ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΚΑΚΙΟΥ ΔΥΤ. ΚΡΗΤΗΣ 2016


9o ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΚΑΚΙΟΥ ΔΥΤ. ΚΡΗΤΗΣ

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΣΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ 2015

 
Σερπετσιδάκη Εύα
Πρωταθλήτρια Ελλάδος
Λυκείων
Βοζινάκη Ανθή
Πρωταθλήτρια Ελλάδος γενικής κατάταξης
B' Γυμνασίου
Σερπετσιδάκης Νίκος
Πρωταθλητής Ελλάδος
Α' Γυμνασίου
Τζαγκαράκης Παναγιώτης
Πρωταθλητής Ελλάδος
 Δ'  δημοτικού
Αντωνιουδάκης Γιώργος
Πρωταθλητής Ελλάδος
 Α' δημοτικού
Χασουράκη Χρυσή
Πρωταθλήτρια Ελλάδος
 Νηπίων
Καραβιτάκη Ευαγγελία
Πρωταθήτρια Ελλάδος
 Δ' δημοτικού
Κουκουράκη Χρυσή
Αργυρό μετάλλιο στην
Α' Γυμνασίου
Παπαδοκωνσταντάκη Κατερίνα
Χάλκινο μετάλλιο στην
Γ' δημοτικού
Καραβιτάκη Αντωνία
Χάλκινο μετάλλιο στην
Β' δημοτικού

Την τεράστια ανάπτυξη που έχει το σκάκι στο νησί μας επιβεβαίωσε για άλλη μια χρονιά η διοργάνωση του 9ου Μαθητικού Πρωταθλήματος Δυτικής Κρήτης (2016). 400 νεαροί σκακιστές από τους Νομούς Χανίων και Ρεθύμνης έδωσαν παρών στους αγώνες, πλημμυρίζοντας κυριολεκτικά τους άνετους χώρους του MEGA PLACE στον Βλητέ Σούδας. Διοργανωτές των αγώνων ήταν η Σκακιστική Ακαδημία Χανίων, η Περιφέρεια Χανίων και ο Δήμος Χανίων, ενώ η διοργάνωση τελούσε  υπό  την  αιγίδα  της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας και του  Υπουργείου  Παιδείας, αφού ήταν η πρώτη φορά που έγινε μετά και την επίσημη πλέον ένταξη του σκακιού στον σχολικό αθλητισμό με απόφαση της πολιτείας.

Το πρωτάθλημα αυτό θεωρείται το η μαζικότερη από τις διοργανώσεις που διεξάγεται στην Κρήτη, γεγονός που επιβεβαιώνεται και τη φετινή χρονιά καθώς συμμετείχαν 401 μαθητές όλων των βαθμίδων. Αριθμός εντυπωσιακός που δείχνει και την μεγάλη ανάπτυξη που έχει το σκάκι ιδιαίτερα στον Νομό μας. Αισθητά ανεβασμένος σε σχέση με προηγούμενες χρονιές ήταν και ο αριθμός των παικτών που ήρθαν από το Ρέθυμνο για να αγωνιστούν. 

Βλέποντας τις συμμετοχές πρέπει να τονίσουμε τη μεγάλη παρουσία παιδιών από όλα τα διαμερίσματα του Νομού μας. Παλαιόχωρα, Σφακιά, Ανώπολη, Πλάτανος, Βρύσες, και το μεγαλύτερο πλήθος βέβαια ανήκει από σχολεία του Δήμου Πλατανιά δείγμα βέβαια της συστηματικής δουλειάς στον Δήμο αυτό, μέσω των προγραμμάτων εκμάθησης σκακιού.
Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι μπορούμε να τονίσουμε για άλλη μια φορά το υψηλό επίπεδο των παιδιών και ειδικά στις μικρές ηλικίες! Οι αθλητές των Χανίων πρωτοστατούν μόνιμα σε Πανελλήνιο επίπεδο και βλέποντας την εξέλιξη των πρωταθλημάτων καταλαβαίνουμε ότι το μέλλον είναι ακόμη λαμπρότερο!  Στα αξιοσημείωτα των αγώνων είναι η σημαντική αύξηση των κοριτσιών στον αριθμό των προκριθέντων για το Παγκρήτιο πρωτάθλημα και επίσης η πρώτη θέση της Ψαριανού Έλενας στα Νήπια και το αργυρό μετάλλιο του Σπυριδάκη Γιώργου οι οποίοι είναι σε ηλικία μόλις προνηπίων!

Οι μεγάλες και όμορφες εγκαταστάσεις του πολυχώρου ψυχαγωγίας MEGA PLACE καθώς και η εμπειρία των ανθρώπων της ΣΑΧ βοήθησαν έτσι ώστε η διοργάνωση να διεξαχθεί κάτω από άψογες συνθήκες χωρίς το παραμικρό πρόβλημα και να περάσουν όλοι ένα ευχάριστο Σαββατοκύριακο αγωνιζόμενοι στο αγαπημένο τους άθλημα. Το επίπεδο των αγώνων είναι από τα υψηλότερα σε όλη την Ελλάδα μιας και κάθε χρόνο τα παιδιά που διακρίνονται από αυτά τα πρωταθλήματα πρωταγωνιστούν και στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα!  Εξαιρετικά επιτυχημένη ήταν και η τελετή λήξης - απονομών στον κύρια αίθουσα του κινηματογράφου, η οποία γέμισε ασφυκτικά από τους μαθητές, γονείς και συνοδούς που καταχειροκρότησαν τους διακριθέντες, αλλά και όλους τους μαθητές στους οποίους απονεμήθηκε δίπλωμα συμμετοχής για την προσπάθειά τους.

Την διοργάνωση τίμησαν με την παρουσία τους: η Βουλευτής Χανίων κ. Βάλια Βαγιωνάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Απασχόλησης κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης, ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, η υπεύθυνη του Τμήματος Δία Βίου Μάθησης, Παιδείας και Απασχόλησης κα Κατερίνα Ζομπανάκη εκ μέρους της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, εκπρόσωποι από το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Χανίων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, που φρόντισαν για την υγειονομική - ασφαλή διεξαγωγή μιας τόσο μαζικής διοργάνωσης  καθώς και ο διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων κ. Χιωτάκης Γιάννης που έκανε αναφορά στην πλούσια και πολύχρονη εμπειρία της ένταξης του σκακιού στο σχολικά προγράμματα στα Χανιά, τις συμβολή του στην συγκρότηση της προσωπικότητας των μαθητών και στην καλύτερη επίδοσή τους στα μαθήματα και γενικότερα στα οφέλη των παιδιών που ασχολούνται με το πνευματικό άθλημα.

Στην τελετή λήξης ο Πρόεδρος της ΣΑΧ κ. Γιάννης Παπαδημητράκης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κάνει η Σκακιστική Ακαδημία Χανίων για τη διάδοση του Σκακιού και συνεχάρη τους γονείς για την προσπάθεια τους να δώσουν δημιουργικές διεξόδους την δύσκολη αυτή περίοδο στα παιδιά τους. Ευχαρίστησε όλους - γονείς, μέλη και φίλοι του συλλόγου - για την εθελοντική και ακούραστη συμβολή τους, που όπως πάντα έτσι και φέτος εγγυάται την επιτυχία της συγκεκριμένης διοργάνωσης. Ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό το ότι η Χανιώτικη κοινωνία και οι φορείς της Πόλης μας, την περίοδο αυτή δεν το βάζουν κάτω αλλά με μεγαλοψυχία στηρίζουν τις πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες του τόπου δίνοντας θετικά μηνύματα στη νεολαία μας, ευχαριστώντας τέλος τους χορηγούς της διοργάνωσης που ήταν τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Λένα Φυντριλάκη-Μανουσέλη, το Αρχιτεκτονική εταιρεία Διακοσμήσεων origami, το βιβλιοπωλείο Librairie, η ΥΔΡΟΤΕΧΝΙΚΗ Αφοι Παπαγιαννάκη ΟΕ και τα Φροντιστήρια ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ και ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ.

Στις συνολικές βαθμολογίες οι μαθητές του Συλλόγου της Σκακιστικής Ακαδημίας Χανίων κυριάρχησαν για άλλη μια χρονιά στις περισσότερες κατηγορίες. Ανέβασαν ακόμη περισσότερο σε σχέση με άλλες χρονιές των αριθμό των μεταλλίων κατακτώντας 38 συνολικά μετάλλια τα 14 εκ των οποίων ήταν χρυσά! Δέκα μετάλλια κατέκτησαν οι αθλητές του ΚΥΔΩΝ με τέσσερα χρυσά και δέκα επίσης κατέκτησαν οι μαθητές του ΟΑΧ με τρία χρυσά. Τέσσερα μετάλλια κατέκτησαν οι αθλητές του ΣΚΟΡ με ένα χρυσό.

Τη συνέχεια των μαθητικών πρωταθλημάτων παίρνει το Παγκρήτιο Ομαδικό Πρωτάθλημα το οποίο θα διεξαχθεί στις 20 Μαρτίου στο Creta Paradise στον Πλατανιά Χανίων και στις 27 Μαρτίου η τελική φάση του Ατομικού Παγκρήτιου Μαθητικού Πρωταθλήματος στο Ρέθυμνο.

 
 

Παρακάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις βαθμολογίες όλων των κατηγοριών


ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Παγκρήτιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Σκακιού 2005
Παγκρήτιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Σκακιού 2006
Παγκρήτιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Σκακιού 2007
Παγκρήτιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Σκακιού 2008
Παγκρήτιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Σκακιού 2009
Παγκρήτιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Σκακιού 2010
Παγκρήτιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Σκακιού 2011
Παγκρήτιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Σκακιού 2012
Παγκρήτιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Σκακιού 2013
Παγκρήτιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Σκακιού 2014
Παγκρήτιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Σκακιού 2015
Μαθητικό Πρωτάθλημα Δυτ. Κρήτης 2008
Μαθητικό Πρωτάθλημα Δυτ. Κρήτης 2009
Μαθητικό Πρωτάθλημα Δυτ. Κρήτης 2010
Μαθητικό Πρωτάθλημα Δυτ. Κρήτης 2011
Μαθητικό Πρωτάθλημα Δυτ. Κρήτης 2012
Μαθητικό Πρωτάθλημα Δυτ. Κρήτης 2013
Μαθητικό Πρωτάθλημα Δυτ. Κρήτης 2014
Μαθητικό Πρωτάθλημα Δυτ. Κρήτης 2015