ΙΚΟΝΙΟ - ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ - ΡΟΥΜΙ

 


Ικόνιο - 2η θέση για την Ελληνική ομάδα

Η ομάδα μας πριν τον αγώνα με την Ρουμανία υπό το βλέμμα του Γ. Συμεωνίδη


Για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια βρεθήκαμε στην Τουρκία, μιας και οι γείτονές μας φροντίζουν την κάθε τους γιορτή να την συνδυάζουν με σκακιστικές (και όχι μόνο) διοργανώσεις. Σε μία χώρα που η σκακιστική ομοσπονδία γιορτάζει μόλις τα είκοσι της χρόνια ίδρυσης είναι αξιοθαύμαστο με ποιο τρόπο κατόρθωσαν να κάνουν αυτά τα βήματα προόδου! Μία ανάπτυξη σκακιού σε όλα τα επίπεδα και σε όλο το μήκος της Τουρκίας και αξίζει να αναφέρουμε ότι οι διοργανώσεις δεν περιορίζονται στα τουριστικά τους παράλια, αλλά εξαπλώνονται σε όλη την Τουρκία με την ενεργή συμμετοχή όλων των τοπικών φορέων με επισκέψεις σε Δημαρχείο, γεύμα με τον Κυβερνήτη της περιοχής τηλεοπτικά κανάλια, και βέβαια ξεναγήσεις σε αξιοθέατα της περιοχής. Αυτή τη φορά στα πλαίσια του τοπικού ήρωα της περιοχής του Τζελαλεντίν Ρούμι (ποιητής και φιλόσοφος, ιδρυτής του σουφικού τάγματος και του χορού των Δερβίσηδων) προσκάλεσαν εθνικές ομάδες από 20 χώρες σε 6 διαφορετικά αθλήματα καλύπτοντας όλα τα έξοδα ακόμη και τα αεροπορικά τους εισιτήρια για να τον τιμήσουν. Οι αγώνες διεξήχθησαν στο Ικόνιο μία ωραία πόλη στα βάθη της Τουρκίας, περίπου 1000 χλμ. εσωτερικά από τη Σμύρνη.
Οι αγώνες
Για να περάσουμε στο αγωνιστικό κομμάτι τώρα όπου η εθνική μας ομάδα αποτελούνταν από τους Σταθόπουλο Γιάννη, Κούρκουλο Σταμάτη, Ναούμ Σπύρο, Θεοδώρου Νικόλα και Παπαδόπουλο Γιώργο. Πέντε ταλαντούχα παιδιά με μεγάλες διακρίσεις στο χώρο του σκακιού. Η συνεργασία τους άψογη, το αίσθημα της ομαδικότητας  υψηλό, οι γνώσεις τους πολλές στοιχεία καθοριστικά τα οποία συντελούσαν για μια καλή πορεία. Αρχηγός της Ελληνικής αποστολής ήταν ο προπονητής της ΣΑΧ και του ΣΚΟΡ κ. Τσαρουχάς Κώστας που μαζί με τον Συμεωνίδη Γιάννη είχαν και τα προπονητικά καθήκοντα της ομάδας μας. Στον πρώτο αγώνα η ομάδα μας αντιμετώπισε την τοπική ομάδα του Ικονίου και η νίκη ήταν εύκολη με 4-0. Τη δεύτερη μέρα ήταν το ντέρμπυ αντιμετωπίζοντας το Νο 1 των αγώνων την ομάδα του Ιράν. Το τελικό αποτέλεσμα 2-2 μας αδικεί μιας και σύμφωνα με την εξέλιξη των παρτίδων μία ευρεία νίκη της ομάδας μας περιορίστηκε στην ισοπαλία. Στη συνέχεια το πρωτάθλημα εξελίχτηκε σε μία μονομαχία ανάμεσα στην ομάδα μας και του Ιράν το ποια θα φέρει τα μεγαλύτερα σκορ. Η νίκη μας επί της «σκληρής» Συρίας με 3-1, της Τουρκίας με 3-1 και της παραδοσιακά καλής Ρουμανίας με το επιβλητικό 3,5-0,5 μας έφερε ισόβαθμους στην τελική κατάταξη στην πρώτη θέση με το Ιράν με 15,5 βαθμούς και σύμφωνα με το τέταρτο κριτήριο ισοβαθμίας πήραμε το αργυρό μετάλλιο! 3η η Τουρκία με 11 βαθμούς 4-5η θέση η Συρία και η Ρουμανία με 8,5 βαθμούς και στην 6η θέση η τοπική ομάδα του Ικόνιου με 1 βαθμό. Το γεγονός της Χανιώτικης παρουσίας έγινε αισθητό στο Ικόνιο με το μοίρασμα τουριστικών φυλλαδίων με αξιοθέατα του Ν. Χανίων σε όλες τις αποστολές.
Η τελετή λήξης
Η τελετή λήξης πραγματοποιήθηκε στο εθνικό στάδιο της πόλης το οποίο γέμισε κυριολεκτικά με πάνω από 30.000 θεατές! Η λίστα των επισήμων ήταν πολύ μεγάλη, δείγμα της βαρύτητας που δίνουν οι Τούρκοι στη συγκεκριμένη εκδήλωση με επικεφαλή τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας κ. Γιλμάζ. Πάνω από 20 τηλεοπτικά κανάλια κάλυπταν την εκδήλωση, ενώ ένα φαντασμαγορικό πρόγραμμα με χιλιάδες μπαλόνια να πετούν στον αέρα, παρέλαση των εθνικών αποστολών, γυμναστικές επιδείξεις, και συναυλία με ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια τους!
Αξίζουν συγχαρητήρια στα παιδιά για την προσπάθειά τους αλλά και στη γενικότερη καλή πορεία τους.

Τιμητική πλακέτα που απονέμεται στον αρχηγό της Ελληνικής αποστολής κ. Τσαρουχά Κώστα

 

Τελική κατάταξη
θέση Ομάδες
..1..
..2..
..3..
..4..
..5..
..6..
Βαθμοί
Πόντοι
IRAN
*
2
3
3
4
9
15½
HELLAS
2
*
3
3
4
9
15½
TURKEY
½
1
*
3
4
6
11
SYRIA
1
1
1
*
3
4
ROMANIA
1
½
*
4
2
KONYA
0
0
0
1
0
*
0
1

 

Σταθόπουλος Γιάννης
Κούρκουλος Σταμάτης
Ναούμ Σπύρος
Θεοδώρου Νικόλας
Παπαδόπουλος Γιώργος

 

Από τις απονομές των ομάδων
Στο γιορταστικό γεύμα που παρέθεσε ο Κυβερνήτης της περιοχής