ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ SANTS - ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ


9ο Διεθνές τουρνουά σκακιού Sants , Βαρκελώνη 20079ο Διεθνές τουρνουά σκακιού Sants , Βαρκελώνη 2007

  Τα διεθνή σκακιστικά τουρνουά του καλοκαιριού αποτελούν πόλο έλξης για τους φίλους του σκακιού ανά τον κόσμο, και ιδιαίτερα τα αναγνωρισμένα τουρνουά του εξωτερικού, τα οποία προσελκύουν εκατοντάδες αθλητές από όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τέτοιας διοργάνωσης αποτελεί το Διεθνές σκακιστικό τουρνουά της περιοχής Sants τη Βαρκελώνης, το οποίο φέτος εμπλουτίστηκε και με ελληνικές συμμετοχές. Οι αθλητές της Σκακιστικής Ακαδημίας Χανίων Τσαρουχάς Κώστας, Δαρμαράκης Μιχάλης, Καλαϊτζόγλου Παναγιώτης, Κατζουράκης Παύλος , Καζάκος Μάνος και Τσαρουχά Μαριάνθη έλαβαν μέρος σε αυτήν την απαιτητική διοργάνωση που διεξήχθη από 24 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου στην πανέμορφη Βαρκελώνη.
Το επίπεδο του τουρνουά ήταν πολύ υψηλό, και οι διοργανωτές για να διατηρήσουν το άριστο οργανωτικό επίπεδο το οποίο πραγματικά υπήρχε σε όλους τους τομείς «αναγκάστηκαν» να κλείσουν τις συμμετοχές μόλις αυτές άγγιξαν τις 500!! Το τουρνουά βέβαια θύμιζε περισσότερο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μιας και υπήρχαν παίκτες από 43 διαφορετικές χώρες του κόσμου. Η γεωγραφική θέση της Ισπανίας βοήθησε στο γεγονός ότι εκτός από τους παίκτες των ευρωπαϊκών χωρών υπήρχαν και από όλη τη Λατινική Αμερική (Κούβα, Χιλή, Παναμάς, Βραζιλία, Αργεντινή κλπ.), ενώ βέβαια δεν έλειπαν εκπρόσωποι και από τις άλλες Ηπείρους (Ινδία, Ισραήλ, Μαρόκο κλπ.). Παρόλα αυτά η ομάδα της ΣΑΧ κατόρθωσε να τερματίσει στην 9 θέση της ομαδικής κατάταξης, μπροστά από πολλές άλλες καλές ομάδες, απόρροια της καλής απόδοσης όλων των παιχτών της. Το "κερασάκι" στην πολύ καλή εμφάνιση έβαλε ο Καζάκος Μάνος, ο οποίος κερδίζοντας στον τελευταίο γύρο αναδείχτηκε 1ος στην κατηγορία κάτω των 12 ετών!
Στην αυτοκριτική της ομάδας μετά το τέλος των αγώνων παρατηρήθηκε ότι η ελληνική αποστολή υστερούσε στο στοιχείο της αυτοσυγκέντρωσης κατά τη διάρκεια της παρτίδας, απαραίτητο συστατικό για το άθλημα του σκακιού, γεγονός που συνέβαλε στην απώλεια κάποιων κερδισμένων παρτίδων. Οι εικόνες από τη Sagrada Familia και τα απίθανα κτίρια της αρχιτεκτονικής ιδιοφυΐας του Gaudi , η καταπληκτική παλιά πόλη στο κέντρο της Βαρκελώνης με τους έντονους ρυθμούς και τις ποικίλες μορφές διασκέδασης που προσφέρει, η ατμόσφαιρα από το Camp Nou στον αγώνα Μπαρτσελόνα-Ίντερ και τα αριστουργήματα των Picasso και Dali , περιπλανιόνταν στο μυαλό της αποστολής ακόμα και όταν δεν έπρεπε! Η βαθμολογία των Ελλήνων παιχτών αναλυτικά διαμορφώθηκε ως εξής (σε 10 αγώνες): Τσαρουχάς Κώστας 6 βαθμ ., Καλαϊζόγλου Παναγιώτης 5,5 βαθμ ., Καζάκος Μάνος 5,5 βαθμ ., Δαρμαράκης Μιχάλης 5,5 βαθμ ., Κατζουράκης Παύλος 4,5 βαθμ ., Τσαρουχά Μαριάνθη 3,5 βαθμ .
Ιδιαίτερη αναφορά βέβαια αξίζει στην απόδοση του Καζάκου Μάνου αλλά και του Καλαϊτζόγλου Παναγιώτη οι οποίοι αντιμετώπισαν με επιτυχία πολύ ισχυρότερους αντιπάλους, ορισμένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα των Χανιωτών παικτών είναι:
Cuartas Jaime Alexander (Κολομβία 2504)- Καλαϊτζόγλου Παναγιώτης 0-1, Δαρμαράκης Μιχάλης - Gonzalez Vidal (Κούβα 2475) 1-0, Καλαϊτζόγλου Π. - Panelo Marcelo (Αργεντινή 2398) ½, Saravanam (Ινδία 2355) - Κατζουράκης Π. ½, Δαρμαράκης Μ. - Van Dongen (Γαλλία 2393) 1/2, Eisenbeiser Am . (Γερμανία 2368) Καλαϊτζόγλου Π. ½, Karim Ism . (Μαρόκο 2366) - Καλαϊτζόγλου Π. ½, Καζάκος Μ.- Robles Garcia (Ισπανία 2167) ½, Hernandez Funes (Ισπανία 2147) - Καζάκος Μ. 1/2, Καζάκος - Ribera Nebot Juan (Ισπανία 2126) 1-0.
Την 1η θέση στη διοργάνωση κατέκτησε «καθαρά» ο Ολλανδός ( GM 2568) Nijboer με 8 βαθμούς, 2ος ο Gonzalez Garcia (Μεξικό 2540), και στην 3η θέση μετά τη διαδικασία των μπαράζ ο Ρουμάνος GM 2533 Marin Mihail.

 

Πάντως κάποιοι απέδωσαν τις ήττες τους σ' αυτόν ...
Στον κήπο του Γκουέλ


Στην βελτίωση των συνδυασμών τους καθώς και της αποτελεσματικότητας του παιχνιδιού τους αποσκοπούσε η επίσκεψη των σκακιστών της ΣΑΧ στο Καμπ Νου και η παρακολούθηση του αγώνα Μπαρτσελώνα - Ίντερ 5-0
Ευκαιρία για λίγο χρώμα μετά από έναν σκακιστικό αγώνα ...

Τουλάχιστον την αψίδα του θριάμβου την περάσαμε!