ΦΦρ
ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Β΄ ΕΘΝΙΚΗΣ

 


ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Β΄ ΕΘΝΙΚΗΣ 2008
ΟΜΙΛΟΣ ΚΡΗΤΗΣ

Η πρωταθλήτρια ομάδα του ΟΦΗ

Ο ΟΦΗ στην Α΄ Εθνική - Εντυπωσιακή εμφάνιση και 2η θέση για τον ΑΣΕ ΟΤΕ!

Με έντονο σασπένς τόσο στην κορυφή όσο και στην ουρά της βαθμολογίας, ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη Κυριακή οι αγώνες για το διασυλλογικό πρωτάθλημα Β΄ εθνικής κατηγορίας. Συγκεκριμένα στην κορυφή μπορεί ο ΟΦΗ να ήταν το φαβορί των αγώνων, η ομάδα όμως που έκλεψε την παράσταση ήταν ο ΑΣΕ ΟΤΕ Χανίων. Παρουσιάζοντας την πιο νεανική ομάδα των αγώνων και με μία σύνθεση αλλαγμένη κατά 80% από την προηγούμενη χρονιά όταν αναδείχτηκε πρωταθλητής Γ΄ εθνικής, κέρδισε όλους τους αντιπάλους του με μεγάλη διαφορά και φτάνοντας στο σημείο όλο το πρωτάθλημα να παίζεται στην αναμέτρηση με τον ΟΦΗ. Ο αγώνας ήταν πραγματικό ντέρμπυ με τις δύο ομάδες να διεκδικούν μέχρι το τέλος τη νίκη. Τελικός νικητής μετά την τετράωρη μονομαχία η ομάδα του ΟΦΗ με το οριακό σκορ 6,5 - 5,5 κατακτώντας αυτόματα και την άνοδο στην Α΄ εθνική κατηγορία.
Η ομάδα του ΟΦΗ απ' ότι φάνηκε άξιζε αυτή την πρώτη θέση και ήταν μία λύτρωση των προσπαθειών που κάνει τόσα χρόνια. Τα τελευταία χρόνια μόνιμα έφτανε στην πηγή ... αλλά νερό δεν έπινε, μιας και πάντα κάτι γινόταν στα μπαράζ και έχανε το τρένο... Την φετινή χρονιά δεν υπάρχε η διαδικασία των μπαράζ και επομένως η 1η θέση σημαίνει αυτόματα και άνοδο στην Α΄ εθνική σε ένα πρωτάθλημα όμως που απ' ότι φαίνεται θα προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.
Την 3η θέση στη βαθμολογία πήρε η ομάδα του ΣΚΟ Ρεθύμνου παρουσιάζοντας μία αξιόλογη σύνθεση σε όλες τις σκακιέρες η οποία μπορεί να ήταν καλή έτσι ώστε να μην κινδυνέψει αλλά σίγουρα της έλειπε το κάτι το επιπλέον έτσι ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει την άνοδο.
Ενδιαφέρον και αγωνία όμως δεν υπήρχε μόνο στην κορυφή αλλά και στην ουρά της βαθμολογίας όπου τρεις ομάδες παλεύανε για την σωτηρία τους. Η ομάδα του ΛΑΤΩ Αγ. Νικολάου, ο ΟΑΧ και ο ΑΟ Κισσάμου φτάσανε στον τελευταίο γύρο με διαφορετικούς στόχους η κάθε μία για να αποφύγουν την τελευταία θέση που οδηγούσε στον υποβιβασμό. Η ομάδα του ΟΑΧ ήθελε να αποφύγει την «βαριά» ήττα από την ομάδα του ΟΦΗ για να υπερτερεί έτσι στα κριτήρια ισοβαθμίας, η ομάδα του Κισσάμου έπρεπε να πάρει οπωσδήποτε 5 βαθμούς στο ντέρμπι με το ΛΑΤΩ, ενώ στην χειρότερη μοίρα ήταν η ομάδα του ΛΑΤΩ που έπρεπε να κερδίσει με σκορ μεγαλύτερο των 7 βαθμών την ομάδα του Κισσάμου. Το τελικό αποτέλεσμα ΛΑΤΩ - ΚΙΣΣΑΜΟΣ 6-6 οδήγησε την ομάδα του Αγ. Νικολάου στην Γ΄ εθνική και την «λύτρωση» στις ομάδες του ΟΑΧ και Κισσάμου!
Πάντως γνώμη μας είναι πως ήταν λάθος η απόφαση της ΕΣΣΚ να ανέβουν αυτόματα δύο ομάδες από την Γ΄ στην Β΄ εθνική. Πιστεύουμε ότι η 2η ομάδα θα έπρεπε να παίξει αγώνες μπαράζ με την ομάδα που υποβιβάζεται.
Αναλυτικά η βαθμολογία του πρωταθλήματος έχει ως εξής:ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ

1
2
3
4
5
6
βαθμοί
πόντοι
θέση
1

ΟΦΗ

10½
7
8
10
40½
2

ΣΚΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

7
9
6
30½
3ος
3

ΛΑΤΩ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ

5
4
5
6
1
21½
6ος
4

ΑΣΕ ΟΤΕ ΧΑΝΙΩΝ

8
8
39
2ος
5

ΟΑΧ

5
3
7
5
2
24½
5ος
6

ΑΟ ΚΙΣΣΑΜΟΥ

4
6
7
3
24
4ος

 

Η ομάδα του ΟΤΕ Χανίων
Η ομάδα του ΣΚΟ Ρεθύμνου


Καλύτερη απόδοση ανά σκακιέρα

1

Dochev D

ΟΦΗ
4/5
2

Γκόγκας Δημήτρης

ΟΑΧ
4/5
3

Μυλωνάκης Γιώργος

ΟΑΧ
4/5
4

Βερυκάκης Γιάννης

ΟΤΕ
5/5
5

Φραγκιαδάκης Μανώλης

ΟΦΗ
3,5/4
6

Βιγλιράκη Μαρία

ΟΦΗ
2,5/3
7

Σίρκοβα Νταρένα

ΣΚΟΡ
4/4
8

Μαρκάκη Σοφία

ΟΤΕ
4/4
9

Λεμοντζόγλου Γιάννης

ΟΤΕ
4/5
10

Βλαχάκης Γιώργος

ΣΚΟΡ
5/5
11

Σαμπρής Γιάννης

ΟΤΕ
3/3
12

Τζανετής Οδυσ.

ΣΚΟΡ
2/3

 

 

 

 Οι καλύτεροι παίκτες ανά σκακιέρα

Δείτε τα αναλυτικά φύλλα αγώνων του Πρωταθλήματος


ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΩΝ

1. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ: Η Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Κρήτης (ΕΣΣΚ) προκηρύσσει το Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Β΄ Εθνικής 2008 , Περιφέρειας Κρήτης.

2.ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΩΝΩΝ: Τους αγώνες διοργανώνει η ΕΣΣΚ και ο ΟΜΙΛΟΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΧΑΝΙΩΝ.

3. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Έχουν το δικαίωμα να αγωνιστούν, μέσω των ομάδων τους, μόνο οι αθλητές που έχουν έγκυρο Δελτίο Αθλητικής Ταυτότητας και Υγείας της ΕΣΟ.

4.ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ:

Το πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή των ομάδων ΟΦΗ , ΣΚ.Ο.Ρ., Ο.Α.Χ., ΟΤΕ ΧΑΝΙΩΝ , Α.Ο.ΛΑΤΩ και Α.Ο.ΚΙΣΣΑΜΟΥ.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή των Σωματείων στο Πρωτάθλημα είναι τα προαναφερθέντα Σωματεία να έχουν εξοφλήσει τις συνδρομές τους στην ΕΣΣΚ, μέχρι και το έτος 2007. (Σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ 72/12-4-08. για να βοηθηθεί η ΕΣΣΚ να αντιμετωπίσει τα μεγάλα έξοδα των Διοργανώσεων της).
Οι συνδρομές θα καταβληθούν είτε στον τραπεζικό λογαριασμό της ΕΣΣΚ είτε στον Έφορο Αγώνων πριν την έναρξη των Αγώνων του 1 ου Γύρου. (Θα σας σταλεί συμπληρωματικά άλλο έγγραφο, που θα σας ενημερώνει για τις οφειλόμενες συνδρομές των Σωματείων της ΕΣΣΚ).

4. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ-ΧΩΡΟΣ ΑΓΩΝΩΝ: Το Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Β΄ Εθνικής θα γίνει από Πέμπτη 1 Μαΐου μέχρι και Κυριακή 4 Μαΐου 2008 , στο ξενοδοχείο Santa Marina Plaza ****, στην Αγία Μαρίνα Χανίων.

5. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ:

Το πρόγραμμα των αγώνων, ανά γύρο, έχει ως εξής:

Πέμπτη 1 Μαΐου 2008

17.30

1ος γύρος

Παρασκευή 2 Μαΐου 2008

17.00.

2ος γύρος

Σάββατο 3 Μαΐου 2008

10.00 .

3ος γύρος

Σάββατο 3 Μαΐου 2008

1 7. 0 0

4ος γύρος

Κυριακή 4 Μαΐου 2008

10.00

5ος γύρος

  Μετά από κλήρωση οι ομάδες της Γ΄ Εθνικής έχουν τους ακόλουθους αριθμούς, οι οποίοι καθορίζουν και το αναλυτικό πρόγραμμα των αγώνων, σύμφωνα με τον πίνακα Μπέργκερ. Έχουμε και λέμε:

•  ΟΦΗ
•  ΣΚ.Ο.Ρεθύμνου
•  Α.Ο.ΛΑΤΩ
•  ΟΤΕ Χανίων
•  Ο.Α.Χανίων
•  Α.Ο.Κισσάμου

Tο αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:

1ος Γύρος

ΟΦΗ-ΚΙΣΣΑΜΟΣ

ΣΚΟΡ-ΟΑΧ

ΛΑΤΩ-ΟΤΕ ΧΑΝΙΩΝ

2ος Γύρος

ΚΙΣΣΑΜΟΣ-ΟΤΕ

ΟΑΧ-ΛΑΤΩ

ΟΦΗ-ΣΚΟΡ

3ος Γύρος

ΣΚΟΡ-ΚΙΣΣΑΜΟΣ

ΛΑΤΩ-ΟΦΗ

ΟΤΕ-ΟΑΧ

4ος Γύρος

ΚΙΣΣΑΜΟΣ-ΟΑΧ

ΟΦΗ-ΟΤΕ ΧΑΝΙΩΝ

ΣΚΟΡ-ΛΑΤΩ

5ος Γύρος

ΛΑΤΩ-ΚΙΣΣΑΜΟΣ

ΟΤΕ-ΣΚΟΡ

ΟΑΧ-ΟΦΗ

6. ΔΙΑΜΟΝΗ-ΤΙΜΕΣ: Οι διοργανωτές και η ΕΣΣΚ καλύπτουν εξ ολοκλήρου τα έξοδα διαμονής και πλήρους διατροφής για όλες τις ομάδες, εκτός Νομού Χανίων, για 12 άτομα.
Αν υπάρχουν άλλα άτομα, συνοδοί-λοιποί αθλητές, θα επιβαρυνθούν με την τιμή των 32, κατ' άτομο, για κάθε μέρα διαμονής, με τρία γεύματα από το μπουφέ του ξενοδοχείου.
Η διαμονή αθλητών και συνοδών θα γίνει στο ξενοδοχείο SANTA MARINA BEACH, 50 μέτρα από το ξενοδοχείο των αγώνων.
Τα διαθέσιμα δωμάτια είναι αρκετά και δεν τίθεται θέμα διαθεσιμότητας.
Τα ονόματα των αθλητών και συνοδών ανά δωμάτιο, πρέπει να αποσταλούν στον Έφορο Αγώνων της ΕΣΣΚ Στεφανάτο Χαράλαμπο 3-4 μέρες πριν τους αγώνες (φαξ 2810-521061, 2810-821029, e - mail : [email protected]) και αυτός θα ενημερώσει εγγράφως το ξενοδοχείο.

7. ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ: Οι Διαιτητές των Αγώνων θα οριστούν από την ΤΕΔ Κρήτης, από τον πίνακα ενεργών διαιτητών της ΕΣΣΚ, για το 2008.

8. ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ: Οι αγώνες θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και ο χρόνος σκέψης είναι, για κάθε παίκτη, 90 λεπτά. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο παίκτης, παίρνει ακόμη μισό λεπτό (30”) χρόνου σκέψης».
Η καταγραφή των κινήσεων είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια της παρτίδας.

9. ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Η σύνθεση των ομάδων της Β' Εθνικής κατηγορίας είναι 12μελής, και έχει ως εξής::

•  1η – 5η σκακιέρα, γενικές σκακιέρες
•  6η σκακιέρα, μια (1) από την κατηγορία γυναικών
•  7η σκακιέρα, μια (1) από την κατηγορία νεανίδων (κάτω των 18 ετών ),
•  8η σκακιέρα, μια (1) από την κατηγορία κορασίδων (κάτω των 16 ετών ),
•  9η σκακιέρα, ένας (1) από την κατηγορία νέων-νεανίδων (κάτω των 18 ετών
•  10η σκακιέρα, ένας (1) από την κατηγορία παίδων-κορασίδων (κάτω των 16 ετών ),
•  11η σκακιέρα, ένας (1) από την κατηγορία παίδων- κορασίδων (κάτω των 14 ετών ),
•  12η σκακιέρα, ένας (1) από την κατηγορία παμπαίδων-παγκορασίδων (κάτω των 12 ετών)

Η κατάταξη των αθλητών στις γενικές σκακιέρες 1-5, της Β΄ Εθνικής, θα είναι με σειρά τα κριτήρια, κατά φθίνουσα σειρά:
α) δείκτης εθνικής αξιολόγησης (ΕΛΟ) , από τον πιο πρόσφατο πίνακα αξιολόγησης της ΕΣΟ,
β) αριθμός αξιολογημένων παρτίδων, από τον πιο πρόσφατο πίνακα αξιολόγησης και
γ) αριθμός Μητρώου Αθλητή στα μητρώα της ΕΣΟ (προηγείται ο μικρότερος αριθμός μητρώου).
Οι κοινοτικοί σκακιστές θα εντάσσονται στις σκακιέρες με το δείκτη διεθνούς αξιολόγησης, από τον πιο πρόσφατο πίνακα αξιολόγησης της FIDE .

Τα μέλη των ομάδων πρέπει να έχουν Δελτίο Αθλητικής Ταυτότητας και Υγείας θεωρημένο το οποίο θα προσκομίζεται στο διαιτητή της συνάντησης πριν την έναρξη του αγώνα. Ο διαιτητής ελέγχει σχολαστικά την εγκυρότητα και πληρότητα του Δ.Α.Τ. και Υγείας κάθε αθλητή.
Απαγορεύεται η συμμετοχή αθλητών που δεν θα προσκομίσουν έγκυρο Δ.Α.Τ. και Υγείας πριν την έναρξη των αγώνων.

Όλα τα σωματεία, ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία ανήκουν, μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα κοινοτικό σκακιστή.
Υπενθυμίζεται ότι η δήλωση των κοινοτικών είναι δεσμευτική για όλη τη διάρκεια της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου και ισχύει για όλες τις διασυλλογικές διοργανώσεις της ΕΣΣΚ και της ΕΣΟ.

Σωματεία που έχουν ήδη χρησιμοποιήσει κοινοτικούς σκακιστές, αυτή την αγωνιστική περίοδο, δεν μπορούν να τους αλλάξουν. Ισχύει η δήλωση των Κοινοτικών για τα Σωματεία που έχουν ήδη δηλώσει στην ΕΣΣΚ (πριν το Κύπελλο και πριν ) και δίνεται μια τελευταία προθεσμία σε Σωματεία Β΄και Γ΄ Εθνικής που δεν έχουν δηλώσει Κοινοτικό, να τον δηλώσουν στην ΕΣΣΚ μέχρι τις 24 Απριλίου 2008.Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής καμία δήλωση κοινοτικού δεν θα γίνει δεκτή.
Αλλοδαπός παίχτης δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις ομάδες της Β΄ Εθνικής.

10. ΑΡΧΗΓΟΣ ΟΜΑΔΑΣ : Σε κάθε συνάντηση η ομάδα ορίζει έναν «Αρχηγό Ομάδας», που μπορεί να είναι και ένας από τους αγωνιζόμενους παίκτες της, ο οποίος 15 λεπτά πριν από την έναρξη του αγώνα παραδίνει γραπτά τη σύνθεση της ομάδας του στον διαιτητή της συνάντησης. Η σύνθεση που έχει ήδη παραδοθεί δεν μπορεί να τροποποιηθεί. Αν δεν παραδοθεί η σύνθεση στον προβλεπόμενο χρόνο η ομάδα θα αγωνίζεται με τη σύνθεση του προηγούμενου γύρου.
Για λόγους ηθικής και δεοντολογίας δεν μπορεί κάποιος να είναι αρχηγός ταυτόχρονα σε 2 διαφορετικές ομάδες του Πρωταθλήματος.

11. ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ: Ενάντια σε απόφαση του διαιτητή ασκείται ένσταση σύμφωνα με την προκήρυξη των αγώνων και τα άρθρα 1.26 μέχρι 1.28 του Κανονισμού Αγώνων της ΕΣΟ. Το ύψος του παράβολου ορίζεται στα 90 Euro. Η ένσταση θα εκδικάζεται εντός 1 ώρας, από την Επιτροπή Ενστάσεων της Ε.Σ.Σ.Κ.
Η ένσταση ενάντια σε απόφαση του διαιτητή ασκείται από το ενδιαφερόμενο Σωματείο αμέσως μετά τη λήξη της υπόψη συνάντησης και μέσα σε 30 λεπτά. Αν το πρόγραμμα προβλέπει δύο αγωνιστικές την ίδια ημέρα τότε ή ένσταση ασκείται μέσα σε 15 λεπτά από τη λήξη της υπόψη συνάντησης. .

12. ΧΡΩΜΑΤΑ : Η ομάδα που παίζει “εντός έδρας” έχει τα λευκά στην 1η, 3η, 5η, 7η, 9η και 11η σκακιέρα και η ομάδα “εκτός έδρας” έχει τα λευκά στις υπόλοιπες σκακιέρες.

13. ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ: Οι μετακινήσεις των αθλητών και συνοδών από όλους τους αθλητές και συνοδούς, όλων των ομάδων, θα γίνει με λεωφορείο που θα μισθώσει η ΕΣΣΚ. Το Λεωφορείο θα ξεκινήσει από το Ηράκλειο (με αθλητές και συνοδούς του Α.Ο.ΛΑΤΩ και του Ο.Φ.Η) στις 14.45 (ζαχαροπλαστείο ΜΕΛΙΡΡΥΤΟΝ, στο Γιόφυρο), θα σταματήσει στο Ρέθυμνο (έξω από το Lidl ) γύρω στις 15.45, για να πάρει τους αθλητές και συνοδούς του ΣΚ.Ο.Ρ. και θα τους μεταφέρει όλους στο ξενοδοχείο των Αγώνων.
Η αντίστροφη διαιδρομή θα γίνει την Κυριακή, μετά τη λήξη των αγώνων.

14. ΙΣΟΒΑΘΜΙΑ:

Σε περίπτωση ισοβαθμίας, στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής, ακολουθούνται κριτήρια που προβλέπονται από τον Κανονισμό Αγώνων της ΕΣΟ. Συγκεκριμένα, όλες οι θέσεις καθορίζονται σύμφωνα με τα ακόλουθα κριτήρια άρσης ισοβαθμίας:

α) Βαθμοί
β) Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων ομάδων.
γ) ¶θροισμα πόντων επί συνόλου των αγώνων που έχουν δώσει οι ομάδες.
δ) Κατά σειρά, οι συνολικοί πόντοι σε όλους τους αγώνες της 1ης σκακιέρας, της 2ης σκακιέρας, της 3ης σκακιέρας, κ.ο.κ.
ε) 1. Αν μετά την εφαρμογή των παραπάνω κριτηρίων έχουμε ξανά ισοβαθμία δύο ομάδων τότε θα γίνει αγώνας «ξαφνικού θανάτου» (sudden death game) οι κανόνες του οποίου ορίζονται ως εξής:
Αγώνας με χρόνο σκέψης 5 λεπτά ανά σκακιστή (τα χρώματα καθορίζονται με κλήρωση). Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος νικήτρια θεωρείται η ομάδα που συγκεντρώνει τις περισσότερες μονάδες με το κριτήριο Βερολίνου: Η νίκη στην 1η σκακιέρα δίνει 12 μονάδες, νίκη στην 2η σκακιέρα δίνει 11 μονάδες, νίκη στην 3η σκακιέρα δίνει 10 κ.ο.κ. Οι ισόπαλες σκακιέρες δεν λαμβάνονται υπ' όψη. Αν και με την εφαρμογή του κριτηρίου αυτού παραμένει ισόπαλο αποτέλεσμα νικήτρια θεωρείται η ομάδα που έπαιξε με τα μαύρα στην 1η σκακιέρα.
2. Αν μετά την εφαρμογή των κριτηρίων 14.α έως 14.δ. έχουμε ξανά ισοβαθμία τριών ή τεσσάρων ομάδων, διεξάγεται τουρνουά με σύστημα πουλ απλών συναντήσεων και χρόνο σκέψης 5 λεπτά ανά σκακιστή (τα χρώματα καθορίζονται με κλήρωση) έως ότου εξαλειφθεί η ισοβαθμία.

15. ΓΕΥΜΑΤΑ:

Τα γεύματα θα είναι από Πέμπτη 1 Μαΐου βράδυ μέχρι και Κυριακή 4 Μαΐου μεσημέρι.

16. ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ-ΕΠΑΘΛΑ:

•  Κύπελλα για τις 3 πρώτες νικήτριες ομάδες Β΄ Εθνικής.
•  Μετάλλια για όλους τους παίχτες της πρωταθλήτριας ομάδας της Β΄ Εθνικής.
•  Μετάλλια για τις καλύτερες αποδόσεις ανά σκακιέρα στη Β΄ Εθνική (12 καλύτερες σκακιέρες για τη Β΄ Εθνική).

Οι καλύτερες αποδόσεις ανά σκακιέρα θα κριθούν ως εξής:
•  Από το ποσοστό %.
•  Σε ίδιο ποσοστό % υπερτερούν οι περισσότεροι αγώνες (π.χ.5 στα 5 υπερτερούν των 4 στα 4 κ.λ.π.)
•  Σε ίδιο ποσοστό και σε ίδιους αγώνες προηγείται ο αθλητής/τρια του οποίου η ομάδα είναι πιο ψηλά στη βαθμολογία.
Για να μετρηθεί η απόδοση ενός αθλητή σε μια σκακιέρα είναι απαραίτητη η συμμετοχή του στη σκακιέρα αυτή σε 3 τουλάχιστον αγώνες.

17. ΑΝΟΔΟΣ-ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ

Η πρώτη ομάδα της Β΄ Εθνικής κερδίζει απευθείας, χωρίς μπαράζ, την άνοδο της, στην Α΄ Εθνική κατηγορία, όπου και θα αγωνιστεί το καλοκαίρι του 2009. Η τελευταία ομάδα της Β΄ Εθνικής υποβιβάζεται στην Γ΄ Εθνική κατηγορία.

.....................................................