ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΡΗΤΗΣ 2015

 

ΚΥΠΕΛΟ ΚΡΗΤΗΣ

Η ΣΑΧ ΚΥΠΕΛΟΥΧΟΣ ΚΡΗΤΗΣ!

κέρδισε στον τελικό την ομάδα του Α.Ο. Kύδωνα με 4-0

Οι αθλητές της ΣΑΧ με τον Προπονητή τους και τον Αντιδήμαρχο Δήμου Πλατανιά κ. Δασκαλάκη Νίκο

Το μυστικό των επιτυχιών έχει ανακαλύψει η Σκακιστική Ακαδημία Χανίων και ή ομάδα της οδηγείται από τον ένα θρίαμβο στον άλλο! Δεν πέρασε ένας μήνας που πανηγύριζε την άνοδο της ομάδα της ΚΑΙΣΣΑΣ στην Α΄ εθνική κατηγορία και φτάνει σε μία άλλη διασυλλογική διάκριση με την κατάκτηση του Κυπέλλου Κρήτης! Η επιτυχία αυτή αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις αν αναλογιστούμε ότι με την ομάδα της ΣΑΧ αγωνίστηκαν εννιά παίκτες από τους οποίους οι οκτώ ήταν έφηβοι σκακιστές!

Για να φτάσει σΆ αυτή την επιτυχία η ΣΑΧ κέρδισε κατά σειρά την πρώτη αγωνιστική την ομάδα του Α.Ο.
Νίκος Καλέσης
 Κισσάμου με 4-0. Την 2η αγωνιστική απέκλεισε την ομάδα του ΟΦΣΧ με 4-0. Στα ημιτελικά αντιμετώπισε την ομάδα του ΟΑΑ Ηρακλείου μία ομάδα με ένδοξο παρελθόν και την μοναδική που κατάφερε να κόψει ένα βαθμό από την ΣΑΧ αλλά το τελικό σκορ με 3-1 έδινε την πρόκριση στην
Νικόλας Θεοδώρου
ομάδα της ΣΑΧ. Στον τελικό αντίπαλος της ΣΑΧ ήταν η ομάδα του Α.Ο. Κύδωνα. Παρά το ότι θα περιμέναμε ένα ντέρμπυ ο αγώνας αποδείχτηκε άνισος με την ομάδα της ΣΑΧ να κερδίζει πεντακάθαρα με 4-0! Το ματς ξεκίνησε με τη νίκη του Νικόλα Θεοδώρου επί του Βασίλη Μπούνη! Ο 15χρονος σκακιστής της ΣΑΧ είναι ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έχουν αναδειχτεί στη χώρα μας, κέρδισε πεντακάθαρα και γρήγορα τον έμπειρο αντίπαλό του με μία ωραία θυσία ίππου δίνοντας έτσι ψυχολογικό πλεονέκτημα στους συμπαίκτες του. Η συνέχεια ανήκει στον Νίκο Καλέση. Η δυναμικότητά του και η εμπειρία του με χρόνια συμμετοχής στην εθνική μας ομάδα δεν άφησε περιθώρια στην αντίπαλό του Κατερίνα Παυλίδου που πρόσφατα αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Ελλάδος Γυναικών και έδωσε τον δεύτερο βαθμό στην ομάδα της ΣΑΧ. Το ματς κρίθηκε με τη νίκη του Κων/νου Λιοδάκη επί του Γιάννη Καλογερή. Ο Κωνσταντίνος σε μία περίπλοκη θέση ανακάλυψε μία ωραία θυσία κομματιού παίρνοντας την πρωτοβουλία που πολύ σύντομα την μετέφρασε και σε νίκη! Πολύ ωραία και ώριμη αντιμετώπιση του αγώνα από τον νεαρό πρωτοετή φοιτητή της Οδοντιατρικής. Ο θρίαμβος για την ομάδα της ΣΑΧ ολοκληρώθηκε με τη νίκη του Αργύρη Παπαδόπουλου επί του Μάνου Καζάκου! Ο 16χρονος Αργύρης έχοντας μία συνεχή βελτίωση στο παιχνίδι του απέδωσε τα μέγιστα και κέρδισε τον αντίπαλό του δίνοντας έτσι μορφή θριάμβου στη νίκη της ομάδας του!

Λιοδάκης Κων/νος και Παπαδόπουλος Αργύρης

Με την ομάδα της ΣΑΧ αγωνίστηκαν οι: Καλέσης Νίκος, Θεοδώρου Νικόλας, Ναούμ Σπύρος, Λιοδάκης Κων/νος, Παπαδόπουλος Αργύρης, Βοζινάκη Ανθή, Γεωργακόπουλος Νίκος, Πατρελάκης Ευάγγελος και Παπαδημητράκης Γιώργος.
Πλέον η ομάδα της ΣΑΧ περιμένει την κλήρωση από τον όμιλο Αττικής για να δει τον επόμενο αντίπαλό της στους 16 της διοργάνωσης,   

Στον μικρό τελικό η ομάδα του ΟΦΗ κέρδισε τον ΟΑΑ Ηρακλείου με 3-1 κατακτώντας την 3η θέση! 

ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΡΗΤΗΣ

FINAL FOUR
 
ΤΕΛΙΚΟΣ
 Κυριακή 17/5 ώρα 10.00΄
1 ΚΥΔΩΝ  Σ.Α.Χ. 0 - 4
2  ΟΑΑ. Ηρακλείου Ο.Φ.Η.  1 - 3

ΣΑΧ, ΚΥΔΩΝ, ΟΦΗ και ΟΑΑΗ στο FINAL FOR του κυπέλλου!

Με εκπλήξεις, αποχωρήσεις και παραβιάσεις της προκήρυξης συνεχίστηκε ο θεσμός του Κυπέλλου!

Το Σάββατο 7 Μαρτίου διεξήχθη ο πρώτος γύρος του Κυπέλλου Κρήτης. Στους αγώνες αυτούς όλες οι ομάδες αγωνίζονται σε έναν όμιλο ανεξαρτήτου κατηγορίας και η σύνθεση είναι τετραμελής όπου οι παίκτες είναι ελεύθεροι να αγωνιστούν σε όποια σκακιέρα θέλουν ανεξαρτήτου δυναμικότητας. Το γεγονός αυτό αλλάζει τους συσχετισμούς στις ομάδες και πολύ συχνά βλέπουμε εκπλήξεις με ομάδες μικρότερων κατηγοριών να αποκλείουν θεωρητικά ισχυρότερες!
Στους αγώνες αρχικά συμμετείχαν 23 ομάδες για να διεξαχθεί αρχικά ένας εμβόλιμος γύρος με σκοπό την εξομάλυνση της κλήρωσης.

ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
ΟΜΙΛΟΣ ΚΡΗΤΗΣ
Εμβόλιμος γύρος
 Σάββατο 07/3 ώρα 16.30΄
1 Σ.Α. ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ Α.Ο.Α.Ν. 2000 3 - 1
2 Ο.Φ.Η. 2000  Ε.Γ.Ο.Η. 4 - 0
3 Σ.Ο.ΑΝΩΓΕΙΩΝ ΝΕΟΙ ΗΡΟΔΟΤΟΥ 1 - 3
4 Σ.Ο.ΡΙΘΥΜΝΑ Ο.Φ.Σ.Χ.   1/2-31/2
5 ΛΕΩΝ ΚΑΝΤΙΑ Π.Α.Ο.Κ. 4 - 0
6 Ο.Α.Χ. 2000  Α.Ο. ΚΙΣΣΑΜΟY 1- 3
7 ΚΑΪΣΣΑ Χανίων ΣΚ.Ο.Ρ. 11/2-21/2 
       

Το Σάββατο 9 Μαΐου είχαμε τον 1ο γύρο του κυπέλλου όπου συμμετείχαν 16 ομάδες. Έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι είδαμε νίκες άνευ αγώνος με ομάδες να δηλώνουν συμμετοχή αλλά να μην παρουσιάζονται, αποτέλεσμα της μη πρόληψης μέτρων από πλευράς ΕΣΣΚ έτσι ώστε να εξασφαλίσει πιο αντικειμενικούς αγώνες.  Αναλυτικά τώρα τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Η ομάδα της Σκακιστικής Ακαδημίας Χανίων δεν δυσκολεύτηκε να κάμψει την αντίσταση του Α.Ο. Κισσάμου παρά την νεανική ομάδα που παρέταξε. Κέρδισε με 4-0 παίρνοντας παράλληλα τρεις παίκτες της το βάπτισμα σε αγώνες κυπέλλου. Η 14χρονη Βοζινάκη Ανθή αγωνίστηκε στην πρώτη σκακιέρα εκτελώντας παράλληλα και χρέη αρχηγού! Η ωριμότητά της και η εμπειρία της στα πέντε χρόνια που αγωνίζεται στην πρώτη ομάδα της ΣΑΧ είναι αρκετή για να αναλαμβάνει με υπευθυνότητα τέτοιες αρμοδιότητες. Μάλιστα η νίκη της επί του Σκουλάκη έσπασε και ένα πολύ εντυπωσιακό σερί που είχε ο αντίπαλός της πρόσφατα στο διασυλλογικό πρωτάθλημα Γ΄ εθνικής με 7 στα 7! Το ¨βάπτισμα¨ σε αγώνες κυπέλλου πήραν με νίκες ο Γεωργακόπουλος Νίκος, Πατρελάκης Ευάγγελος και Παπαδημητράκης Γιώργος.  

Ντέρμπυ διεξήχθη μεταξύ του Κύδωνα και του ΟΤΕ με την ομάδα του Κύδωνα να παίρνει οριακή νίκη με 2,5 - 1,5. Δεν συνέβη το ίδιο όμως στον άλλο αγώνα που παιζόταν στον ίδιο χώρο και ο ΟΦΣΧ έκανε την έκπληξη και απέκλεισε τον ΟΑΧ παρά το ότι τους χωρίζει μία κατηγορία και πολλά χρόνια ιστορία... Ο ΣΟ Ηρακλείου όπως ήταν αναμενόμενο θα λέγαμε δεν παρουσιάστηκε στο Ρέθυμνο με τον ΣΚΟΡ να παίρνει νίκη «στα χαρτιά» με 3,5 - 0. Έκπληξη και ο αποκλεισμός δύο ομάδων που πρωταγωνιστούσαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Β΄ εθνική του ΛΑΤΩ Αγ. Νικολάου και του Γαζίου από την ομάδα του ΛΕΩΝ ΚΑΝΤΙΑ και Νέους Ηροδότου. Αρνητικά σχόλια σίγουρα προκάλεσε η μη παρουσία της ομάδας του Γαζίου. Μία ομάδα με βλέψεις ανόδου στην Α΄ εθνική να μην μπορέσει να "μαζέψει" τέσσερις αθλητές για να αγωνιστούν στον αγώνα κυπέλλου.....
Αναλυτικά όλα τα αποτελέσματα του 1ου γύρου έχουν ως εξής:

ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
ΟΜΙΛΟΣ ΚΡΗΤΗΣ
1ος γύρος
 Σάββατο 09/5 ώρα 16.30΄
1 Α.Ο. ΚΙΣΣΑΜΟY Σ.Α.Χ. 0 - 4
2 ΚΥΔΩΝ Ο.Τ.Ε. Χανίων 21/2-11/2
3 Ο.Φ.Η.    Σ.Α. ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ 3 1/2- 0
4  Ο.Φ.Σ.Χ.    Ο.Α.Χ.  21/2-11/2
5 ΛΑΤΩ Αγ. Νικολάου ΛΕΩΝ ΚΑΝΤΙΑ 11/2- 21/2
6 Ο.Α.Α.Η.  Ο.Φ.Η. 2000 4 - 0
7 ΝΕΟΙ ΗΡΟΔΟΤΟΥ Σ.Α ΓΑΖΙΟΥ  3 1/2- 0
8 ΣΚ.Ο.Ρ. Σ.Ο.Η. 3 1/2- 0
       

Παραβιάζοντας την γενική προκήρυξη που είχε δημοσιευτεί αλλά ταυτόχρονα και τη γενικότερη έννοια του θεσμού του κυπέλλου η ΕΣΣΚ αποφάσισε παραμονές τον αγώνων του 2ου γύρου να γίνει η κλήρωση πάλι με γεωγραφικά κριτήρια. Βέβαια, εδώ θεσμοθετήθηκαν όλες οι παράνομες συμμετοχές παιδιών στο σχολικό πρωτάθλημα, η συμμετοχή παιδιών στα πανελλήνια με μη αγωνιστικά κριτήρια, θα κολλούσαν σε κάτι τέτοιο; Όχι βέβαια έχουμε συνηθίσει σε τέτοιες αποφάσεις και ο καθένας βλέπει και κρίνει... Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε διακρίσεις παιδιών αλλά δημιουργούνται από τα ίδια τα παιδιά, με την προσπάθειά τους, με την συμμετοχή τους σε αγώνες, με τα αποτελέσματά τους. Είναι πολύ λυπηρό να βλέπεις διακρίσεις που επιβάλλονται από παράγοντες αδικώντας παιδιά και καταργώντας το σπουδαιότερο κριτήριο ενός αθλήματος που είναι ο ίδιος ο αγώνας και τα βαθμολογικά αποτελέσματα!

Για να ξαναγυρίσουμε στο αγωνιστικό μέρος και στους αγώνες της Κυριακής όπου η κλήρωση έφερε αντιμέτωπες την ομάδα της ΣΑΧ με τον ΟΦΣΧ. Ο αγώνας ήταν άνισος όπως αποδείχτηκε με την ομάδα της ΣΑΧ να κερδίζει άνετα με 4-0. Στον αγώνα αυτό έκανε την επανεμφάνισή του μετά από τρία χρόνια ο Λιοδάκης Κων/νος δίνοντας μάλιστα τον πρώτο βαθμό στην ομάδα του επί του Σημαντηράκη Απόλλωνα! ο Σπύρος Ναούμ βρήκε μία καλή δικαιολογία να κάνει ένα διάλειμμα από τα διαβάσματά του (Γ΄Λυκείου...) κερδίζοντας και αυτός εύκολα στη δεύτερη σκακιέρα τον Θωμαδάκη Ραφαήλ. Ακολούθησε η νίκη της Ανθής Βοζινάκη επί του Παπαδοκοκολάκη Παναγιώτη δίνοντας ταυτόχρονα και τη νίκη στην ομάδα της. Το ματς ολοκληρώθηκε με τη νίκη του αρχηγού της ομάδας Παπαδόπουλου Αργύρη επί του Γεωργαντά Αντώνη στην πρώτη σκακιέρα.

Ο Κύδωνας ξεπέρασε το εμπόδιο του ΣΚΟΡ κερδίζοντας πάλι οριακά με 2,5 - 1,5. Στην Ανατ. Κρήτη ο ΟΦΗ κέρδισε τους Ν. Ηροδότου με 3,5-0,5 και ο ΟΑΑΗ τον ΛΕΩΝ ΚΑΝΤΙΑ με 3-1

ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
ΟΜΙΛΟΣ ΚΡΗΤΗΣ
2ος γύρος
 Κυριακή 10/5 ώρα 11.00΄
1 Σ.Α.Χ. Ο.Φ.Σ.Χ. 4 - 0
2 ΣΚ.Ο.Ρ. ΚΥΔΩΝ 11/2-21/2
3 Ο.Φ.Η.    ΝΕΟΙ ΗΡΟΔΟΤΟΥ 3 1/2- 1/2
4  ΛΕΩΝ ΚΑΝΤΙΑ Ο.Α.Α.Η.  1 - 3
       

 

ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΡΗΤΗΣ

FINAL FOUR
 
Ημιτελικός
 Σάββατο 16/5 ώρα 17.30΄
1 Σ.Α.Χ. ΟΑΑ. Ηρακλείου  4 - 0
2 Ο.Φ.Η.  ΚΥΔΩΝ 11/2-21/2


ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΡΗΤΗΣ

FINAL FOUR
 
ΤΕΛΙΚΟΣ
 Κυριακή 17/5 ώρα 10.00΄
1 ΚΥΔΩΝ  Σ.Α.Χ. 0 - 4
2  ΟΑΑ. Ηρακλείου Ο.Φ.Η.  1 - 3