2ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

 

ΕΛΑΜΨΑΝ ΤΑ ΧΑΝΙΩΤΑΚΙΑ
ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ


Αργυρό μετάλλιο για τον Μάνο Καζάκο, χάλκινο για την Τσαρουχά Μαριάνθη!


Γενική άποψη από το χώρο αγώνων
Οι νικητές κάτω των 11 ετών με τον κ. Β. Τζορμπατζόγλου από αριστερά: Dicu Rasvan, Galunova Tsveta, Lezhepekova Veronika, Ho En Huei Danielle, Καζάκος Μάνος, Emiroglou Cancut Οι νικητές κάτω των 13 ετών από αριστερά: Τσαρουχά Μαριάνθη, Παυλίδου Κατερίνα, Bulmaga Irina, Γαλόπουλος Νίκος, Παυλίδης Αντώνιος, Rachimov Rahmation

Για δεύτερη συνεχή χρονιά το Παγκόσμιο Μαθητικό Πρωτάθλημα επιφύλαξε μεγάλες διακρίσεις για τους μαθητές των Χανίων. Εντυπωσιακές εμφανίσεις, εξαιρετικά αποτελέσματα και διεθνείς διακρίσεις, ήταν ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του Παγκόσμιου Μαθητικού Πρωταθλήματος. Στους αγώνες που διεξήχθησαν κάτω από άψογες συνθήκες στην Καλλιθέα Χαλκιδικής, συμμετείχαν 269 μαθητές από 24 διαφορετικές χώρες, ενώ το επίπεδο ήταν αρκετά ισχυρό μιας και αγωνίστηκαν αρκετά μεγάλα ονόματα από τις «παραδοσιακά» ισχυρές σκακιστικά χώρες. Ανάμεσά στους συμμετέχοντες πήραν μέρος και 11 μαθητές των Χανίων, από τους οποίους εννιά ήταν από την Σκακιστική Ακαδημία Χανίων - ΑΝΕΚ LINES, ένας από τον ΑΟ ΚΥΔΩΝ και μία αθλήτρια από τον ΑΣΕ ΟΤΕ. Τα προγνωστικά μπορεί να μην ήταν τόσο αισιόδοξα μιας και οι διοργανωτές διαφήμιζαν την υψηλή ποιότητα των ξένων αποστολών, αλλά λογάριαζαν χωρίς τον «ξενοδόχο». Στην κατηγορία κάτω των 11 ετών ο Καζάκος Μάνος απέδειξε για άλλη μια χρονιά τη μεγάλη του κλάση. Μπήκε από την αρχή των αγώνων μπροστά στη βαθμολογία και μαζί με τον Emiroglou από την Τουρκία, που ήταν και το Νο 1 των αγώνων, τον Dicu από την Ρουμανία, τον Harsh από την Ινδία και την Ho από την Σιγκαπούρη διεκδίκησε μέχρι την τελευταία στιγμή την πρώτη θέση. Τελικά φτάνοντας στον τελευταίο γύρο ο Μάνος χρειαζόταν τη νίκη για να πάρει την πρώτη θέση απέρριψε δύο φορές την πρόταση ισοπαλίας του αντιπάλου του, πλησίασε στη νίκη έχοντας αποκτήσει μεγάλη υπεροχή, εκεί όμως δεν βρήκε τον καλύτερο δρόμο με αποτέλεσμα να λήξει η παρτίδα ισόπαλη και τον Μάνο να ισοβαθμεί στην 1η θέση (με τα κριτήρια 2ος ). Αυτό βέβαια δεν μειώνει το μέγεθος της επιτυχίας του Μάνου που για δεύτερη συνεχή χρονιά κατόρθωσε να διατηρηθεί ψηλά στο Παγκόσμιο επίπεδο. Στην ίδια κατηγορία δεν μπορεί να μην αναφέρουμε και την εξαιρετική εμφάνιση του Λιοδάκη Κωνσταντίνου, ο οποίος αν και ένα χρόνο μικρότερος, πάλεψε όλες τις παρτίδες φλερτάροντας μόνιμα με την κορυφή και τέλειωσε το πρωτάθλημα με 6,5 βαθμούς, μισό μόνο βαθμό διαφορά από τους πρωτοπόρους. Ο Κωνσταντίνος ισοβάθμησε στην 4η θέση (με τα κριτήρια 7ος ) ανάμεσα σε 62 παίκτες.
Στην κατηγορία κάτω των 13 ετών είχαμε άλλη μια μεγάλη διάκριση με την Τσαρουχά Μαριάνθη να παίρνει την τρίτη θέση στα κορίτσια και να κατακτά έτσι το χάλκινο μετάλλιο. Η Μαριάνθη πήρε 5 βαθμούς έναν βαθμό λιγότερο από την πρώτη Boulmaga Ir. από την Μολδαβία, έπαιξε αρκετά καλό σκάκι μιας και μόνιμα βρισκόταν στις πρώτες θέσεις και έδειξε ότι δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις συναθλήτριές της, η επιτυχία της παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις αν αναλογιστούμε ότι και αυτή ήταν ένα χρόνο μικρότερη από τις δύο αθλήτριες που ήταν στις πρώτες θέσεις. Στην ίδια κατηγορία με τους ίδιους βαθμούς τερμάτισε και η συναθλήτριά της στην ΣΑΧ, Χριστοδουλάκη Τόνια η οποία πήρε την 5η θέση στην βαθμολογία. Από τους υπόλοιπους Χανιώτες αθλητές αυτός που εντυπωσίασε περισσότερο ήταν ο Αγναντής Αλέξανδρος στην κατηγορία κάτω των 9 ετών, παρά τη μικρή του ηλικία έπαιξε πάρα πολύ καλό σκάκι μιας και η περισσότερες παρτίδες του κρίθηκαν στο τρίωρο, μόνιμα βρισκόταν στις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα και τέλειωσε το πρωτάθλημα με 6 βαθμούς παίρνοντας την 10η θέση ανάμεσα σε 65 αθλητές. Στην ίδια κατηγορία ο Ναούμ Σπύρος έκανε 5,5 βαθμούς παίρνοντας την 20η θέση, και η Μαρκάκη Σοφία με 4,5 βαθμούς πήρε την 6η θέση στα κορίτσια, πιστεύουμε πάντως ότι παρά την καλή τους εμφάνιση οι δυνατότητες και των δύο αθλητών είναι πολύ μεγαλύτερες και με την εμπειρία που αποκτούν θα μπορέσουν να ανέβουν ακόμη πιο ψηλά.
Στην κατηγορία κάτω των 11 ετών αγωνίστηκαν και ο Χναράς Φοίβος ο οποίος με 5,5 βαθμούς πήρε την 17η θέση, η Χναρά Μαρία Δανάη και η Αγναντή Δανάη που με 4,5 βαθμούς ισοβάθμησαν στην 9η-10η θέση κοριτσιών και η Ψαραδέλη Βασιλική που με 3 βαθμούς πήρε την 17η θέση.
Στην ομαδική βαθμολογία την πρώτη θέση πήρε η ομάδα του Αζερμπαϊτζάν με 33,5 βαθμούς, 2η η Ρωσία με 33 βαθμούς και τρίτη η Αγγλία με 31,5 βαθμούς, η ομάδα των Χανίων με τους 30 βαθμούς που κατέκτησε πήρε την 6η θέση και ήταν μπροστά από όλες τις άλλες ελληνικές ομάδες.

Οι Παγκόσμιοι πρωταθλητές ανά κατηγορία είναι οι ακόλουθοι:
Κάτω των 07: Λιμ ντε Λι Ντερέκ (Σιγκαπούρη)
Κάτω των 09: Ταμινσιάχ Άστον (Ινδονησία)
Κάτω των 11: Εμίρογλου Κανκούτ (Τουρκία)
Κάτω των 13: Ραχίμοβ Ραχματιόν (Ουζμπεκιστάν)
Κάτω των 15: Τσίριλα Ίοαν Κριστιάν (Ρουμανία)

Από τους Έλληνες αθλητές διακρίθηκαν οι παρακάτω:
Στην κατηγορία κάτω των 7 ετών το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο Μπαλλάς Αθανάσιος, ενώ την πρώτη θέση στα κορίτσια κατέλαβε η Νικολαίδου Βασιλική.
Στην κατηγορία κάτω των 13 ετών ο Αντώνης Παυλίδης και ο Νίκος Γαλόπουλος πήραν το χάλκινο και το αργυρό μετάλλιο αντίστοιχα, ενώ τη δεύτερη θέση στα κορίτσια ύστερα από την άρση της ισοβαθμίας κατέκτησε η Κατερίνα Παυλίδου.
Στην κατηγορία κάτω των 15ετών Παγκόσμια Πρωταθλήτρια αναδείχτηκε η Ζωή Ιορδανίδου ενώ η Μαρία Μανελίδου πήρε τη δεύτερη θέση.

 

Αγναντής Αλέξανδρος και Λιοδάκης Κωνσταντίνος πραγματοποίησαν εξαιρετικές εμφανίσεις στις κατηγορίες τους


Συμμετοχές από τα Χανιά
 
Κατηγορία κάτω των 9 ετών
 
1 Μαρκάκη Σοφία ΑΣΕ ΟΤΕ
2 Αγναντής Αλέξανδρος ΣΑΧ
3 Ναούμ Σπύρος ΣΑΧ
     
  Κατηγορία κάτω των 11 ετών  
4 Λιοδάκης Κωνσταντίνος ΣΑΧ
5 Καζάκος Μάνος ΣΑΧ
6 Αγναντή Δανάη ΣΑΧ
7 Χναρά Μαρία Δανάη ΣΑΧ
8 Χναράς Φοίβος ΚΥΔΩΝ
9 Ψαραδέλη Βασιλική ΣΑΧ
     
  Κατηγορία κάτω των 13 ετών  
10 Τσαρουχά Μαριάνθη ΣΑΧ
11 Χριστοδουλάκη Τόνια ΣΑΧ
     
  Διεθνές Τουρνουά  
1 Τσαρουχά Μενεξένια ΣΑΧ
2 Κατζουράκης Παύλος ΣΑΧ
3 Καλαϊτζόγλου Παναγιώτης ΣΑΧ
4 Γυμνόπουλος Κώστας ΣΑΧ