ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΚΑΚΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ 20085o ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΚΑΚΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Γενική άποψη απο τους αγώνες

5ο Παγκρήτιο Σκακιστικό Σχολικό Πρωτάθλημα

Με άψογη οργάνωση και συμμετοχή που ξεπέρασε τους 300 μαθητές διεξήχθη στο Ρέθυμνο, στις 15 και 16 Μαρτίου, το Σχολικό Σκακιστικό Πρωτάθλημα Κρήτης 2008, το οποίο περιλάμβανε Ομαδικό και Ατομικό Πρωτάθλημα.
Το Πρωτάθλημα διοργάνωσαν ο Δημοτικός Αθλητικός Οργανισμός Ρεθύμνου με το Σκακιστικό Όμιλο Ρεθύμνου, υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ρεθύμνου και τη συνεργασία της Ένωσης Σκακιστικών Σωματείων Κρήτης, στους άνετους χώρους του ξενοδοχείου Porto Rethymno και Kriti .
Στο ομαδικό πρωτάθλημα , που διεξήχθη για πρώτη χρονιά φέτος στη Κρήτη, αγωνίστηκαν 18 σχολικές ομάδες

Δημοτικών και 5 ομάδες Γυμνασίων πλαισιωμένες από 106 μαθητές και μαθήτριες.
Στα Δημοτικά αναδείχθηκε πρώτη η ομάδα του 1ου Δημ. Σχ. Ν. Κυδωνίας, 2η η ομάδα του 9ου Δημ. Χανίων και 3η η ομάδα του Δημοτικού Χωραφάκια Χανίων. Στα Γυμνάσια την 1η θέση κατέκτησε το 7ο Χανίων, 2η θέση για το 2ο Χανίων και 3η το Γυμν. Ν. Κυδωνίας.
Στο ατομικό πρωτάθλημα , που περιλάμβανε κατηγορίες ανά τάξη από το Νηπιαγωγείο μέχρι και τα Λύκεια, συμμετείχαν περίπου 230 μαθητές-τριες, οι οποίοι είχαν προκριθεί από τα Πρωταθλήματα Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης.
Το πρωτάθλημα αυτό αποτελούσε και την προκριματική φάση για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα το οποίο θα διεξαχθεί από τις 19 έως 21 Απριλίου στην Χαλκιδική. Μεγάλος νικητής για άλλη μια φορά στο θέμα των προκρίσεων ο σύλλογος της Σκακιστικής Ακαδημίας Χανίων, οι αθλητές του πήραν συνολικά 24 προκρίσεις, 14 πήρε ο Σύλλογος του Ρεθύμνου που δείχνει συνεχώς την ανοδική του πορεία και την 3η θέση πήρε ο Κύδωνας με 10 αθλητές.
Στην τελετή λήξης των αγώνων παραβρέθηκαν και βράβευσαν τους νικητές η Αντινομάρχης Ρεθύμνου Μαρία Αρχοντάκη, ο πρόεδρος του ΔΑΟΡ Μανόλης Αναγνωστάκις, ο πρόεδρος της ΔΑΝΕΡ Τάσος Παπαδουράκης και ο πρόεδρος της ΕΣΣΚ Χαράλαμπος Στεφανάτος. Στις ομιλίες τους εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για την διοργάνωση και την μεγάλη συμμετοχή που σημειώθηκε στους αγώνες, τόνισαν την ιδιαίτερη εκπαιδευτική αξία του αθλήματος και τον σημαντικό ρόλο που παίζει στην διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών.
Η διοργάνωση του Παγκρήτιου Σχολικού Πρωταθλήματος, ήταν η πρώτη εκδήλωση του προγράμματος σκακιστικών εκδηλώσεων Ν. Ρεθύμνου για το 2008.
Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του προέδρου του ΔΑΟΡ κ. Μανώλη Αναγνωστάκη, υλοποιείται από το ΔΑΟΡ και το ΣΚΟΡ υπό την αιγίδα της ΝΑΡ, με χορηγούς το Δήμο Αρκαδίου και Δήμο Λάμπης, το ΕΒΕ, την Ε.Γ.Σ.Ρ., την ΕΡΓΟΔΟΜΗ Α.Ε., την ΔΡΟΥΔΑΚΗΣ Α.Ε. και το Κέντρο Αγγλικής Γαλλικής Γλώσσας Ευγενία Πολυχρονάκη-Καπαϊδονάκη.

Αναλυτικά οι πίνακες βαθμολογίας ανά τάξη.Συνολικά οι προκρίσεις που πήρε ο κάθε σύλλογος

ΣΑΧ
24
ΣΚΟΡ
14
ΚΥΔΩΝ
10
ΟΦΣΧ
8
ΟΤΕ
5
ΟΦΗ
5
ΟΑΑΗ
3
ΟΑΧ
3
ΚΙΣΑΜΟΣ
3
ΛΑΤΩ
2
ΕΓΟΗ
2
ΓΑΖΙ
1

Προηγούμενες διοργανώσεις.
Παγκρήτιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Σκακιού 2005.
Παγκρήτιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Σκακιού 2006
Παγκρήτιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Σκακιού 2007