ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ RILTON - ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ

Εντυπώσεις από το τουρνουά Rilton ELO 2014 στη Στοκχόλμη

Μια σειρά από τουρνουά που γίνεται την περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων είναι τα Rilton Cup / Rilton ELO που διεξάγονται στη Στοκχόλμη. Φέτος διεξήχθη το 44ο Rilton Cup την περίοδο 27 Δεκεμβρίου με 5 Ιανουαρίου στην πολύ ωραία αίθουσα του ξενοδοχείου Clarion, που βρίσκεται σε ένα από τα πολλά νησιά της Στοκχόλμης. Οι συνθήκες διεξαγωγής του τουρνουά ήταν πάρα πολύ καλές: οι διοργανωτές και οι διαιτητές ήταν ευγενικοί και εξυπηρετικοί και το κλίμα μεταξύ των παικτών ήταν ανταγωνιστικό αλλά πολύ καλό. Η αίθουσα ήταν αρκετά ευρύχωρη για να εξυπηρετήσει με άνεση το τουρνουά και είχε καταπληκτική θέα στην πόλη της Στοκχόλμης.

Στο Rilton Cup στην πρώτη θέση ισοβάθμησαν ο νορβηγός Hammer με τον σουηδό Hillarp Persson (με 7 βαθμούς),
Καλαϊτζόγλου Παναγιώτης
ενώ στο
Rilton ELO πρώτος βγήκε ο νορβηγός Magnus Eriksen (με 7,5 βαθμούς). Εγώ ξεκίνησα πολύ καλά στο Rilton ELO με 4,5/5. Δυστυχώς μία ίωση με ταλαιπώρησε από το δεύτερο μισό του τουρνουά και μετά με συνέπεια να μην μπορώ να αποδώσω τα αναμενόμενα και να χάσω από κούραση πολλούς πολύτιμους βαθμούς. Μετά από μια περιπετειώδη ισοπαλία στον 6ο γύρο με τον τελικό νικητή του τουρνουά έκανα μόνο ½ βαθμό ακόμη στη συνέχεια με συνέπεια να μείνω με 5,5 βαθμούς στην 22η θέση.

Η Στοκχόλμη είναι μια πόλη με πολλά μουσεία και αξιοθέατα. Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να δει όποιος την επισκέπτεται είναι το μουσείο Vasa (http://www.vasamuseet.se/en/) όπου μπορεί να θαυμάσει ένα πολεμικό πλοίο του 1628 σε πολύ καλή κατάσταση. Επίσης αρκετά ενδιαφέρον ήταν το μουσείο Nordiska (http://www.nordiskamuseet.se/en), όπως και το παραδοσιακό χωριουδάκι Skansen (http://www.skansen.se/en/kategori/english). Ακόμη μπορεί κάποιος να απολαύσει τον καφέ του με πανοραμική θέα της Στοκχόλμης στον πύργο kaknas (http://www.kaknastornet.se) ή να επισκεφτεί το εθνικό μουσείο (http://www.nationalmuseum.se/sv/English-startpage), όπου μπορεί να δει έργα τέχνης από διάσημους ζωγράφους.

Η πόλη είναι χτισμένη πάνω σε 14 νησιά και έχει περίπου 1 εκατομμύριο κατοίκους. Οι συγκοινωνίες είναι πολύ εξυπηρετικές, το μετρό περνάει με τόσο μεγάλη συχνότητα που πάντα βρίσκει κανείς θέση, ενώ τα λεωφορεία είναι πολύ ακριβή στα δρομολόγιά τους. Παράλληλα υπάρχει τρένο που συνδέει το αεροδρόμιο με το κέντρο της πόλης σε 20 λεπτά. Οι Σουηδοί είναι ευγενικοί, γνωρίζουν πολύ καλά αγγλικά (τα διδάσκονται ως βασικό μάθημα στο σχολείο) και δεν είναι προσκολλημένοι στους κανόνες όταν χρειάζεται να βοηθήσουν. Η ζωή είναι πιο ακριβή από ότι στην Ελλάδα, αλλά μπορεί κανείς να βρει διαμονή και διατροφή σχετικά οικονομική αν ψάξει λίγο. Οι Σουηδοί πίνουν πολύ καφέ και τρώνε πολλή ζάχαρη, οπότε έχουν πολλές ωραίες καφετέριες γεμάτες με λαχταριστά γλυκά.

Σε γενικές γραμμές ήταν ένα ταξίδι με πολύ ευχάριστες εμπειρίες. Προσωπικά με γέμισε περισσότερο από το αντίστοιχο στην Κρακοβία πέρυσι. Δεν αποκλείεται να το επαναλάβω στο μέλλον, οπότε και ελπίζω για να παίξω στο ισχυρότερο τουρνουά (Rilton Cup).