ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑΣ

 

Διεθνής μαιτρ ο Θεοδώρου Νικόλας!

Ιστορία για το Ελληνικό σκάκι έγραψε ο Νικόλας Θεοδώρου!
Συγκεκριμένα με την νόρμα διεθνούς μαιτρ που κατέκτησε στα Ανώγεια η οποία ήταν και η τρίτη σημαίνει αυτόματα και την απόκτηση του τίτλου μιας και η άλλη προϋπόθεση που απαιτείται (ΕΛΟ πάνω από 2.400) την έχει πετύχει εδώ και δύο χρόνια!

Μία εντυπωσιακή πορεία γενικότερα με πολλούς Πανελλήνιους τίτλους, διεθνείς επιτυχίες πρώτες θέσεις σε διεθνή τουρνουά πρωτόγνωρα για Ελληνικά δεδομένα από έναν αθλητή τόσο μικρής ηλικίας!

Ο Νικόλας ξεκίνησε το σκάκι σε ηλικία 8 ετών δείχνοντας από την αρχή το μεγάλο του ταλέντο αλλά παράλληλα και ιδιαίτερα σεβασμό για ότι έκανε….  παραθέτουμε στη συνέχεια τα λόγια της Αγγελικής, λόγια που αντιπροσωπεύουν τον σύλλογό μας αλλά και τον σύλλογο του ΣΚΟΡ όπου ξεκίνησε την σκακιστική του διαδρομή για την πορεία και την προσωπικότητα του Νικόλα…

Είναι σαν το άσπρο και το μαύρο της ζωής να το γνώρισε πάνω στα τετράγωνα μιας σκακιέρας, πάνω στα κομμάτια ενός σκακιού. Και σαν από διαίσθηση ότι το καλό και το κακό δεν είναι θέμα χρώματος  αλλά υποκίνησης κράτησε ουδέτερη στάση. Αντιμετώπιζε  εξαρχής τον αντίπαλο με ιδιαίτερο σεβασμό, δεν υποτίμησε ποτέ, δεν χαρίστηκε.

Αξιόλογη σκακιστική φιγούρα από μικρή ηλικία γινόταν ένα με την σκακιέρα, κινούνταν μεθοδικά, με απίστευτη ωριμότητα, με εντυπωσιακή συνδυαστική επινόηση, με μοναδική άνεση να οδεύει κατευθείαν σε πλεονέκτημα, να κατακτά φινάλε νίκης.

                Χωρίς ίχνος επίδειξης, ακόμα και όταν οι τίτλοι κατακτιούνταν ο ένας μετά τον άλλο, από παιδική ηλικία, ηλικία που θα δικαιολογούσε απόλυτα έναν έστω υποτυπώδες ενθουσιασμό, περηφάνια ή και έπαρση, ο Νικόλας έδινε την αίσθηση ότι ο στόχος του ήταν ακόμα πιο μακρινός, οι δυνατότητές του απεριόριστες. Ήρεμος με την σεμνότητα του νικητή δεν πανηγύριζε με όλους εμάς, που τον θαυμάζουμε και σκεπτόμενοι κοντόφθαλμα δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι υπάρχει και πιο ψηλά, και  πέρα από αυτό που ήδη σ’ αυτή την ηλικία έχει φτάσει.

Θα θέλαμε να ευχηθούμε στο ΝΙΚΟΛΑ, στον δικό μας Νικόλα, την επίτευξη κάθε στόχου της ζωής του και την προσωπικής του πορείας με την σιγουριά ότι η ευφυΐα και το ήθος που διαθέτει, συνδυασμός συστατικών σπάνιος, θα επιφέρουν πάντα το καλύτερο δυνατόν ασπρόμαυρο αποτέλεσμα στην βαριάντα της ζωής του.

Γι’ αυτά και άλλα πολλά είμαστε ευγνώμονες και περήφανοι που ο 16χρονος σήμερα έφηβος  Νικόλας Θεοδώρου κατακτά τον τίτλο του Διεθνούς Μαιτρ! Στην μικρότερη ηλικία που Έλληνας σκακιστής έχει κατακτήσει τον συγκεκριμένο τίτλο, δεν υπάρχει καλύτερη επιβράβευση και καλύτερο παράδειγμα για το πλούσιο υλικό των συλλόγων μας, για το σκάκι μας και για το σκάκι γενικότερα στην Κρήτη!


Παρακάτω παραθέτουμε την παρτίδα που έπαιξε πρόσφατα ο Νικόλας εναντίον του Nevednichy στο 9ο Διεθνές Τουρνουά της Παλαιόχωρας με σχόλια του ίδιου.