Ο ΙΓΚΟΡ ΓΚΛΕΚ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

 


Σκακιστική Ακαδημία Χανίων - Ιγκόρ Γκλεκ:
Ένα βήμα μπροστά!


Ένα από τα μεγαλύτερα σκακιστικά ονόματα στον κόσμο πρόκειται να έρθει στα Χανιά για να συνεισφέρει στο προπονητικό έργο της Σκακιστικής Ακαδημίας Χανίων.
Ο Ιγκόρ Βλαντιμίροβιτς Γκλέκ γεννήθηκε το 1961 στη Μόσχα και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Ρωσικής πρωτεύουσας μηχανολόγος οικονομολόγος, ενώ από το 1994 ζει και εργάζεται στο Έσσεν της Γερμανίας έχοντας αποκτήσει την Γερμανική υπηκοότητα.
Απέκτησε τον τίτλο του Γραν Μετρ το 1990 και είναι ένας σπουδαίος επαγγελματίας σκακιστής που έχει φτάσει στο  Νο 12 της Παγκόσμιας σκακιστικής κατάταξης, ενώ ταυτόχρονά δραστηριοποιείται και σαν προπονητής, θεωρητικός, συγγραφέας και διοργανωτής.
Οι αγωνιστικές του επιτυχίες είναι πολύ μεγάλες (ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα τη δεκαετία του 90) και έχει κερδίσει πάνω από 100 Διεθνή τουρνουά σε όλο τον κόσμο! Ανάμεσα στις επιτυχίες του είναι η πρώτη του θέση στο Όπεν της Φιλαδέλφειας, της Βιέννης, Ουτρέχτης κλπ.
Αξιοσημείωτες όμως είναι και οι προπονητικές του ικανότητες. Έχει συνεργαστεί επαγγελματικά με κορυφαία ονόματα στον κόσμο, όπως τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή Ανατόλι Κάρποβ, τους Μπαρέεβ, Ρατζάποβ κλπ.
Επίσης στη Γερμανία όπου ζει τα τελευταία χρόνια ήταν προπονητής ενός από τα μεγαλύτερα σκακιστικά ταλέντα - του Αρκ. Ναιντίτς ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους ανέβασε το ΕΛΟ του κατά 200 μονάδες, ενώ έκανε την πρώτη του νόρμα ΙΜ σε ηλικία μόλις 11 ετών! Επίσης δούλεψε και με τον Λ. Κριτζ ο οποίος κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κάτω των 16 ετών και πλέον είναι μέλος της εθνικής ομάδας της χώρας του.
Στις πλούσιες δραστηριότητες του Γκλεκ συμπεριλαμβάνεται και το συγγραφικό του έργο («Τα μυστικά των εκπλήξεων στο άνοιγμα»), ενώ είναι και μόνιμος θεωρητικός αρθογράφος του κορυφαίου σκακιστικού περιοδικού «New in Chess». 
Ο Ϊγκορ Βλαντιμίροβιτς είναι επίσης μέλος της Παγκόσμιας Σκακιστικής Ομοσπονδίας και υπεύθυνος για το Νεανικό και Εφηβικό σκάκι.
Το τελευταίο διάστημα δραστηριοποιείται  ενεργά στη διοργάνωση σκακιστικών εκδηλώσεων σαν Πρόεδρος στην Παγκόσμια Ένωση Σκακιστικών τουρνουά, ενώ υπήρξε και ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης Επαγγελματιών Σκακιστών.
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η άφιξή του από τους σκακιστές της ΣΑΧ οι οποίοι σίγουρα θα επωφεληθούν από την τεράστια εμπειρία και τις γνώσεις του.