ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΚΑΚΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ 20096o ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Γενική άποψη απο τους αγώνες

 


6ο Παγκρήτιο Σκακιστικό Σχολικό Πρωτάθλημα

Με άψογη οργάνωση και συμμετοχή που ξεπέρασε τους 320 μαθητές διεξήχθη στο Ρέθυμνο στις 14 και 15 Μαρτίου, το Σχολικό Σκακιστικό Πρωτάθλημα Κρήτης 2008, το οποίο περιλάμβανε Ομαδικό και Ατομικό Πρωτάθλημα.
Το Πρωτάθλημα διοργάνωσαν ο Δημοτικός Αθλητικός Οργανισμός Ρεθύμνου με το Σκακιστικό Όμιλο Ρεθύμνου, υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ρεθύμνου και τη συνεργασία της Ένωσης Σκακιστικών Σωματείων Κρήτης.
Οι αγώνες διεξήχθησαν στο κέντρο της Παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου και συγκεκριμένα στο σπίτι του πολιτισμού, στην Περιηγητική Λέσχη και στο 1ο Δημοτικό Σχολείο.
Παρά την καλή οργάνωση και την παρουσία των Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού οι οποίοι ήταν τόσο στους αγωνιστικούς χώρους όσο και στους προαύλιους χώρους η εκδήλωση επισκιάστηκε από τον τραυματισμό εννιάχρονου παιδιού. Ευχόμαστε όλα να πάνε καλά και σύντομα να τον δούμε πάλι κοντά μας.

Αγωνιστικά τώρα το ομαδικό πρωτάθλημα, διεξήχθη για δεύτερη χρονιά φέτος στη Κρήτη και είχαμε μια σημαντική αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αγωνίστηκαν 31 ομάδες απο τις οποίες οι 26 ήταν δημοτικών σχολείων οι 4 Γυμνασίων και μία Λυκείου.

Στα Δημοτικά Σχολεία την πρώτη θέση κατέκτησε το 9ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων που αναμφισβήτητα είχε την καλύτερη ομάδα! Ναούμ - Καλογερής και η μικρή Βοζινάκη κάνανε τη διαφορά και κατέκτησαν την 1η θέση με 5 νίκες. Αξιοσημείωτο επίσης η δουλειά που γίνεται σε ορισμένα σχολεία με αποτέλεσμα να κατεβάζουν 3 και 4 ομάδες! Μικρή συμμετοχή υπήρχε στα Γυμνάσια δείχνοντας ότι ο ελεύθερος χρόνος των παιδιών περιορίζεται, πάντως το 7ο γυμνάσιο που κατέκτησε την 1η θέση έχει δυνατότητες να διεκδικήσει και το Πανελλήνιο!
Στο ατομικό πρωτάθλημα, που περιλάμβανε κατηγορίες ανά τάξη από το Νηπιαγωγείο μέχρι και τα Λύκεια, συμμετείχαν περίπου 250 μαθητές-τριες, οι οποίοι είχαν προκριθεί από τα Πρωταθλήματα Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης.
Το πρωτάθλημα αυτό αποτελούσε και την προκριματική φάση για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα το οποίο θα διεξαχθεί από τις 11 έως 13 Απριλίου στην Χαλκιδική.
Μεγάλος νικητής για άλλη μια φορά ο σύλλογος της Σκακιστικής Ακαδημίας Χανίων, οι αθλητές του κατέκτησαν 11 πρώτες θέσεις, τρεις πρώτες θέσεις πήρε ο Σκακιστικός Όμιλος Ρεθύμνου που σταθερά τα τελευταία χρόνια είναι στις πρώτες θέσεις στο νεανικό σκάκι τρεις πρώτες θέσεις πήρε ο ΚΥΔΩΝ, 2 πρώτες θέσεις πήρε η ομάδα του ΟΤΕ και από μία η Ιεράπετρα, το Περιστέρι, ο ΟΦΣΧ, και ο ΟΦΗ.

Στην τελετή λήξης των αγώνων παραβρέθηκαν και βράβευσαν τους νικητές ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Μαρινάκης Γιώργος, η Αντινομάρχης Ρεθύμνου Κεφαλογιάννη Γιάννα, ο πρόεδρος του ΔΑΟΡ και Αντιδήμαρχος κ. Μανόλης Αναγνωστάκις, ο Αντιδήμαρχος κ. Τάσος Παπαδουράκης, ο πρόεδρος της ΕΣΣΚ Χαράλαμπος Στεφανάτος και ο Διευθυντής του 14ου Δ.Σχ. κ. Μπεμπής. Στις ομιλίες τους εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για την διοργάνωση και την μεγάλη συμμετοχή που σημειώθηκε στους αγώνες, τόνισαν την ιδιαίτερη εκπαιδευτική αξία του αθλήματος και τον σημαντικό ρόλο που παίζει στην διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών.
Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι εκδοτικές επιχειρήσεις ΚΑΛΑΙΤΖΑΚΗΣ και το Κέντρο Αγγλικής Γαλλικής Γλώσσας Ευγενία Πολυχρονάκη-Καπαϊδονάκη.

Αναλυτικά οι πίνακες βαθμολογίας ανά τάξη.Συνολικά οι πρώτες θέσεις που πήρε ο κάθε σύλλογος

ΣΑΧ
10
ΣΚΟΡ
3
ΚΥΔΩΝ
3
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
1
ΟΤΕ
2
ΟΦΗ
1
ΟΦΣΧ
1
ΛΙΒΙΚΟΣ
1


Συνολικά οι προκρίσεις που πήρε ο κάθε σύλλογος


ΣΑΧ
25
ΚΥΔΩΝ
11
ΣΚΟΡ
8
ΟΦΣΧ
6
ΟΤΕ
5
ΟΑΑΗ
5
ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
3
ΟΦΗ
4
ΟΑΧ
4
ΓΑΖΙ
4
ΛΑΤΩ
3
ΚΙΣΑΜΟΣ
1
ΕΓΟΗ
1
ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
1

Προηγούμενες διοργανώσεις.
Παγκρήτιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Σκακιού 2005.
Παγκρήτιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Σκακιού 2006
Παγκρήτιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Σκακιού 2007
Παγκρήτιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Σκακιού 2008