ΧΑΝΙΑ
Μία εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις.
Χίλιες εικόνες όμως δεν αρκούν για να περιγράψεις την πόλη των Χανίων και τον αντίστοιχο νομό της Κρήτης.
Το ενετικό λιμάνι των Χανίων

Η πόλη των Χανίων αποτελεί μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας. Η πλούσια ιστορική κληρονομιά διατηρείται στο πέρασμα του χρόνου και συνυπάρχει με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, προσφέροντας μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα στον επισκέπτη και στους κατοίκους των Χανίων. Η Νέα Χώρα με την όμορφη παραλία και τις ψαροταβέρνες, Τα Δικαστήρια με τα επιβλητικά κτίρια, ο Κουμπές, το κέντρο της πόλης με τα μαγαζιά και τις πλατείες, η περιοχή της Χαλέπας με τα ξεχωριστά νεοκλασικά κτίρια, αποτελούν προέκταση της Παλιάς Πόλης -του γραφικότερου σημείου των Χανίων- η οποία αναδύεται μέσα από τα ερείπια της Αρχαίας Κυδωνίας.


Μια βόλτα στο παλιό λιμάνι το βράδυ αποτελεί μοναδική εμπειρία!
Το Γιαλί Τζαμισί στο κέντρο του λιμανιούΚυρίαρχη θέση στην Παλιά Πόλη κατέχει το Ενετικό Λιμάνι. Καθώς τα χρώματα και τα κτίσματα εναλλάσσονται σε ένα ταξίδι στο χρόνο, κάθε βήμα μοιάζει μοναδικό. Τα Ενετικής εποχής μαγαζιά στην προβλήτα του λιμανιού πλαισιώνονται από το Ναυτικό Μουσείο, τον επιβλητικό φάρο του 16ου αιώνα, το τζαμί του Κιουτσούκ Χασάν (Γιαλί Τζαμισί), το Μεγάλο Αρσενάλι, τα Νεώρια και το φρούριο του Φιρκά. Κάθε ένα από αυτά «κουβαλάει» τη δική του ιστορία, και απεικονίζει το πλούσιο παρελθόν της πόλης. Η εικόνα αυτή αποτελεί πόλο έλξης για τουρίστες και ντόπιους οι οποίοι κατακλύζουν το λιμάνι καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας, εκμεταλλευόμενοι τις πολλές επιλογές διασκέδασης και χαλάρωσης που προσφέρονται.


Στο κέντρο της πόλης το επιβλητικότερο κτίριο είναι αυτό της Δημοτικής αγοράς, ένα περίλαμπρο οίκημα σε σταυρωτό σχήμα που ολοκληρώθηκε το 1913 με πρότυπο την ανάλογη της Μασσαλίας .

Το Αρχαιολογικό μουσείο των Χανίων στην οδό Χάληδων
Η Δημοτική Αγορά στο κέντρο της πόλης


Σε απόσταση πολύ κοντινή από το κέντρο της πόλης σας περιμένει ο Δημοτικός κήπος και δίπλα του το πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των λαών.
Οι συνοικίες της παλιάς πόλης "εντός των τειχών",διατηρούν την βενετσιάνικη αρχοντιά τους. Στενά σοκάκια πλακόστρωτα περιβάλλονται από καλαίσθητα αναπαλαιωμένα σπίτια διαφόρων εποχών που προσφέρονται για ένα ευχάριστο περίπατο. Πολλά νεοκλασικά κτίσματα σώζονται εξάλλου και σε ιστορικές συνοικίες γύρω από την πόλη των Χανίων , όπως η Χαλέπα.

Το Ρολόϊ στον Δημοτικό Κήπο
Ένας από τους μιναρέδες όπου διασώζονται μέχρι σήμερα
Τα ενετικά σοκάκια στο παλιό λιμάνι διακρίνονται για την γραφικότητά τους

 

Χάρτης του νομού Χανίων και φωτογραφικό υλικό.

Ιστοσελίδα του Δήμου Χανίων.