενδιαφέρεται να συμμετέχει στους Παγκρήτιους Ατομικούς Σχολικούς Αγώνες και θα αναπληρωθεί. 

6.ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ: 

Οι αγωνιζόμενοι στο Ατομικό Πρωτάθλημα θα χωριστούν σε 11 ομίλους. που είναι οι εξής:

1

Μαθητές-μαθήτριες

Νηπιαγωγείων

2

Μαθητές-Μαθήτριες

Α΄ Τάξης Δημοτικών Σχολείων

3

Μαθητές-Μαθήτριες

Β΄ Τάξης Δημοτικών Σχολείων

4

Μαθητές-Μαθήτριες

Γ΄ Τάξης Δημοτικών Σχολείων

5

Μαθητές-Μαθήτριες

Δ΄ Τάξης Δημοτικών Σχολείων

6

Μαθητές-Μαθήτριες

Ε΄ Τάξης Δημοτικών Σχολείων

7

Μαθητές-Μαθήτριες

ΣΤ΄ Τάξης Δημοτικών Σχολείων

8

Μαθητές-Μαθήτριες

Α΄ Γυμνασίου

9

Μαθητές-Μαθήτριες

Β΄ Γυμνασίου

10

Μαθητές-Μαθήτριες

Γ΄ Γυμνασίου

11

Μαθητές-Μαθήτριες

Λυκείου

Η αρχική κατάταξη στους ομίλους θα γίνει με αλφαβητική σειρά για τα Νηπιαγωγεία, την Α΄ , τη Β΄ και τη Γ΄ Δημοτικού. Σε όλους τους άλλους ομίλους η αρχική κατάταξη θα γίνει σύμφωνα με τα εθνικά ΕΛΟ της 1-1-2016. 

7.ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ:  Οι αγώνες, στο Ατομικό Πρωτάθλημα, θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης για κάθε αθλητή, 15 λεπτά για την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο αθλητής, παίρνει ακόμη δέκα δευτερόλεπτα (10”) χρόνου σκέψης.

8.ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ:                         

Ατομικό Πρωτάθλημα

Σάββατο

26 Μαρτίου 2016

Άφιξη συμμετεχόντων – Τελική επιβεβαίωση

12:30-14.00

-//-

-//-

Τελετή έναρξης Πρωταθλήματος

15.15

-//-

-//-

1ος – 4ος γύρος Πρωταθλήματος

15:30

Κυριακή

27 Μαρτίου 2016

5ος – 7ος γύρος Πρωταθλήματος

10:00 π.μ.

-

-//-

Τελετή Λήξης-Απονομές επάθλων Πρωταθλήματος

14.00

 9. ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ: Θα οριστεί από την ΤΕΔ Κρήτης.

10.ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ – ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ: Σε περίπτωση που προκύψει θέμα ένστασης για κάποια παρτίδα αυτή πρέπει να υποβληθεί αμέσως μετά την λήξη της συγκεκριμένης παρτίδας, συνοδευόμενης με χρηματικό παράβολο 50 ευρώ το οποίο κατατίθεται στον επικεφαλής διαιτησίας. Η ένσταση πρέπει να εκδικαστεί άμεσα από την Επιτροπή ενστάσεων που θα οριστεί πριν την έναρξη των αγώνων και θα κοινοποιηθεί στους συμμετέχοντες.

Διευκρινίζεται ότι όλες οι κληρώσεις θα γίνονται με το εγκεκριμένο από την FIDE πρόγραμμα κληρώσεων και κατά συνέπεια δεν γίνονται δεκτές ενστάσεις σε θέματα κληρώσεων.

11.ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ:

Σε περίπτωση ισοβαθμίας στο Ατομικό Σχολικό πρωτάθλημα ισχύουν τα εξής:.

Για ελβετικό σύστημα:

(α). Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβάθμων (εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).
(β). Το κριτήριο Μπούχολτζ (βαθμοί αντιπάλων).
(γ). Το κριτήριο Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).

(δ). Άθροισμα προοδευτικής βαθμολογίας (και τα κριτήρια άρσης της).

Για κυκλικό σύστημα (round robin):

(α). Το κριτήριο Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα)
(β). Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρια με τις περισσότερες νίκες).
(γ). Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβάθμων (εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).

12.ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ: Από τους αγωνιζόμενους στο Ατομικό Πρωτάθλημα θα προκριθούν για τους Πανελλήνιους Σχολικούς 8 μαθητές ανά τάξη (5 μαθητές και 3 μαθήτριες), από το Νηπιαγωγείο μέχρι και το Λύκειο.

13. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΚΡΙΜΕΝΩΝ: Για να αποφευχθούν ελλείψεις συμμετοχών στους Πανελλήνιους Σχολικούς τα 10 πρώτα αγόρια και τα 5 πρώτα κορίτσια θα δηλώσουν, σε σχετική κατάσταση, λίγο πριν τη λήξη των αγώνων, τα τηλέφωνα τους, σταθερό και κινητό, για να υπάρξει συνεννόηση για τους Πανελλήνιους Σχολικούς.

Θα υπάρξει μια αρχική αποδοχή στο Ρέθυμνο και η αποδοχή αυτή θα πρέπει να επιβεβαιωθεί, στον Έφορο Αγώνων της ΕΣΣΚ Στεφανάτο Χαράλαμπο, με email (στο babisstefanatos@gmail.com και στο stefanatos@gazichess.gr) , μέχρι την Παρασκευή 8 Απριλίου 2016.

Μετά την ημερομηνία αυτή δεν θα γίνεται δεκτή καμία δήλωση συμμετοχής.

14.ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ:  Στο Ατομικό Σχολικό πρωτάθλημα κύπελλα θα πάρουν ο 1ος νικητής και η 1η νικήτρια  κάθε κατηγορίας. Μετάλλια θα δοθούν στους τρεις πρώτους νικητές και νικήτριες.

Όλοι οι μαθητές που θα αγωνιστούν θα πάρουν αναμνηστικά διπλώματα.

15.ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ:  Η μετακίνηση των συμμετεχόντων, των μαθητών  και των συνοδών τους, για να φτάσουν στο χώρο των Αγώνων, θα γίνει με λεωφορεία του ΚΤΕΛ, με έκπτωση 50%, στο κανονικό εισιτήριο της γραμμής, από Ηράκλειο και Χανιά, εφόσον υπάρξει το σχετικό ενδιαφέρον από 25 τουλάχιστον μαθητές και συνοδούς, ανά δρομολόγιο.

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την μετακίνηση με λεωφορείο θα πρέπει να γνωστοποιηθεί μέχρι την Τρίτη 22 Μαρτίου 2016 στο email scholiko[email protected]gmail.com

Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής οι μαθητές με τους συνοδούς τους θα πρέπει να μετακινηθούν με δικά τους μέσα στο Ρέθυμνο και στο χώρο των Αγώνων.

16.ΔΙΑΜΟΝΗ: Η διαμονή, για τους εκτός Ρεθύμνου και όσους άλλους επιθυμούν, θα γίνει στο ξενοδοχείο των Αγώνων Theartemis Palace**** στο Ρέθυμνο, στην οδό Μάρκου Πορτάλιου 26, τηλ.2831053991. Οι τιμές για διαμονή και πλήρη διατροφή στο ξενοδοχείο έχουν αναλυτικά ως εξής:

·         Μονόκλινο δωμάτιο, 50 ευρώ ημερησίως

·         Μονόκλινο δωμάτιο και 1 παιδί (1 ενήλικας και 1 παιδί 2-12 ετών), 65 ευρώ ημερησίως

·         Μονόκλινο δωμάτιο & 2 παιδιά (1 ενήλικας & 2 παιδιά 2-12 ετών), 75 ευρώ ημερησίως

·         Δίκλινο δωμάτιο, 70 ευρώ ημερησίως

·         Δίκλινο δωμάτιο και 1 παιδί (2 ενήλικες και 1 παιδί 2-12 ετών), 87,50 ευρώ

·         Δίκλινο δωμάτιο & 2 παιδιά (2 ενήλικες & 2 παιδιά 2-12 ετών), 100 ευρώ ημερησίως

·         Τρίκλινο δωμάτιο, 90 ευρώ ημερησίως (3 ενήλικες)

·         Τετράκλινο δωμάτιο, 100 ευρώ ημερησίως (4 ενήλικες)

Επιπλέον γεύματα 10 € το γεύμα.

Οι τιμές αυτές αφορούν διανυκτέρευση και πλήρη διατροφή για το Σάββατο 26 Μαρτίου 2016, δηλαδή φαγητό το Σάββατο βράδυ και Κυριακή 27 Μαρτίου 2016, πρωί και μεσημέρι.

Όσοι ενδιαφέρονται να διανυκτερεύσουν στο ξενοδοχείο πρέπει να ενημερώσουν, μέχρι την Τρίτη 22 Μαρτίου 2016, με email στο reservations@theartemis.gr ή στο τηλέφωνο 2831053391 (ώρες επικοινωνίας 09.00-16.00, καθημερινές). Τα χρήματα για τα δωμάτια θα πληρωθούν με την παραλαβή τους., στην υποδοχή του ξενοδοχείου.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι διοργανωτές ενημερώνουν τους γονείς ότι δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για την επιτήρηση των αγωνιζομένων μαθητών και μαθητριών εκτός του χώρου αγώνων.

17.ΓΕΝΙΚΑ: Για οτιδήποτε προκύψει και δεν προβλέπεται στην προκήρυξη της διοργάνωσης αρμόδια είναι η διεύθυνση των αγώνων   ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Παγκρήτιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Σκακιού 2005
Παγκρήτιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Σκακιού 2006
Παγκρήτιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Σκακιού 2007
Παγκρήτιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Σκακιού 2008
Παγκρήτιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Σκακιού 2009
Παγκρήτιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Σκακιού 2010
Παγκρήτιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Σκακιού 2011
Παγκρήτιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Σκακιού 2012
Παγκρήτιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Σκακιού 2013
Παγκρήτιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Σκακιού 2014
Μαθητικό Πρωτάθλημα Δυτ. Κρήτης 2008
Μαθητικό Πρωτάθλημα Δυτ. Κρήτης 2009
Μαθητικό Πρωτάθλημα Δυτ. Κρήτης 2010
Μαθητικό Πρωτάθλημα Δυτ. Κρήτης 2011
Μαθητικό Πρωτάθλημα Δυτ. Κρήτης 2012
Μαθητικό Πρωτάθλημα Δυτ. Κρήτης 2013
Μαθητικό Πρωτάθλημα Δυτ. Κρήτης 2014