ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΚΑΚΙΟΥ ΔΥΤ. ΚΡΗΤΗΣ 2015


8o ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΚΑΚΙΟΥ ΔΥΤ. ΚΡΗΤΗΣ

 

Το Σαββατοκύριακο 28-1 Μαρτίου διεξήχθη το 8ο Σκακιστικό Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα Δυτ. Κρήτης στους συνεδριακούς χώρους του ξενοδοχείου «CRETA PARADISE» του Δήμου Πλατανιά.

Το Πρωτάθλημα συνδιοργάνωσαν η Π.Ε Χανίων, ο  Δήμος Πλατανιά, ο Δήμος Χανίων και οι σκακιστικοί σύλλογοι του ΑΟ ΚΥΔΩΝ και ΟΑΧ, ενώ η διοργάνωση τελούσε  υπό  την  αιγίδα  του  Υπουργείου  Παιδείας και της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας.
Το πρωτάθλημα αυτό θεωρείται το μαζικότερο που διεξάγεται στην Κρήτη και τη φετινή χρονιά οι συμμετοχές έφτασαν στις 351. Αριθμός σίγουρα πολύ μεγάλος αν και μικρότερος από αυτόν που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τα τελευταία χρόνια.

Το βέβαιο είναι ότι με όλη αυτή την ανάπτυξη που έχει και με την εισαγωγή του σκακιού στο πρόγραμμα της ευέλικτης ζώνης θα πρέπει να αρχίζει να προβληματίζει ο τρόπος διεξαγωγής στα επόμενα χρόνια μιας και αναμένεται αρκετά μεγαλύτερος αριθμός συμμετοχών. Είναι φανερό ότι χρειάζονται βελτιώσεις τόσο εντός του αγωνιστικού χώρου όσο και στον προαύλιο χώρο.

Η μεγάλη καθυστέρηση χρόνου έναρξης, το να μην συμπεριλαμβάνονται παιδιά στις κληρώσεις και να περιμένουν δυόμιση ώρες για να παίξουν, καθώς και τα πολλά αποτελέσματα άνευ αγώνος του 1ου αλλά και του 2ου γύρου είναι ορισμένα από τα θέματα που πρέπει να λύσουν οι διοργανωτές γιατί δημιουργούν προβλήματα και στις τελικές βαθμολογίες.

Επίσης οι διαιτητές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν ότι αυτά τα πρωταθλήματα δεν έχουν σχέση με το Παγκρήτιο ή με το Πανελλήνιο. Πολλά παιδιά έρχονται απλά και μόνο επειδή παρακολουθούν προγράμματα σε σχολεία ή ξέροντας απλά μόνο τις κινήσεις… Η υπερβολική αυστηρότητα και ο μηδενισμός είναι η εύκολη λύση. Είναι γεγονός ότι στις μικρές ηλικίες οι περισσότερες παρτίδες έληξαν με μηδενισμούς παιδιών από αντικανονικές κινήσεις παραβιάζοντας οι ίδιοι οι διαιτητές τους κανονισμούς! Ιδιαίτερα λυπηρή η περίπτωση κοριτσιού που διεκδικούσε μετάλλιο και μηδενίστηκε στους δύο τελευταίους γύρους! Ο κανονισμός είναι σαφής! Αντικανονική κίνηση υπάρχει μόνο όταν ο παίκτης που την κάνει πατήσει το χρονόμετρο!

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι μπορούμε να τονίσουμε για άλλη μια φορά το ψηλό επίπεδο των παιδιών και ειδικά στις μικρές ηλικίες! Οι αθλητές των Χανίων πρωτοστατούν μόνιμα σε Πανελλήνιο επίπεδο και βλέποντας την εξέλιξη των πρωταθλημάτων καταλαβαίνουμε ότι το μέλλον είναι ακόμη λαμπρότερο!  Στα αξιοσημείωτα η πρώτη θέση που κατέκτησε στα Νήπια ο αθλητής του ΑΟ Κισσάμου Μάνος Μαυρίδης καθώς και η πολύ καλή παρουσία των κοριτσιών του Ρεθύμνου στη Β΄ δημοτικού.
Στα μετάλλια οι αθλητές της ΣΑΧ πήραν 32 συνολικά, 12 πήραν οι αθλητές του Κύδωνα και 12 επίσης ο ΟΑΧ, 5 μετάλλια κατέκτησαν αθλητές του ΣΚΟ Ρεθύμνου και δύο ο ΑΟ Κισσάμου.

Βλέποντας τις συμμετοχές πρέπει να τονίσουμε τη μεγάλη παρουσία παιδιών από τα σχολεία του Δήμου Πλατανιά δείγμα της συστηματικής δουλειάς που γίνεται τα τελευταία χρόνια σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Δήμος πρωτοστατεί όχι μόνο σε προγράμματα ανάπτυξης και διάδοσης του σκακιού αλλά και διοργανωτικά όπου πλήθος διοργανώσεων διεξάγονται στα όρια του Δήμου δίνοντας βάσεις και κίνητρα στα παιδιά της περιοχής! Σε όλη αυτή την προσπάθεια πρέπει να τονίσουμε τη μεγάλη συμβολή του Δημάρχου κ. Μαλανδράκη Γιάννη ο οποίος με στρατηγικές κινήσεις χαράσσει νέους δρόμους για τη νεολαία της περιοχής!  

Μαθητές του Δήμου Πλατανιά που βραβεύτηκαν στους αγώνες
από αριστερά Αγγελάκης Αλέξιος, Γεωργιάδης Κων/νος, Μαρινάκη Ελένη, Αγγελάκη Φιλίππα και Κυριακάκης Παναγιώτης

Παρακάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις βαθμολογίες όλων των κατηγοριών


ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Παγκρήτιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Σκακιού 2005
Παγκρήτιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Σκακιού 2006
Παγκρήτιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Σκακιού 2007
Παγκρήτιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Σκακιού 2008
Παγκρήτιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Σκακιού 2009
Παγκρήτιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Σκακιού 2010
Παγκρήτιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Σκακιού 2011
Παγκρήτιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Σκακιού 2012
Παγκρήτιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Σκακιού 2013
Παγκρήτιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Σκακιού 2014
Μαθητικό Πρωτάθλημα Δυτ. Κρήτης 2008
Μαθητικό Πρωτάθλημα Δυτ. Κρήτης 2009
Μαθητικό Πρωτάθλημα Δυτ. Κρήτης 2010
Μαθητικό Πρωτάθλημα Δυτ. Κρήτης 2011
Μαθητικό Πρωτάθλημα Δυτ. Κρήτης 2012
Μαθητικό Πρωτάθλημα Δυτ. Κρήτης 2013
Μαθητικό Πρωτάθλημα Δυτ. Κρήτης 2014